Bruma dealer van langbandschuurmachines Peitzmeier

852

Bruma Machines heeft het dealerschap verworven van de Peitzmeier langbandschuurmachines. Deze machines van de jonge Duitse fabrikant Peitzmeier Maschinenbau+Automation worden modulair gebouwd, waardoor de instapkosten relatief laag zijn en de machine naar behoefte geleidelijk aan kan worden uitgebouwd.

Peitzmeier is in 2014 opgericht door Ulrich Peitzmeier, een man met een schat aan ervaring in langbandschuurmachines. Hij is vanaf nul met zijn bedrijf begonnen en heeft inmiddels al zeven medewerkers.
Voor de machineleverancier in het Gelderse Spankeren zijn de Omni-Grind machines, leverbaar in twee types voor middelgrote en grote werkstukken, een aantrekkelijke aanvulling op het leveringsprogramma. Bruma vertegenwoordigt ook al jaren de slijpmachines van de eveneens Duitse fabrikant Lissmac. De Lissmac machines zijn voor het bewerken van vlakke producten (2D), terwijl langbandschuurmachines juist voor het behandelen van 3D producten zijn. Met de machines van Peitzmeier kunnen de oppervlakken van stalen, RVS en aluminium producten worden geslepen, gepolijst, ontbraamd en afgerond.

Lage instapkosten
Peitzmeier onderscheidt zich volgens Rik Peer van Bruma van andere fabrikanten: “Langbandschuurmachines worden doorgaans traditioneel, niet modulair en zonder mogelijkheden om de machine naderhand uit te bouwen ontwikkeld en geproduceerd. Peitzmeier heeft juist wel gekozen voor een modulair bouwprincipe. Het grote voordeel hiervan is de prijsopbouw. Je kunt met lage instapkosten eenvoudig starten met handmatig slijpen en daarna een besturing op de machine zetten om te  automatiseren. Goed slijpen vergt veel kennis en ervaring. Die moet je eerst opbouwen voordat het zin heeft om te gaan automatiseren. Een ander punt waarmee de Omni-Grind machines zich onderscheiden is dat de schuurband om vier punten heen draait in plaats van – zoals gebruikelijk – drie. Dat resulteert in een stabieler proces en dus een beter resultaat.”
Daarnaast worden de machines ook nog eens gebouwd volgens moderne productiemethoden en -inzichten. Dat resulteert niet alleen in stabiele, modulaire machines, maar ook in korte levertijden van 6 tot 8 weken omdat er snel kan worden geassembleerd.

Twee types
De Omni-Grind is leverbaar in twee types. De Omni-grind Twin, die Bruma op de Techni-Show zal demonstreren – en de Omni-Grind Portal. De Twin is een twee bands slijpmachine voor het flexibel en efficiënt bewerken van middelgrote werkstukken. Door de modulaire bouw kan de machine klantspecifiek worden opgebouwd voor de oppervlaktebehandeling die de klant wenst. Hij kan kiezen van slijpen via polijsten en ontbramen tot en met extra modules voor werkstukken. “Maar een module om bijvoorbeeld de binnenkanten te schuren kan ook”, zegt Rik Peer. “Daar is steeds meer vraag naar.”
Vrije keuze is er ook voor de wijze van bediening van de machine: van het manueel bewegen van de tafel via contactwalsen tot en met het volautomatisch bewerken van de werkstukken via een programmeerbare besturing. Elke module en ook de automatiseringsonderdelen kunnen later naar behoefte eenvoudig worden uitgebreid. De Twin is leverbaar in verschillende tafelbreedtes van 2, 3, 4 en 5 meter, met tafeldiepten van 1 en 2 meter en een hoogteverstelling van 0,7 tot 1,2 meter.

Groot volume
Het tweede type is de Omni-Grind Portal. Dit is een portaal machine met twee slijpbanden voor het geautomatiseerd en efficiënt bewerken van werkstukken met groot volume en gewicht. Dit type is leverbaar met tafelbreedtes van 3, 4 en 5 meter, tafeldiepten van 1 en 2 meter en een hoogteverstelling van 1,5 tot 2,5 meter. “Doordat de tafel en de schuurband bewegen krijg je een heel groot bewerkingsgebied”, aldus Peer. “Dat is een enorm voordeel.”

Facebook Comments