CAO-akkoord kleinmetaal

0
501

Werkgevers en werknemers in de kleinmetaal hebben vlak voor Pasen een akkoord bereikt over een nieuwe CAO.

Na onderhandelingen die tot diep in de nacht duurden hebben werkgevers en werknemers in de kleinmetaal zaterdag een akkoord bereikt over een nieuwe CAO.

De werknemers krijgen er de komende 22 maanden loon bij. Per 1 april komt er 3,5 procent bij en per 1 februari 2009 3 procent. Ook is er een extra scholingsdag per jaar afgesproken.
De 48-uursstaking bij GTI Imtech en Worksphere direct na Pasen is met dit akkoord van de baan. In plaats daarvan wordt tijdens de bijeenkomsten in het land het akkoord als eerste met deze werknemers besproken.

 De CAO-onderhandelingen liepen medio januari vast. Sinds 22 februari voerden de werknemers in de sector actie. In honderden bedrijven legden ze het werk voor een of twee dagen stil.
Maandag kregen FNV Bondgenoten CNV Bedrijvenbond en De Unie van de werkgevers een uitnodiging opnieuw te praten. Vanaf twaalf uur vrijdagmiddag hebben zij overlegd. Rond vier uur in de nacht van vrijdag op zaterdag bereikten zij een akkoord.
Om de branche aantrekkelijk te houden wordt het vakmanschap nu ook gewaardeerd. Daartoe komt er een vakliedentoeslag voor alle werknemers van 23 jaar en ouder. Per 1 februari 2008 is dat 200 euro en volgend jaar november 400 euro. Aan de leeftijdsdagen wordt in de nieuwe CAO niet getornd. Wel gaat een studiecommissie onderzoeken hoe daar na deze CAO-periode mee moet worden omgegaan. Verder is bedongen dat 250.000 euro wordt gestoken in een zogenoemd duurzaamheidsfonds. Daarmee worden experimenten bekostigd voor duurzame productie.

Jan Berghuis landelijk onderhandelaar FNV Bondgenoten: “We zijn ontzettend blij dat we er uit zijn gekomen. Dankzij de stakingen is het uiteindelijk een mooi akkoord geworden waar de vaklieden in deze branche echt wat aan hebben. Al met al zijn er in dit principeakkoord goede afspraken gemaakt over investeringen in vaklieden. We zullen dit akkoord positief aan onze leden voorleggen en hopen dat zij net zo tevreden zijn als wij” aldus Berghuis.

Voor de complete CAO Kleinmetaal, verwijzen wij u graag door naar de site: www.salaris-informatie.nl

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein