Doran uit Polen is terug met engineeringcapaciteit

0
162

Drie bedrijven uit Polen doen mee aan de TIV. Ze worden aangevoerd door Doran, het bedrijf van de Nederlander Anne Jan Hielema. Hij is al ruim 15 jaar in Polen.

Doran legt en onderhoudt zakelijke contacten tussen fabrikanten in Oost-Europa (vooral in Polen) en klanten in West-Europese metaalbranche (met name in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk). Doran zorgt voor productie-uitbesteding en productiebegeleiding, met name bij plaat- en constructiewerk, draai- en freeswerk, kunststof spuitgieten, buizen buigen en aluminium extrusie.

Engineeringcapaciteit
Hiervoor hebben Hielema en zijn medewerkers een netwerk van Poolse productiebedrijven om zich heen verzameld. Dit bestaat uit zo’n 25 bedrijven waar zeer regelmatig werk wordt neergelegd en nog eens zo’n 25 bedrijven, waarmee incidenteel wordt samengewerkt.
Twee van die bedrijven waarmee de contacten intensief zijn, komen mee naar Hardenberg. Allereerst is dat Reall, technische groothandel én actief in de machinale bewerking van kunststoffen. De tweede Poolse exposant is PEC (Polish Engineering Cooperation), dat algemene engineering, design-engineering, detail-engineering en zelfs software-engineering kan verzorgen. Het is een nieuwe loot aan de Doran-stam, omdat Anne Jan Hielema ziet dat naast productie-uitbesteding in Polen, ook de vraag naar engineeringcapaciteit alsmede montagecapaciteit toeneemt bij zijn klanten.
De klantenkring van Doran in Nederland telt diverse bedrijven, onder andere in de voedingsindustrie. Hielema neemt deel aan TIV Hardenberg om de Nederlandse klantengroep uit te breiden. “We staan voor het eerst sinds jaren weer eens op de TIV. Deze beurs levert altijd nieuwe cliënten op, waarmee wij graag een langjarige willen opbouwen. Omdat we nu ook PEC in onze stal hebben, denk ik dat onze stand dit jaar ook interessant is voor bezoekers die externe engineeringcapaciteit zoeken.”

Polen nog steeds interessant
Polen is volgens Hielema nog steeds interessant als productieland. Weliswaar zijn de lonen gestegen, maar momenteel is er geen druk op die lonen omdat er voldoende arbeidskrachten zijn. Bijvoorbeeld omdat veel Poolse vaklieden terugkeren naar hun vaderland vanwege de Brexit. “De lonen zijn gestegen, maar de effectiviteit eveneens. Daarom is het nog steeds aantrekkelijk om in Polen te produceren, al verschilt dat wel per product. Alleen lasersnijden hoef je in Polen niet te laten doen. Ze vragen nagenoeg dezelfde prijs en bovendien moet je het dan nog laten vervoeren. Maar is er sprake van meerdere bewerkingen, zeker handwerk, lassen, zetten/lassen en assembleren, dan kan het voordeel gauw oplopen naar 20-25 procent ten opzichte van productie in Nederland. Polen is dan met name interessant voor wat groter seriematig werk, dat zich regelmatig herhaalt.”

Hielema is het niet eens met de stelling dat de wijze waarop hij opereert ten koste gaat van de productie en daarmee de werkgelegenheid in Nederland. “Wij kunnen zelfs bijdragen aan groei in Nederland. Een van onze klanten is bijvoorbeeld enorm gegroeid door werk in Polen uit te besteden. Hij heeft nu twee keer zoveel personeelsleden, die actief zijn in de handel, logistiek en R&D.”

Doran, stand 115

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein