25.000 spoelbakken met allemaal dezelfde perfecte finish

Een constante, hoge kwaliteit en een hoge doorloopsnelheid. Dat waren de belangrijkste uitdagingen waarvoor de Duitse fabrikant Peitzmeier Maschinenbau + Automation zich zag gesteld bij de opdracht van VSMI in Varsseveld voor een productiesysteem om het oppervlak van RVS spoelbakken van een perfecte finish te voorzien. Hiervoor is een geautomatiseerd systeem met als centraal onderdeel een Omni-Grind Twin-3100-AC langbandschuurmachine geleverd. Een proces dat voorheen manueel door drie mensen geschiedde, gebeurt nu in een volautomatische operatie, die door één persoon kan worden bediend.

Daarmee past dit systeem naadloos in de vernieuwde fabriek van VSMI (voorheen Nijman-Arentsen) en ABK Innovent in Varsseveld, die in november officieel is geopend. Alle productieprocessen zijn hier verregaand geautomatiseerd en gerobotiseerd om de productiviteit flink te verhogen en tegelijkertijd de arbeidsomstandigheden voor de medewerkers prettiger te maken. Dat geldt niet alleen voor het snijden, lassen en kanten, maar ook voor de oppervlaktebehandelingsprocessen.

Spoelbakken van hoogste kwaliteit RVS
In het bedrijfspand van VSMI is ook ABK Innovent gehuisvest, dat hoogwaardige RVS concepten voor een breed marktgebied (vooral keukens) ontwerpt, ontwikkelt en vermarkt. Tot de producten van ABK Innovent behoren onder meer RVS spoelbakken. Deze worden gemaakt van de hoogste kwaliteit RVS en combineren duurzaamheid, kwaliteit en functionaliteit met de kracht van een prachtig design. In deze spoelbakken zit een grote variatie; ze worden uitgevoerd met een haakse hoek of een hoek met een radius en als vlak inbouw of onderbouw variant.
Deze spoelbakken dragen bij aan de uitstraling van een keuken en dat geldt zeker voor de zichtbare randen. Deze moeten dus een perfecte finish krijgen. Vroeger waren hiervoor drie mensen aan het slijpen en polijsten, maar nu gebeurt dat  in een geautomatiseerd systeem dat is geleverd door Bruma Machines, dat Peitzmeier in Nederland vertegenwoordigt.

Automatische aan- en afvoer
De spoelbakken van 1 mm dik RVS worden elders in de fabriek geproduceerd. Op de finish-afdeling wordt vervolgens met een robotarm de binnenkant geslepen en de radius geperfectioneerd. Daarna volgt nog een klein stukje handslijpen voor het bijwerken van de laatste oneffenheden. Vervolgens gaan de spoelbakken naar de nieuwe Peitzmeier lijn. Deze bestaat uit drie delen: een aanvoerband, de slijpmachine zelf en een afvoerband.
De aanvoerband is flexibel en makkelijk te vullen. Zo’n acht verschillende modellen passen er op. De band voert de bakken automatisch in de slijpmachine, waar ze per cluster van drie stuks tegelijk worden geslepen. De bakken worden tegen een aanslag aan geduwd en correct  onder de banden gepositioneerd. De bewerking gebeurt met twee banden:  aan de voorzijde zit een slijpband, aan de achterzijde een polijstband. De machine is 3 meter breed, de tafel 1 meter diep.  De bewerking gebeurt altijd op dezelfde hoogte.  De Peitzmeier machines kunnen in hoogte variëren maar dat is in dit geval niet nodig. Na de bewerking gaan de spoelbakken automatisch naar de afvoerband, waar de operator ze er af haalt. De machine is eenvoudig te programmeren volgens het teach-in principe; de operator programmeert de contouren van de spoelbakken en hoeft hiervoor geen volleerd programmeur te zijn.

Constante kwaliteit
Het systeem is sinds een half haar operationeel. VSMI slijpt er op jaarbasis 25.000 spoelbakken mee. De tijd die daarmee is gemoeid, is gehalveerd ten opzichte van de oude situatie. De capaciteit van het systeem ligt echter nog hoger en zal in de toekomst verder worden opgevoerd. Alle spoelbakken worden met de dezelfde kwaliteit geslepen, iets wat met de hand veel lastiger zo niet onmogelijk was. Nog een belangrijk voordeel: de arbeidsomstandigheden zijn verbeterd. Ulrich Peitzmeier, oprichter en directeur van de Duitse fabrikant van langbandschuurmachines: “Handmatig slijpen is een zware bezigheid, die het lichaam, met name de rug, de armen en de schouders, flink belast. Je moet immers kracht zetten en voortdurend zijwaartse bewegingen maken. Dat is nu helemaal weg. Ook dit is vaak een belangrijke reden om het slijpproces te moderniseren.”

Slijpresultaat
Het systeem is op maat voor VSMI ontwikkeld. Peitzmeier bouwt modulair en kan zo makkelijk systemen helemaal volgens de eisen van de klant configureren. “80 procent is standaard”, aldus Peitzmeier. “In de overige 20 procent zit voor ons de uitdaging om precies aan de wensen van de klant te voldoen. We zeggen daarbij altijd: we verkopen geen machines maar een slijpresultaat. Hier bij VSMI gaat het om het slijpen van de zichtbare delen van de  spoelbak. Dat moet dus een zeer betrouwbaar proces zijn. Daar hebben we voor gezorgd.”

De slijpresultaten die Peitzmeier verkoopt, zijn volledig ‘Made in Germany’. Ontwikkeling, constructie, productie en service komen allemaal uit één hand. De machines die het bedrijf ontwikkelt en bouwt zijn geschikt voor de oppervlaktebehandeling van RVS, staal, aluminium en non-ferro metalen. Ze worden op de markt gebracht onder de naam Omni-Grind, modulaire systemen voor de oppervlaktebewerking van werkstukken. Ze zijn leverbaar met manuele gereedschap- en tafelbewegingen voor het flexibel bewerken van verschillende werkstukken,  maar ook met volautomatische gereedschap- en tafelbewegingen voor de geprogrammeerde bewerking van middelgrote en grote series. Extra modules zijn beschikbaar voor het polijsten, ontbramen, afkanten en verronden van 3D werkstukken.

Inmiddels bouwt Peitzmeier drie soorten systemen. Men is begonnen met de Omni-Grind Twin en de Omni-Grind Portal. Het nieuwste systeem is de Omnigrind Dura hoogvermogen langbandschuurmachine/slijpmachine voor het efficiënt slijpen van grootformaat en ook zware metalen platen.

Met robot
Op de vorige TechniShow (in 2016) toonde Peitzmeier een langbandschuurmachine met een robot ervoor. Deze kan 3D onderdelen  perfect gepositioneerd onder de schuurbanden houden gedurende het slijpproces, maar ook als een pick & place systeem de machine beladen en ontladen. In Duitsland zijn al diverse van deze systemen operationeel. Bruma heeft onlangs ook een langbandschuurmachine met een 6-assige robot bij een Nederlandse klant geïnstalleerd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Featured

MetaalNieuws op bezoek bij Durma in Turkije

26-06 MetaalNieuws brengt op dit moment, samen met een gezelschap van bijna vijftig personen, op…

Verspanen

‘Zorgeloos slijpen, afronden en finishen’

24-10 Carmitech, specialist in opslagsystemen en schuur-, slijp- en borstelmachines, toont een keur aan Thiel…

Featured

Dumaco neemt plaatbewerker VSMI in Varsseveld over

07-09 Dumaco, specialist in plaatbewerking, neemt branchegenoot VSMI in Varsseveld over. Hierdoor breidt Dumaco haar…

Oppervlaktetechniek

Langbandschuurmachine geplaatst bij Metalfinish

20-08 Specialist op het gebied van oppervlaktebehandeling Metalfinish Group heeft een nieuwe langbandschuurmachine van 9…

Featured

Vernieuwde pand VSMI spectaculair geopend

27-11 Onder grote belangstelling is het compleet vernieuwde bedrijfspand van VSMI en ABK Innovent in…

Plaatbewerking

Nijman-Arentsen wijzigt bedrijfsnaam in VSMI

14-03 Nijman-Arentsen verandert haar bedrijfsnaam in VSMI (Varsseveldse Smart Industry). Deze nieuwe naam omarmt volledig…

Oppervlaktetechniek

Bruma dealer van langbandschuurmachines Peitzmeier

29-02 Bruma Machines heeft het dealerschap verworven van de Peitzmeier langbandschuurmachines. Deze machines van de…

Bedrijf en Economie

Volgende week in uw brievenbus: Made in Varsseveld

02-07 Metaalwarenfabriek Lentink, Nijman-Arentsen en ABK innovent vormen samen een sterke groep bedrijven in Varsseveld.…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV