Gebruikte machines houden KMS Metaal competitief

0
511

Door de aanhoudende groei in de metaalindustrie ligt het investeringsniveau in machines op een hoog niveau. Toeleveranciers investeren niet alleen in capaciteitsuitbreiding, maar vooral ook in verdere verbetering van de efficiency in de productie. Daarbij wordt fors geïnvesteerd in nieuwe, maar ook in gebruikte machines. Sommige toeleveranciers zien de investering in gebruikte machines als een mogelijkheid om over hoogwaardige technologie te kunnen beschikken, tegen een lagere investering. KMS Metaal in Hardenberg heeft daar zijn bedrijfspolicy van gemaakt. De helft van de productiemiddelen bestaat bij deze toeleverancier uit jonge, gebruikte machines.

KMS Metaal produceert werkstukken waaraan veel verspaand moet worden. DGA Bennie Kamphuis: “Wij bewerken vooral heavy producten voor algemene machinebouw, offshore, windenergie en landbouw. Zo hebben we onderdelen gemaakt voor de berging van de Koersk, delen voor de waterkering in de lagune van Venetië en onderdelen voor een demontageschip voor de offshore, om maar een paar voorbeelden te noemen.” KMS Metaal beschikt daarvoor, naast standaard draai- en freesmachines, over geavanceerde multitasking draai-/freesmachines en een zware carrouseldraaibank. Een deel daarvan is verkregen door overname, gekocht uit een faillissement of via een machineleverancier.

Automatiseren en slim investeren
Terwijl KMS Metaal jaarlijks gemiddeld 2 ton investeert in machines, liep het investeringsbedrag in de afgelopen 12 maanden op tot ruim 8 ton. Bennie Kamphuis: “De vraag is door een aantrekkende markt sterk toegenomen. Dat wil niet zeggen dat de druk op de prijzen is afgenomen. Kostprijs en levertijd bepalen nog steeds de orderintake. Daarom moet je meer automatiseren en slim investeren, om ook bij smalle marges toch rendement te kunnen maken.”

Gebruikt
Dit jaar stonden de vervanging van een bedfreesmachine, een palletpoolsysteem en een bovenloopkraan op het programma. Kamphuis: “Dan praat je toch over hoge investeringen, waarvan de terugverdientijd ver in de toekomst ligt. Ik zocht daarom bewust naar een oplossing in de sector jong en gebruikt. Daardoor is de investering een stuk lager en kan ik een machine tegen een gunstiger uurtarief inzetten. Zo hebben we een tweede geavanceerde Mori Seiki NT multitasking draai-/freesmachine met gantry loader over kunnen nemen van een Duitse toeleverancier. Voor de nieuwprijs had ik dat niet gedaan. Binnenkort zal een gebruikt Fastems palletpoolsysteem aan een bestaand horizontaal bewerkingscentrum worden gemonteerd. Daarmee kunnen we werkstukken ‘s nachts voor verspanen en overdag finetunen.”

Grote bedfreesmachine
De laatste aankoop betreft een Correa Norma L bedfreesmachine. Kamphuis: “Met ons huidige verticale bewerkingscentrum kunnen we werkstukken tot 3,5 m frezen. Als aanvulling daarop zocht ik daarom een bedfreesmachine met een grotere tafel. De Correa Norma L met een tafel van 4,5 m kwam op ons pad. De Spaanse machinefabrikant Nicolás Correa staat van oudsher als een gerenommeerd merk bekend. Bovendien beschikten we al over een kleinere Correa Diana 35 bedfreesmachine, die we door de overname van Machinefabriek Meulenkamp in 2012 hebben verkregen. Ik koop machines op het gevoel en kijk of het bij mij past. Met de Correa Norma L wil ik eerst ervaring opdoen als opstap naar een bedfreesmachine in een groter formaat.

Correa Norma L
Nicolas Correa
bouwt in haar productieplants in het Spaanse Hypatia onder meer het jongste model Norma L. Een bedfreesmachine met een vaste tafel en een traveling column die met de freeskop in de X-as heen en weer beweegt. “De robuuste UDG freeskop heeft een 2” graad verdraaiing op beide vlakken en kan daarmee dus ook onder een hoek frezen, wat we met het verticale bewerkingscentrum niet kunnen. Dankzij de L-vormige geleidingen die de ram aan de zijkant en de onderzijde ondersteunen en geleiden; de drievoudige geleidingen in de X-as en de tandheugeloverbrenging in de X-as is de stabiliteit hoog. Een belangrijk onderscheidend punt is ook het feit dat Correa de ram heeft voorzien van trekstangen, waardoor de hoekverdraaiing bij maximale uitslag wordt geëlimineerd. Voor ons een universeel inzetbare machine voor frees- en finishbewerkingen van kleine tot grote werkstukken. Het feit dat Correa 5 jaar garantie geeft zegt bovendien iets over de betrouwbaarheid, waar de fabrikant zelf voor 100% achterstaat”, legt Bennie Kamphuis uit.

Zelf doen
De medewerkers van KMS Metaal hebben de machine zelf geplaatst en deze stond na drie weken al vol in productie. Bennie Kamphuis “Daarvoor moesten we wel eerst een nieuwe fundering maken. Dat zijn uiteraard extra kosten die er bij komen. Wat betreft besturing, hadden we al ervaring met Heidenhein, dus daar hoefden we geen extra trainingen voor te volgen. Sinds we de Correa Norma L in gebruik hebben genomen, hebben we diverse frames, snijmessen en stempels op de machine gefreesd. Wat betreft logistiek willen we de in- en uitname van de werkstukken nog verbeteren door een loopkraan boven de machine te plaatsen. Ook die hebben we gebruikt over kunnen nemen en zal binnenkort worden geplaatst.”

Verder groeien
Sinds de start van KMS Metaal in 1996 is het bedrijf stapsgewijs gegroeid naar 20 medewerkers, ruim 3000 vierkante meter bedrijfsruimte en circa 20 machines. Plannen voor verdere uitbreiding liggen klaar. “Onze ambitie is te groeien naar maximaal 25 medewerkers. Maar nieuw personeel is moeilijk te vinden. We leiden daarom zelf jonge mensen op. Inmiddels hebben we twee studenten van het Deltion college in Zwolle in opleiding. Verder zoeken we nog een productieleider, die een aantal taken van mij over zou kunnen nemen. Ook willen we meer automatiseren, zodat we meer kunnen produceren zonder extra personeel. De belading aan een aantal draaimachines hebben we al met robots geautomatiseerd, maar dat zullen niet de laatste zijn”, besluit Bennie Kamphuis.

Correa wordt in de Benelux vertegenwoordigd door Landré.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein