Edumar produceert continu met BMO robotcel

0
542

Door een BMO compact20 robotcel te koppelen aan een DMU 70 Evolution bewerkingscentrum, heeft Edumar in Someren de effectieve productiecapaciteit van dit centrum verhoogd van 8 naar 18 uur per dag. De laad- en losrobotcel is door BMO Automation in Nederweert ontwikkeld en geïnstalleerd.

“Sindsdien loopt het bewerkingscentrum continu, 24 uur per dag, 7 dagen in de week, met alleen onderbrekingen voor programmeren en instellen”, aldus Eduard Wijlaars. Hij is samen met zijn broer van Marius eigenaar van Edumar, dat hoogwaardige metaaldelen bewerkt.

De broers kochten het bijna nieuwe bewerkingscentrum in juli uit een faillissement. In het begin draaiden ze er alleen dagdienst mee, maar dat was eigenlijk te weinig. Frank Biemans, directeur van BMO Automation, wist hen te overtuigen van zijn oplossing hiervoor: koppel een laad- en losrobotcel voor producten aan de machine, waardoor deze manloos kan draaien. “Wij hadden wel ervaring met de automatische aanvoer van producten door middel van universele bewerkingspallets, maar een robotgestuurd systeem was nieuw voor ons”, vertelt Eduard Wijlaars. “Dat we met deze investering een goede beslissing hebben genomen, blijkt wel uit het feit dat wij nu zo’n 18 uur per dag op de machine frezen. De maandelijkse leasekosten voor de robotcel verdienen wij in een aantal nachten produceren terug. Daarbij is het aantal van vijftien medewerkers hetzelfde gebleven. Dat de magazijnmeester het nu dubbel zo druk heeft, is een luxeprobleem.”

BMO Automation ontwikkelt standaard en klantspecifieke robotcellen, waarmee ook kleine series metaalproducten economisch verantwoord vervaardigd kunnen worden. De compact20 cel, voorzien van robotarmen Motoman/Yaskawa, is ‘plug and play’ opgeleverd. Eduard Wijlaars kan dat bevestigen: “We kregen de cel begin oktober binnen. Na het aansluiten konden we direct met produceren beginnen. Na de eerste week hadden we er 148 spindeluren op zitten en na 2 maanden al ruim 1000 uur. En dat zonder storing. Bovendien is de kwaliteit van onze bewerkte producten enorm gestegen door de stabiele opspanning, terwijl wij ook nog eens tegen een lagere kostprijs kunnen produceren.

Toekomst

Je moet blijven investeren”, aldus Wijlaars. “We hebben nu vier 5-assige DMG bewerkingscentra staan, waarvan er drie volledig geautomatiseerd zijn. De markt is voor ons weer behoorlijk aangetrokken, waardoor wij wel 24/7 moeten produceren. Voor de lagelonenlanden zijn wij niet bang. Door ons machinepark optimaal te benutten kunnen wij de concurrentie met deze landen wel aan, al moet je wel alert zijn op de ontwikkelingen en zul moeten blijven investeren in de laatste stand van de techniek. Dat dit zijn vruchten afwerpt blijkt wel uit de reactie van een van onze grotere klanten. Hun afdeling inkoop is verplicht in China prijzen op te vragen. Toch komen de orders steeds weer naar ons toe. Kennelijk zitten wij met onze prijs, kwaliteit en leverdiscipline op het goede spoor.”

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein