Hoe ontstaat vlekvorming bij anodiseren van aluminium?

0
446

Wat is de oorzaak van vlekvorming bij het anodiseren van aluminium? Enkele leden van het Mikrocentrum High Tech Platform hebben hier onderzoek naar gedaan. Zij presenteren hun bevindingen tijdens AluminiumNext op 12 september in Hilvaria Studio’s Hilvarenbeek.

2-S, Alumeco, Seco Tools, Innovar, Mitutoyo, CNC Consult, Metel, Van den Akker Fluidservices, De Ridder THO hebben in samenwerking met Teclab en Mikrocentrum onder andere de invloed van koel- en smeermiddelen, gereedschappen, materiaalgebruik en reinigen getest.

Concreet hebben ze een viertal tests gedaan op een Alu 5083 legering. Ze onderzochten of materialen uit verschillende batches kleurverschil geven en of het langer laten liggen van een werkstuk na bewerking met een bepaald koelsmeermiddel invloed heeft op het anodiseren. Ook werd onderzocht welke invloed de emulsie zelf heeft op het anodiseerproces en wat er gebeurt wanneer er geen emulsie wordt gebruikt tijdens het verspanen. Zo ontdekten ze dat onder andere koel- en smeermiddelen een grote invloed hebben.

De resultaten van dit onderzoek delen zij voor het eerst  met de bezoekers van AluminiumNext. Mikrocentrum prestenteert deze themabijeenkomst in samenwerking met Aluminium Metal Knowledge en Aluminium Centrum als een mix van (hernieuwde) basiskennis en nieuwe ontwikkelingen.

De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die zijn aluminiumkennis weer up-to-date wil maken en op de hoogte wil geraken van de nieuwste materiaalontwikkelingen, mogelijkheden voor constructie en innovatiemethodieken. Er wordt onder meer informatie gegeven over het ontwerpen van aluminium extrusieprofielen, het verspanen van aluminium, aluminium gieten en het toepassen van aluminium in additive manufacturing.

GEEN REACTIES

Nieuw op MetaalPlein