Frejo met draaifreescombinatie ook toegerust voor seriewerk

1082

Frejo Machinefabriek in Holten is van oorsprong vooral sterk in het draaien en frezen van enkelstuks producten en kleine series. Maar sinds de komst van een CNC draaifreescombinatie van het Koreaanse merk Hyundai-Wia, geleverd door Dymato, kunnen Freddy Haan en zijn medewerkers ook heel goed de wat grotere series aan. Dat wil zeggen 500 plus, regelmatig tot aan wel 3000 stuks toe.

Freddy Haan is een ervaren verspaner, die al ruim 10 jaar zijn eigen bedrijf runt. In 2014 is Frejo Machinefabriek verhuisd naar de huidige locatie in Holten. Daar beschikt Haan over prima voorzieningen en een goed ingericht machinepark met meerdere CNC draai- en freesmachines. Hij heeft een heel divers klantenbestand. “We zitten eigenlijk overal wel een beetje in. We werken veel voor machinebouwers, de hightech speciaalmachine industrie, de voedingsmiddelen- en de farmaceutische industrie, maar daarnaast voor nog veel meer sectoren. Door gedegen vakmanschap in combinatie met geavanceerde machines kunnen we ons continu aanpassen aan de wensen van onze klanten. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan detail, kwaliteit en precisie.”

Voor die klanten verspaant Frejo een grote variatie aan onderdelen, van eenvoudig tot gecompliceerd, met draai- en freesbewerkingen. “Tevens verspanen we alle soorten staal, aluminium, RVS en kunststof. Het is puur toeleveren wat we doen. De klanten leveren productietekeningen en/of 3D-modellen aan en wij maken de producten volgens tekening. Toleranties tot 0,01 mm kunnen we vrij goed realiseren. We beschikken ook over een meetkamer om dat te bewijzen.”

In één keer bewerken
Frejo Machinefabriek was niet echt ingericht voor grote series. Maar dat is veranderd met de aankoop van een Hyundai-Wia L2100SY. Een nauwkeurige en stabiele draaibank met meerdere assen, die is ontworpen voor het meervoudig bewerken van werkstukken om de productie te maximaliseren. Freddy Haan noemt de machine een prima aanvulling op zijn overige machines en een uitbreiding van de mogelijkheden. “Het is een draaibank met aangedreven gereedschappen, y-as en overnamespil. Echt een uitkomst voor hier. Deze draaifreescombinatie kan producten die bestaan uit draai- en freesbewerkingen in één keer kant-en-klaar afmaken.”

Net als de andere machines in het machinepark van Frejo Machinefabriek is de Hyundai-Wia uitgerust met een moderne Fanuc besturing. Daarmee kan Freddy Haan lezen en schrijven. “Het programmeren doe ik aan de machine. Dat doe ik al jaren en dat gaat heel snel. Dat is ook onze kracht.” De machine is tevens voorzien van een stafaanvoer, zodat hij ook ’s avonds en in de weekenden onbemand heel wat uren kan maken.

Constant en maatvast
De machine functioneert perfect. Of zoals Freddy Haan het zelf zegt: “We hebben er weinig gezeur mee. Hij is constant en maatvast. Gewoon een goede aankoop met een heel goede prijs-kwaliteit verhouding.” Freddy Haan is ook ‘supertevreden’ over leverancier Dymato. “Hun service is prima. Als er eens een keer wat is, zijn ze er snel. Vaak nog de zelfde dag of anders de volgende ochtend vroeg. Zo kun je snel weer verder en dat is belangrijk voor ons. De leverbetrouwbaarheid van Frejo Machinefabriek is hoog en dat willen we graag zo houden.”

Hyundai-Wia is exposant op de METAV in Düsseldorf. Op stand A97 in hal 16 zijn medewerkers van Dymato aanwezig om de Nederlandse bezoekers te ontvangen.

Dymato is tevens exposant op TechniShow, hal 12, stand B038.

Facebook Comments