Kantpersen programmeren vanuit 3D model

0
484

Bolair, producent van koel- en geluidstechnische systemen, heeft kortgeleden twee Gasparini ‘X press 100′ CNC-afkantpersen in gebruik genomen. De nieuwe afkantpersen worden volledig vanuit het 3D-model geprogrammeerd. Daarmee wil Bolair de output van de kantafdeling vergaand verhogen. Directeur Bert Boevee: “Door op de werkvoorbereiding al in 3D de zettingen van een product te simuleren, sluit je mogelijke botsingen op de kantpers van te voren uit.”

Met de ingebruikname van de nieuwe CNC-afkantpersen neemt Bolair afscheid van twee oudere Gasparini afkantpersen, die weliswaar technisch nog mee konden, maar niet meer aansloten bij de nieuwe manier van werken. Bolair, dat wekelijks 20 tot 24 ton plaat verwerkt, ziet kanten als één van de duurste schakels in het productieproces. Boevee: “Met het programmeren van een NC-buigprogramma in 2D blijft het bij de wat meer complexe producten altijd een verrassing of de derde en vierde zijde een conflict oplevert. Dat is een kwestie van uitproberen en dat kost ten opzichte van de andere bewerkingen in het plaatbewerkingsproces veel tijd. Dat proces van proefzettingen kun je beter van te voren op de tekenkamer op een pc met een 3D CAD/CAM systeem simuleren. Bij een dergelijke configuratie is de uiteindelijke 3D vorm het uitgangspunt voor zowel het buigprogramma als de plaatuitslag. Bij de positie van de gaten die de ponsmachine moet maken, wordt de ruimte die het materiaal nodig heeft om te buigen (de buigcurve) exact gecorrigeerd in de plaatuitslag. Zo maak je in één keer een perfect passend product.”

Overstap van 2D naar 3D
Bolair maakt als productiebedrijf voor de Binair groep koel- en geluidstechnische systemen, die onder de handelsnamen Interko en Acoustair op de markt worden gebracht. Bekende producten zijn onder andere audiocabines, geluidsabsorberende kasten en klimaatbeheers¬systemen voor opslag van bananen. Met deze laatste groep heeft het bedrijf 85 procent van de wereldmarkt in handen. Nagenoeg al deze producten zijn maatwerk producten, die op klantspecificatie worden gemaakt. Bolair heeft daarom altijd al een fors accent op engineering gelegd en werkt daar al geruime tijd met het 3D CAD programma SolidEdge. Niet alle CAM systemen kunnen echter de 3D data uit SolidEdge verwerken. Wil je dus die 3D data vertalen naar een 3D NC-programma voor de kantpers, dan heb je daar een geschikt CAM-systeem en een nieuwere generatie kantpers voor nodig.

CAM moet aansluiten op CAD
Bert Boevee: “Waar de CAM systemen van andere kantpersfabrikanten uitsluitend met CAD files uit SolidWorks werken, was Gasparini een van de weinige die de aanluiting met ons SolidEdge CAD platform kon realiseren. Gasparini zet daarvoor het CAM-pakket Autopol in, dat in Nederland wordt geleverd door Widenhorn. De plaatuitslagen maken wij daarbij in Radan. Met de nieuwe manier van werken worden de NC-kantprogramma’s via het DNC netwerk naar de kantpersen gestuurd. De operator krijgt dan naast het NC-programma ook een grafische weergave van de toolsetting en de buigvolgorde op de Delem besturing te zien.”

Moderne technologie
Met de ingebruikname van de X press 100 CNC-afkantpersen beschikt Bolair over de modernste technologie. Zo zijn de kantpersen PLC- in plaats van relais gestuurd en heeft Bolair nu de beschikking over machines met een actief bombeersysteem en pneumatische klemming voor de bovenmessen. Boevee: “Wij bouwen de persen wel twintig tot dertig keer per dag om, dan spaar je met pneumatische klemming op jaarbasis veel tijd uit. Als extra voorziening zijn de kantpersen ook uitgerust met een plaatdraaghulp, arbotechnisch gezien een hele verbetering bij de verwerking van zwaardere producten.”

Hoekmeting
Bolair verwerkt veel verzinkte plaat, dat een niet constante plaatdikte als eigenschap heeft. Bert Boevee: “Wij controleren de buighoek daarom veelvuldig en doen dat gewoon met een conventionele blokhaak. De verschillen die we meten corrigeren we handmatig op de NC-besturing. Dat kan per regel, of alle regels tegelijk. Zo houdt de operator de nauwkeurigheid nauwlettend in de gaten en komt zijn vakmanschap weer om de hoek kijken.”

Niet besparen op gereedschap
Boevee is van mening dat je bij kritische punten in het productieproces niet moet besparen op de kwaliteit van gereedschappen. “Naast het feit dat je met goed gereedschap sneller kunt werken, zijn de standtijd en het kunnen vertrouwen op de nauwkeurigheid, belangrijker dan de aanschafprijs.”
De keuze voor Gasparini past ook in die visie. “Geen goedkope machines, maar ze zijn wel betrouwbaar. En de service en snelheid van reageren van leverancier Metall is goed, is onze ervaring in de afgelopen 30 jaar. Een Gasparini afkantpers zie je ook weinig als gebruikt aangeboden”, besluit Boevee.
Metall, standnummer 506

www.binair.com
www.metall.nl

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein