Geautomatiseerd precisiefrezen in de medische technologie

0
220

Met ‘maatnauwkeurige’ en desondanks algemeen-flexibel bruikbare Hermle-bewerkingscentra produceert Fetzer Medical als OEM-partner volgens klantspecificaties uiteenlopende chirurgie-instrumenten en componenten voor de medische technologie.

Van het idee tot het voltooide product of: all-in-one inclusief labelling – luidt het motto van de middelgrote firma Fetzer Medical in Tuttlingen, die in 2008 door Peter Fetzer is opgericht. Gebaseerd op een lange familietraditie in de ontwikkeling en productie van chirurgie-instrumenten en medisch-technische apparaten besloot Peter Fetzer toentertijd de stap voorwaarts te zetten. Met de geformuleerde doelstelling om uitsluitend bezig te zijn als onafhankelijke OEM-leverancier en daarvoor alle noodzakelijke personele en technische voorwaarden te creëren, startte Fetzer Medical een omvangrijk investerings-, kwalificatie- en certificeringsprogramma en stapte nog in 2008 over op de 5-assige bewerking.
De reden daarvoor was om bij een grote verscheidenheid in producten en aantallen flexibel te blijven in de acceptatie van opdrachten en snel te kunnen leveren. Bewerkt worden alle relevante materialen inclusief titanium en Fetzer Medical levert de klantenonderdelen klaar voor gebruik af: van prototypes/losse onderdelen tot in serie vervaardigde componenten en complete apparaten. Daarvoor maakt de onderneming met momenteel 45 hoog gekwalificeerde vakmensen gebruik van de modernste apparatuur, waarbij met 75% het merendeel gecompliceerde frees-/boorbewerkingen betreft en daarvoor gebruikt Fetzer Medical van aanvang aan de hoogwaardige 5-assige bewerkingscentra van Hermle.

Compleet bewerken
Bernd Zepf, hoofd productie bij Fetzer Medical, over de keuze van Hermle-machines: “De Hermle-machines zijn ideaal voor de complete 5-assige bewerking in een of twee opspanningen, dankzij hun massief-stijve Gantryconstructie, het concept met de drie assen in het gereedschap en de twee assen in het werkstuk, die daardoor een optimale gereedschapsplaatsing mogelijk maken, en niet op de laatste plaats de goede toegankelijkheid. Bovendien hebben de medewerkers en ook ik voorheen al de beste ervaringen opgedaan met Hermle-machines, de besturing en programmering ervan, met de relatief eenvoudige bediening en de snelle, vakkundige service. Tenslotte zorgden deze ervaringen voor een gemakkelijke, directe instap in de 5-assige technologie die we in 2008 waagden met de aanschaf van een hoogwaardig 5-assige CNC-bewerkingscentrum van het type Hermle C 40 U.”

Hermle PW250
De palletopslag met acht plaatsen bij de palletwisselaar PW 250; samen met de palletwisselaar en de palletoproep op de bewerkingstafel van het bewerkingscentrum C 22 U bevinden zich in totaal 11 pallets in het systeem.

Geautomatiseerd
Omdat de zaken zo goed gingen, moesten de capaciteiten verhoogd worden en volgden er meerdere, deels sterk geautomatiseerde Hermle-bewerkingscentra, zodat Fetzer Medical tegenwoordig de tijdige OEM-productie realiseert op vijf bewerkingscentra. Met het eerste aangeschafte 5-assige bewerkingscentrum C 40 U werd in eerste instantie de eigen productiecompetentie verstevigd, respectievelijk uitgebreidere kennis op gedaan. Tegenwoordig wordt deze machine voornamelijk gebruikt voor de voorproductie alsook de bewerking van prototypes, monsters en kleine series. Daarnaast zijn er nog twee 5-assers van het type C 22 U uitgerust met 11-voudige palletwisselaars/palletopslagen van het type PW 150, die voor de geautomatiseerde, flexibele productie van de meest uiteenlopende constructieonderdelen in serie tot 300 stuks worden gebruikt.

Gevalideerd en gecertificeerd
Als verder automatiseringsniveau is een 5-assig bewerkingscentrum C 12 U met de robotcel RS 05 gecombineerd, namelijk voor de productie van een scharen-productfamilie die als modulair systeem is opgezet. Het Hermle-machinepark is bovendien aangevuld met een CNC-bewerkingscentrum van het type C 800 V, om universele bewerkingen op het gebied van de productievoorbereiding, zoals productie van referentievlakken en voor de inrichtingsbouw flexibel te kunnen uitvoeren. Omdat alle hier geïnstalleerde Hermle-bewerkingscentra in principe op hetzelfde concept alsook een en dezelfde besturings- en bedieningsfilosofie zijn gebaseerd, ontstaat er voor de bediener een hoge herkennings-, ervarings- en veiligheids- en daardoor ook acceptatiefactor. Dat heeft een productiviteitsverhogend effect op de machines die enerzijds worden bediend en gebruikt in enkele ploegendiensten, terwijl anderzijds de genoemde bewerkingscentra met de pallets respectievelijk het robotsysteem voor de automatische belading van de machine als onbemande installaties natuurlijk ’s nachts en in het weekeinde kunnen werken. Deze ‘harde feiten’ worden aangevuld met ‘zachte feiten’ die in de veeleisende productie van chirurgie-instrumenten en apparaten voor medische technologie veel aandacht krijgen. Omdat in de chirurgie- en medische technologie – volgens richtlijnen van EU- en Amerikaanse instituten – de productie- en kwaliteitsborgingsapparatuur naadloos gevalideerd en gecertificeerd moet zijn, is het wat betreft Amerikaanse certificeringen van groot voordeel, dat veel Amerikaanse ondernemingen in de medische technologie in dat geval al met gevalideerde Hermle-bewerkingscentra produceren. Dat maakte ook voor Fetzer Medical de validaties eenvoudiger en sneller, waardoor voor de klanten een snellere time to market kan worden gerealiseerd.

Hermle Nederland, stand 271

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein