Europese 5-asser Hyundai-Wia bekroond

0
387

Het 5-assige bewerkingscentrum XF2000 van Hyundai Wia is op de EMO Hannover onderscheiden met de MM Award in de categorie Frezen.

Dymato, dat Hyundai-Wia in Nederland vertegenwoordigt, had afgelopen voorjaar op de Demoweek de primeur van de XF2000. Toen mochten er echter nog geen foto’s van worden gemaakt, omdat hij nog niet officieel op de markt was. Op de EMO was dat heel anders. Daar konden de bezoekers het bewerkingscentrum in volle glorie bewonderen, met de award er prominent naast.

Ontwikkeld voor 24/7 productie
De XF2000 is een compacte 5-asser, die door Hyundai Wia is ontwikkeld in Raunheim, nabij Frankfurt. Hier ontwikkelt de Koreaanse machinefabrikant machines waarmee men tegemoet wil komen aan de hoge eisen van de Europese markt. De XF2000 is speciaal ontwikkeld voor 24/7 productie. Hij heeft een draaikanteltafel met een diameter van 200 mm. Het lineaire werkbereik bedraagt 300x300x200 mm, waarbij de ijlsnelheden kunnen oplopen tot 50 m/min met een acceleratie van 2g. In standaarduitvoering is de XF2000 uitgerust met een built-in spindel met een toerental tot 40.000 min-1. Het maximale vermogen bedraagt 26 kW, het koppel 9,9 Nm. De horizontale spindel opstelling en de spanenafvoerband direct onder de spindel verzekeren een optimaal spanenmanagement. Dat is een voorwaarde voor 24/7 onbemande productie. De machine kan van de zijkant beladen worden.

Heidenhain besturing
Ook de XF6300, die vorig jaar op de TechniShow te zien was, is in het R&D centrum in Duitsland ontwikkeld. Dit bewerkingscentrum is sinds de EMO leverbaar met een besturing van Heidenhain. “Het is de eerst Hyundai-Wia machine met Heidenhain”, aldus Rudi Beijnen van Dymato. “En dan ook nog eens een 5-asser, waar die standaard op zit. We verwachten hier veel vraag naar.”

Twaalf awards
De MM Awards werden op de EMO in tien categorieën uitgereikt. Daarnaast waren er ook nog twee speciale prijzen voor opmerkelijke innovaties. Dit zijn de winnaars:

 • Additieve Productie:   DMG Mori – de flexibele pulvermodule voor de Lasertec 30 SLM.
 • Aandrijftechniek:    Carbon-Drive – Carbon motorspindel.
 • Automatisering/Industrie 4.0:    Renishaw –  Intelligent Process Control (IPC).
 • CAD/CAM-Systemen:    Spring Technologies – NC-Simulatiesoftware voor flexibel NC-proces met bidirectionele 3D-gereedschapsdatabank NCSIMUL Solutions 2017.
 • Draaien:    Sandvik – Draaimethode en –gereedschappen inclusief software CoroTurn Prime en PrimeTurning.
 • Frezen:    Hyundai Wia – 5-assige bewerkingscentrum XF2000.
 • Meettechniek:    Blum-Novotest – Lasermeetsysteem voor meten van gereedschappen en bewaken van bewerkingscentra LC50-Digilog.
 • Multifunctionele machines:    Okuma – Super Multitasking Machines van de serie Laser EX.
 • Spanmiddelen:   Jakob Antriebstechnik – draadloze klemkrachtbewaking Force Monitoring System FMS PAD.
 • Gereedschappen:   EWS Weigele – Sensoren voor aangedreven gereedschappen EWS.CyberCon4

De speciale prijzen gingen naar:

 • Gerotor – Energiemanagement-opslag Gerotor HPS
 • Röhm – Lubritool smeergereedschappen.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein