Flexibele maatwerkconfiguratie hét handelsmerk van Damen (90)

0
831

Damen viert dit jaar haar 90ste verjaardag als scheepsbouwonderneming. Van een klein bedrijf in de jaren twintig, is het uitgegroeid tot een gerenommeerde maritieme dienstverlener met 9.000 werknemers wereldwijd. Deze groei is af te lezen aan het aantal werven, service hubs, dochterbedrijven en het wereldwijde klantenbestand. Damens scheepsontwerpen worden over de hele wereld ingezet.

Damen is in 1927 opgericht door de broers Jan en Rien Damen op de oever van de Merwede in Hardinxveld-Giessendam. De grote doorbraak kwam pas nadat Kommer Damen het bedrijf – met slechts tien medewerkers – in 1969 had overgenomen, en tal van verbeteringen in het scheepsbouw-productieproces ging introduceren. Vernieuwingen, zoals modulaire bouwprocessen en serieproductie van standaardontwerpen resulteerden in aanzienlijke efficiencyverbeteringen. Klanten konden zo profiteren van verkorte levertijden en flexibele maatwerkconfiguratie van hun schepen. Dit groeide uit tot hét handelsmerk van de Damen Shipyards Group.

De eind jaren zestig in gang gezette groei was snel en breed. De wereldwijde spreiding van, toen nog, Scheepswerf Damen kreeg gestalte via de overname van scheepswerven en de vestiging van eigen internationale service centers. Ook het assortiment is tot op de dag van vandaag onophoudelijk blijven groeien. Het bedrijf levert tegenwoordig een steeds bredere selectie aan scheepstypen in verschillende maritieme sectoren.

Damen-Hardinxveld-Giessendam
Damen is in 1927 opgericht door de broers Jan en Rien Damen op de oever van de Merwede in Hardinxveld-Giessendam

Teamprestatie
Terugkijkend op het succes van de voorbije bijna vijftig jaar roemt Kommer Damen, die sinds een aantal jaren bestuursvoorzitter is, vooral de bijdrage van de medewerkers. “Wat begonnen is als een klein team, is letterlijk en figuurlijk uitgegroeid tot een wereldonderneming. We hebben dit bereikt zonder af te dingen op onze waarden als familiebedrijf. Damen dankt dit succes aan de inzet en loyaliteit van haar huidige medewerkers en van medewerkers uit het verleden. Het is altijd belangrijk geweest dat onze mensen plezier in hun werk hebben, en het is hún toewijding die het bedrijf heeft gemaakt tot wat het nu is.” Van de eerste medewerkers die eind jaren zestig en begin jaren zeventig bij Damen werkten, werkt inmiddels al in meerdere gevallen de tweede of zelfs derde generatie in het bedrijf.

Feest vieren
Damen staat in de komende maanden op verschillende manieren stil bij de 90ste verjaardag. Op een jubileumsite wordt onder andere het maritiem erfgoed van de groep uitgelicht en de betrokkenheid en bijdrage aan de scheepsbouwindustrie sinds 1927. De site is een interactief platform waar bezoekers herinneringen aan Damen, anekdotes en foto’s kunnen uploaden. Op het hoofdkantoor in Gorinchem komt een speciale tentoonstelling met hoogtepunten uit de geschiedenis van Damen. De hoofdvestiging is op 5 oktober tevens de locatie van het Damen Workboat Festival voor klanten en relaties. Last but not least, verschijnen er in het jaarlijkse Damen Magazine meerdere artikelen waarin wordt teruggeblikt op een aantal mijlpalen.

Blik vooruit
Kijkend naar de toekomst, is het een wezenlijk element dat Damen nog altijd een sterk familie georiënteerd bedrijf is. De kinderen van Kommer Damen spelen een belangrijke rol in de dagelijkse gang van zaken: Arnout Damen als Chief Commercial Officer, Rose Damen als Commercial Director bij Amels, Annelies Damen als Non-executive Board Member, terwijl Bear Damen de meest recente bedrijfsfilm heeft geregisseerd. “Damen heeft nooit op haar lauweren gerust, maar heeft zich juist altijd gekenmerkt door een constante focus op strategisch vooruit denken, kijken en innoveren. Dankzij deze progressieve mindset is de onderneming permanent gefocust op nieuwe uitdagingen en marktontwikkelingen”, zegt Arnout Damen. “Continu investeren in het bouwen en uitbouwen van sterke relaties met onze klanten, blijft daarbij een hoofdrol spelen. Als wij hun markten, activiteiten en behoeften goed begrijpen kunnen we een positieve bijdragen leveren aan hun succes.”

GEEN REACTIES

Nieuw op MetaalPlein