Iedereen zingt voor De Cromvoirtse

Honderden klanten en relaties die onder aanvoering van een Eindhovense professor ‘Lang zullen ze leven’ voor je zingen. Dat overkwam afgelopen vrijdag de directie en de medewerkers van De Cromvoirtse. De leverancier van ‘snel metaal op maat’ vierde in de eigen fabriekshal in Oisterwijk het 35-jarig bestaan met een jubileumfeest en een druk bezochte open dag.

De productie was een paar dagen op een laag pitje gezet om een deel van de productieruimte  om te bouwen tot een feestzaal. “Het was wel weer eens tijd voor een feestje”, zo vertelde ceremoniemeester Rémy Bruneaux, accountmanager bij De Cromvoirtse. “Want we hebben de afgelopen jaren meerdere malen de vraag gekregen of we weer eens een open dag gingen houden. Nu was het een goed moment om onze laatste innovaties te tonen.”

Rijke historie
Ronnie van den Hurk en Janwillem Verschuuren, die samen de directie van De Cromvoirtse vormen, spraken van een  mooie mijlpaal. Ze blikten terug op de succesvolle historie, maar namen hun gasten ook mee naar de toekomst.

Het bedrijf is in 1982 opgericht als een ijzerhandel in Cromvoirt door Peter van den Hurk. Hij wilde de zaken vooral logistiek optimaal voor elkaar hebben en sporen van de oplossingen die hij bedacht om alles slim en efficiënt te organiseren zijn tot op de dag van vandaag zichtbaar. Met de verhuizing naar Helvoirt kwam er een servicebalie. Hier ging De Cromvoirtse veel meer aandacht besteden aan de commerciële en marketing aspecten. En inmiddels is het bedrijf al weer een flink aantal jaren (sinds 2004) gevestigd in Oisterwijk, waar wordt gewerkt aan een modern, verregaand geautomatiseerd plaatwerkbedrijf. In 2008 introduceerden Ronnie van den Hurk en Janwillem Verschuuren hun eerste webportaal voor het opvragen van offertes en het plaatsen van orders. In 2012 zetten ze een megastap met de automatisering rondom de lasersnijmachines. En enkele jaren geleden hebben ze metaalbedrijf Felix Philips in Nuth overgenomen en daar weer een florerend bedrijf van gemaakt.

Heldere visie
Achter al die stappen schuilt een heldere visie. Janwillem Verschuuren: “Metaalverbruikers willen steeds sneller worden toegeleverd en zullen zelf minder gaan investeren in machines, arbeid en voorraad.  De behoefte die daaruit ontstaat vullen wij in. Alles wat we doen wordt aan deze visie getoetst.”
Dat geldt ook voor de investering in het geautomatiseerde uitsorteersysteem voor gesneden plaatuitslagen, dat afgelopen voorjaar is geïnstalleerd. De demonstratie hiervan was een van de hoogtepunten van de rondleidingen die voor de bezoekers werden georganiseerd.

De ontwikkelingen gaan gewoon door. Zo neemt De Cromvoirtse deel aan het Smart Industry fieldlab Flexible Manufacturing. Hiermee willen Van den Hurk en Verschuuren het gerobotiseerd kanten van kleine series (“kleine series, daar willen we in uitblinken”) een impuls geven. Ook werken ze aan een vervolgstap met het webportaal. De bedoeling is dat de klanten straks niet meer de orderregels hoeven in te voeren in het systeem van De Cromvoirtse, maar dat ze die er met één druk op de knop in kunnen schieten. Er draaien al pilots met enkele klanten. Onlangs reed ook het eerste onbemande voertuig (AGV) door de fabriekshal. “Bij een volgend open huis zullen hier karretjes rondrijden om spullen van A naar B te brengen”, beloofde Ronnie van den Hurk alvast.

Razendsnelle ontwikkelingen
Al deze ontwikkelingen gaan veel sneller dan menigeen denkt.  Dat vertelde gastspreker Maarten Steinbuch, hoogleraar industriële automatisering aan de Technische Universiteit Eindhoven, die zich onder de indruk toonde van het moderne productieproces van De Cromvoirtse. “De snelheid van de veranderingen gaat toenemen omdat de technologie exponentieel snel groeit.” Steinbuch maakte dat duidelijk aan de hand van een aantal voorbeelden die iedereen aanspreken, zoals de mobiele telefoon, het onbemand rijden (“in 2020 zullen er al auto’s zijn de een half uur onbemand op de snelweg kunnen rijden”) en robots die operaties uitvoeren (“er zijn nu al robots die nauwkeuriger opereren dan een chirurg”). Steinbuch voerde ook voetballende robots op als voorbeeld. Er zijn mensen die voorspellen dat robots in 2050 robots het beste team van menselijke voetballers zullen verslaan. “We staan aan het begin van hele mooie ontwikkelingen in de technologie. En in Brabant zitten we in het hart daarvan.”

Bedrijvengids

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV