De Cromvoirtse zet grote stap in plaatwerkfabriek van de toekomst

Vijf jaar nadat Ronnie van den Hurk en Janwillem Verschuuren van De Cromvoirtse zijn begonnen met de inrichting van hun plaatwerkfabriek van de toekomst, hebben ze daarin opnieuw een grote stap gemaakt. Sinds enkele maanden functioneert het Astes4Sort uitsorteersysteem voor gesneden plaatuitslagen. “We kunnen nu veel orders tegelijk geautomatiseerd op klantniveau uitsorteren.”

Toen Ronnie van den Hurk voor het eerst kennis maakte met Astes4Sort van de Zwitserse producent Astes4, was hij direct onder de indruk. Hij zag hoe het systeem moeiteloos een scala aan uitslagen uitsorteerde: van licht en klein tot zwaar en groot. Precies de variatie die bij de Cromvoirtse in Oisterwijk ook van de lasersnijmachines komt. Maar hij had ook zijn bedenkingen: “We dachten eigenlijk dat we dit systeem voor kleine series – toch ons soort werk – niet werkend zouden krijgen.”

Passende configuratie
Toch namen ze contact op met Astes4 en gingen er mee aan de slag. Want Van den Hurk en Verschuuren zijn vastbesloten op weg naar een manloos productieproces in hun fabriek. Ze automatiseren alles wat er geautomatiseerd kan worden omdat arbeid steeds duurder wordt en er steeds minder vakmensen beschikbaar zijn. “Het automatisch uitsorteren van uitslagen is een grote stap in dat proces. We zijn met Astes4 tot een configuratie gekomen die bij ons past en die helemaal is geïntegreerd in ons systeem. Het is een mooie vervolgstap, waar we echt aan toe waren.  Stap voor stap komen we steeds dichter bij ons manloze productieproces dat 24 uur per dag, 7 dagen in de week draait.”

Maximale flexibiliteit
De plaatwerkfabriek van de toekomst ging vijf jaar geleden van start met twee vlakbedlasersnijmachines gekoppeld aan een Kasto magazijnsysteem met 930 palletplaatsen en een robotgestuurde wagen, die de platen pakt, plaatst en weer weglegt. Het geautomatiseerde restplaatbeheer zorgde van meet af aan voor een grote flexibiliteit van het systeem, dat inmiddels is uitgebreid met een derde vlakbedlaser (een 6 kW fiberlaser van Bystronic) en nog een Kasto magazijn met nog eens 80 palletplaatsen. Dit is een apart magazijn dat middels een brug is verbonden met het andere magazijn. Beide magazijnen zijn uitgerust met een regal bedienapparaat (de manloze heftruck of robot die de cassettes op de juiste plaats brengt)  zodat ze zelfstandig kunnen functioneren. Ook hiermee is weer gekozen voor maximale flexibiliteit. Doordat beide magazijnen met elkaar zijn verbonden door een brug zijn alle ruim 1000 palletplaatsen vlot bereikbaar voor de drie lasersnijmachines en het uitsorteersysteem.

In één keer programmeren
Dat uitsorteersysteem Astes4Sort is pal achter de nieuwe fiberlaser en het nieuwe magazijn geplaatst. Het goed functioneren van dit systeem is een samenspel met verschillende partners. Wicam zorgt voor het optimaal nesten en de koppeling naar Astes4Sort, Astes4 voor de koppeling naar de Kasto magazijnen en de Bystronic lasers. En dan is er ook nog de communicatie met de ERP software van Ridder, bijvoorbeeld voor het terugkoppelen van de machinetijden. Een groot pluspunt van het hele systeem is dat het efficiënt kan worden geprogrammeerd: met het programmeren van het snijplan volgen in één keer alle bewegingen van de laser, het magazijn en het uitsorteersysteem automatisch daarna.

Het uitsorteersysteem is op maat geconfigureerd voor de Cromvoirtse. Het kunnen wisselen van de snijbedden was een eerste vereiste. “We snijden al 15 jaar RVS op RVS bedden en staal op stalen bedden en dat moest absoluut zo blijven”, aldus Verschuuren. Schroot wordt automatisch afgenomen van de bedden en automatisch in twee bakken gedeponeerd: één voor RVS en één voor staal. Ook is er een automatische tool voor het schoonvegen van de bedden. Daarnaast is er natuurlijk een uitgebreid programma aan tools voor het uitnemen van uitslagen in alle soorten en maten. Er zijn wel zeven à acht verschillende types tools, met magneten en vacuüm noppen. De tools worden bevestigd op vier armen, die individueel of met meerdere tegelijk zowel grote als kleine producten uit de plaat kunnen liften. Een laserkop zoekt vooraf naar referentiepunten op de gesneden plaat, zodat de delen foutloos op de pallets of in de boxen worden gelegd aan de voorzijde van het systeem. Astes4Sort kan standaard de uitslagen labelen. Maar daarbij is het wel alles of niks, terwijl de Cromvoirtse alleen het bovenste product van een stapel uitslagen gelabeld wil hebben. Hiervoor ontwikkelt Astes4 nog een oplossing.

Dertig klantorders tegelijk
“Met dit systeem kunnen we vanuit één snijplan naar circa dertig verschillende aflegplaatsen (dus dertig verschillende klantorders) automatisch uitsorteren”, aldus Van den Hurk. “Dat is uniek. “We kunnen oneindig uitsorteren op kleine pallets of in boxen; wat we maar willen en allemaal tegelijk.” Hij tekent daarbij wel aan dat het sorteren ook een leerproces is voor de programmeurs en de operators. “Het begin is er. Risicovolle producten nemen we nog manueel uit, maar het streven is alles manloos te doen. We leggen de lat steeds hoger.”

Ondertussen zijn Van den Hurk en Verschuuren ook al bezig met de volgende stap. De uitgesorteerde plaatuitslagen verdwijnen niet alleen in het magazijn, maar gaan ook voor verdere bewerking naar de kantbanken. Ook dat moet een geautomatiseerd proces worden. De Cromvoirtse is bezig hiervoor een karrensysteem met laden te ontwikkelen. Deze karren gaan in eerste instantie handmatig naar de kantbanken, maar op den duur zal dat met AGV’s (automated guided vehicles) gebeuren.

Vervolgens moeten de kantbanken daar dan weer op aansluiten. De Cromvoirtse heeft net geïnvesteerd in een LVD Toolcell met automatische gereedschappenwissel (4 meter, 220 ton met alle gereedschappen). Deze zal manueel worden bediend, maar is al voorbereid op een robot. Verschuuren ziet het plaatje al voor zich: een AGV brengt de uitslagen naar de kantbank. Daar pakt de robot (of cobot) ze op en laat ze buigen. “Zulke systemen bestaan al wel – Bystronic demonstreerde zo’n lijn op de Euroblech – maar nog niet voor enkel stuks.”

De aansturing van het hele productieproces geschiedt door ingenieuze softwaresystemen. Klanten kunnen via het webportaal van de Cromvoirtse hun orders ingeven. Ook hier zijn volop ontwikkelingen. Verschuuren: “We koppelen ons webportaal steeds meer direct met de klanten. We zijn nu een systeem aan het bouwen waarbij de klant in zijn eigen omgeving de orders genereert. Met één druk op de knop heeft hij die in ons systeem zitten, daar hoeft hij  niks voor te doen.”

Waar dit eindigt? Van den Hurk en Verschuuren weten het niet, maar de sky is the limit wat hun betreft. “Er kan al zoveel en de ontwikkelingen gaan zo snel. Je kunt een fiberlaser al vanaf je telefoon besturen. Alles wordt heel erg toegankelijk en overal in de keten zijn partijen bezig flow te organiseren. Voor de klant betekent dat uiteindelijk een snelle beschikbaarheid van enkelstuks gesneden en gekante halfabricaten voor de prijs van een serie. Dat is waar we steeds meer naar toe gaan.”

Voorbeelden van Smart Industry
De ontwikkelingen die de Cromvoirtse toepast zijn voorbeelden van Smart Industry. Ronnie van den Hurk en Janwillem Verschuuren volgen alle ontwikkelingen om de Nederlandse maakindustrie slimmer te maken op de voet en zijn met De Cromvoirtse zelf onderdeel van het Fieldlab Flexible Manufacturing.
Janwillem Verschuuren is daar heel enthousiast over, al moet het echte werk in dit fieldlab nog op gang komen. “Waar het onderhouden van je netwerk vroeger alleen maar tijd kostte, daar verdien je het hier nu dubbel en dwars terug doordat je de juiste kennis opdoet. Het Fieldlab heeft voor ons deuren geopend naar universiteiten, hoogleraren, TNO en collega industriële bedrijven met dezelfde uitdagingen als wij. Het reduceren van omsteltijden en programmeertijden is zo’n gezamenlijke uitdaging, waarbij TNO ons wil helpen. Het fieldlab gaat ons bijvoorbeeld zeker helpen bij het verder automatiseren van het kantproces voor kleine series.”

Bijzonder jaar
Het is een bijzonder jaar voor de Cromvoirtse. Niet alleen is met het Astes4Sort uitsorteersysteem weer een stap gemaakt, het bedrijf is ook kampioen van het district Zuid-Oost geworden voor de Metaalunie Smart Manufacturing Award.  De landelijke winnaar wordt bekend op 23 maart tijdens het Smart Manufacturing Congres in Nieuwegein.
Daarnaast bestaat De Cromvoirtse dit jaar 35 jaar. Dit lustrum zal worden gevierd met een dag voor relaties op 19 mei en aansluitend een open huis op 20 mei.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

Plaatbewerking

De Cromvoirtse vergroot capaciteit met nieuwe uitbreiding in Oisterwijk

06-11 Het besluit om uit te breiden komt voort uit de groeiende behoefte aan ruimte,…

Bedrijf en Economie

Groene pluim voor De Cromvoirtse

09-10 De Cromvoirtse levert metaal op maat in bouwpakketten, zoals RVS-onderdelen voor grote bakkerijmachines, of…

Plaatbewerking

Vliegende start Kwaliteit Plaatwerk met Bystronic

03-10 Die projectleider was Joep van de Wal. Kwaliteit Plaatwerk is begin dit jaar van…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

18-07 Het ligt er natuurlijk megatondik bovenop wat het doel is van deze speciale open…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

Bystronic introduceert flexibele ByCut Smart 3015

20-06 De ByCut Smart 3015 is de opvolger van de BySmart Fiber, door Bystronic altijd…

Verspanen

Zagen, zagen en nog eens zagen

22-05 Tijdens het open huis in hun nieuwe bedrijfspand hebben de medewerkers van Van Hoorn…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV