Bies zaagt alles met één type zaag, van RVS tot St-37

863

Bij Bies in Marum is continuïteit van het zaagproces van het allergrootste belang. Het productieproces start bij de drie volautomatische lintzagen op de zaagafdeling. Het forse, deels geautomatiseerde machinepark is afhankelijk van het materiaal dat van daar wordt aangevoerd. “Het materiaal moet op tijd bij de machines liggen en zeer nauwkeurig qua haaksheid en evenwijdigheid zijn gezaagd, zeker met robotbelading is het van groot belang dat werkstukken recht in de machine komen”, zegt Jan Jetze Brouwer, calculator en inkoper bij Bies.

Bies Group (vestigingen in Marum, Heerenveen en Oosterwolde) is toeleverancier van draai- en freeswerk en co-maker van precisie onderdelen. Al of niet gehard, geslepen of voorzien van een oppervlaktebehandeling, worden deze halffabricaten toegepast in de apparaten- en machinebouw voor tal van marktsectoren. Daarnaast is reparatiewerk van diverse onderdelen een specialiteit van het huis.

Alles zagen met één type zaag
De fabriek in Marum is de hoofdvestiging. Daar staat een groot machinepark met zo’n vijftig CNC draai- en freesmachines in alle soorten en maten. Hierop wordt een grote diversiteit aan materiaalsoorten tot een diameter van ongeveer 400 mm bewerkt. Juist vanwege de diversiteit heeft Bies belang bij universele bandzagen. “Met één type zaag willen we alles zagen, van RVS tot St-37”, zegt Jan Jetze Brouwer. “Zonder de zaag te hoeven wisselen, zodat we alles door elkaar kunnen zagen, anders krijg je verstoring van het proces. Bovendien zagen we veel manarm. Eén operator houdt onze drie Kasto zaagautomaten aan de gang. Als hij daar aan het eind van de middag een staaf materiaal op legt en naar huis gaat, moet hij erop kunnen vertrouwen dat het materiaal de volgende ochtend gezaagd en wel klaar ligt.”

Bimetalen zaag
Sinds enkele jaren zaagt Bies met de industriële bandzagen van de Amerikaanse producent MK Morse, die in Nederland wordt geleverd door Magistor. MK Morse produceert deze banden zelf en levert een compleet assortiment eindloos fabrieksgelaste metaalbandzagen. Hiermee kan elke zaagvraag worden beantwoord; van koolstofstalen bandzagen voor een  economische oplossing, voor incidenteel en eenvoudig zaagwerk tot bimetaal- en hardmetaal bandzagen voor elk ander karwei.
“Toen wij dit merk een aantal jaren geleden nieuw op de Nederlandse markt brachten, was het aanvankelijk natuurlijk even zoeken naar de juiste zaag voor klanten zoals Bies”, zegt Hans Rosenbrand, verkoopleider Nederland van Magistor. “We zijn begonnen met de bestaande kwaliteiten M42+, Achiever en Challenger, maar concludeerden uiteindelijk  dat de Independence EXS zaag hier de beste oplossing was.”
MK Morse brengt deze zaag op de markt voor grote diameters, moeilijk te verspanen en Alloy materialen. De Independance EXS kent een hoge slijtvastheid en is breed en universeel inzetbaar, ook voor exotische materialen. En dat is precies wat Bies nodig heeft.

Magistor Morse
Vooral de sterke en tegelijkertijd toch flexibele zaagrug is een pluspunt van de zagen van MK Morse. Deze maakt de zagen minder breukgevoelig. Bies kan behoorlijk op druk zagen zonder dat de zaag er onder lijdt.

Nooit breuk
De tanden van deze zaag hebben een M51 kwaliteit, waar M42 normaal is. De tand is dus sterker, waardoor je een positieve spaanhoek creëert zonder dat de tand uitbreekt. Dat snijdt – zeker bij het Duplex materiaal dat Bies veel verwerkt – makkelijker, lichter en vraagt minder vermogen. Maar vooral de sterke en tegelijkertijd toch flexibele zaagrug is een pluspunt van de zagen van MK Morse. Deze maakt de zagen minder breukgevoelig. “Je kunt behoorlijk op druk zagen zonder dat de zaag er onder lijdt”, zegt Jan Jetze Brouwer. “We hebben bijna nooit breuk. We zagen 60 à 70 uur met één zaag en halen hem er dan preventief af voor de continuïteit. We willen niet dat een zaag knapt. Bovendien, na zo veel uur alle materialen door elkaar te zagen, is het rendement van de zaag prima geweest.”

Bandzagenverbruik gedaald
Bies zaagt nu ruim 3 jaar met MK Morse en sindsdien is het bandzagenverbruik enorm teruggelopen. Met dank aan de lange standtijden. “Daarvoor zaten we zeker op het dubbele verbruik”, aldus Jan Jetze Brouwer. “Doordat we er alles mee kunnen zagen, hoeven we ook maar weinig bandzagen op voorraad te houden. Deze zagen zijn daarnaast ook beter voor de de zaagmachines omdat we geen breuk hebben.

Magistor levert dus minder bandzagen aan Bies, maar dit voorbeeld illustreert precies waar de verspanings- en straalspecialist uit Rijssen voor staat: de productiviteit verhogen en kosten verlagen bij de klant. Magistor levert daarvoor de juiste producten, maar ook de kennis om hier optimaal gebruik van te maken. Hans Rosenbrand: “We hebben veel kanten zoals Bies, die allerlei materialen door elkaar bewerken. Die bedienen we met breed inzetbare gereedschappen, zodat ze deze maar weinig hoeven te wisselen. Zo ontzorgen we onze klanten.”

Bies Marum breidt fors uit
De vestiging van Bies Group in Marum wordt momenteel flink uitgebreid. In augustus wordt een nieuwe bedrijfshal van 2300 vierkante meter in gebruik genomen, waarmee de totale productieruimte op 10.000 vierkante meter komt. Ook wordt het huidige kantorencomplex  vergroot met een extra verdieping. De huidige robotstraat zal naar de nieuwe bedrijfshal worden verplaatst. Dit systeem van Fastems wordt daarbij meteen ook met 20 meter verlengd en uitgebreid met een derde horizontaal bewerkingscentrum van Okuma. Daarnaast krijgen de afdelingen lassen en assemblage een plek in de nieuwbouw.

Facebook Comments