Duitse werktuigmachinebouw stabiel op hoog niveau

0
183

De Duitse werktuigmachinebouwindustrie verwacht dat de EMO (18-23 september in Hannover) de orderintake een flinke impuls gaat geven. Directeur Wilfried Schäfer van de branchevereniging VDW zei dit bij de presentatie van de ordercijfers over het tweede kwartaal.

De orderinname van de Duitse fabrikanten van werktuigmachines daalde in het tweede kwartaal van 2017 met 7 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Vooral de bestellingen vanuit eigen land namen af (-27 procent). De orders vanuit het buitenland daarentegen stegen met 4 procent. Voor het eerste halfjaar van 2017 betekent dit een daling van 1 procent, waarbij de binnenlandse orders met 15 procent zijn afgenomen, terwijl de bestellingen uit het buitenland met 6 procent zijn gestegen. Daarbij loopt het in de plaatbewerking iets beter dan in de verspaning.

Dat zijn op het eerste oog geen fraaie cijfers, maar Schäfer zegt: “De halfjaarcijfers zijn in lijn met onze verwachtingen. De orders uit het buitenland blijven een opwaartse trend vertonen, waarbij vooral de Eurolanden het goed (blijven) doen.  Hun bestellingen zijn dubbel zo sterk gestegen als de orders uit de rest van de wereld. Na de sterke groei in 2016, die vooral gedreven werd door projecten van de internationale automobielindustrie, hielden we voor 2017 rekening met een stabilisatie op hoog niveau.”
De binnenlandse vraag bleek in het eerste halfjaar de achilleshiel. Maar Schäfer zegt hierover: “Deze daling is vooral te wijten aan de grote ordertoename in het eerste halfjaar van 2016. Maar dat effect loopt nu af. Voor het tweede halfjaar houden we rekening met een duidelijk betere ontwikkeling. Dat past bij de goede economische stemming, de stijgende conjunctuurindicatoren voor Duitsland en de algemene economische prognoses.”
Daarbij wordt een positief effect van de EMO verwacht. Voor de belangrijkste internationale vakbeurs voor metaalbewerking is niet alleen goed geboekt, er zijn ook veel innovaties op alle technische gebieden aangekondigd. Hiervan wordt een sterke impuls voor de investeringen verwacht.

GEEN REACTIES

Nieuw op MetaalPlein