KGS maakt gigantische efficiencyslag met Zoller Smartcheck

0
247

Met de komst van een Zoller Smartcheck 450 voor het meten van gereedschappen heeft KGS in Tilburg een gigantische efficiencyslag gemaakt. KGS zet deze machine, die is geleverd door Zoller–specialist Laagland, vooral in voor het snel, nauwkeurig en repeteerbaar meten van profielgereedschappen.

Veel verspanende bedrijven gebruiken de machines van de Duitse producent Zoller als voorinstelapparaat. Zij voeren het spindelrendement van hun dure CNC-machines enorm op door de gereedschappen buiten de machine te meten en in te stellen. Maar deze voorinstelapparaten zijn ook een uitkomst voor gereedschapsmakers en -slijpers. Zij zetten ze in voor tussen- en eindmetingen.

Dat doet ook KGS in Tilburg, partner op het gebied van scherpslijpen, de productie van (speciale) verspanende gereedschappen en het leveren van alle denkbare standaard verspanende gereedschappen. Samen met het eveneens in Tilburg gevestigde zusterbedrijf SCT, dat standaard volhardmetalen frezen en boren produceert, is KGS een totaalleverancier op het gebied van verspanende gereedschappen. Het bedrijf heeft een brede klantenkring, waartoe onder meer automatendraaierijen, leveranciers van onderdelen voor de vliegtuigbouw en machinefabrieken behoren.

Korte levertijden
“We draaien, frezen en slijpen onze gereedschappen zelf”, zegt Tijn Kruissen, CEO van KGS. “Hierdoor hebben we de levertijden goed in de hand. Onze levertijd varieert van een paar dagen voor eenvoudige gereedschappen tot drie à vier weken voor complexe gereedschappen. Dat is echt snel. Bij veel grote spelers in onze markt mag je al blij zijn wanneer je binnen dat tijdsbestek een offerte hebt.”

Repeteernauwkeurigheid
Tijn Kruissen en productieleider Bas van der Hoeven zien de normen voor gereedschappen steeds strenger worden, evenals de inzetcondities. “Dus moeten wij een steeds nauwkeuriger geometrie in de gereedschappen brengen om bijvoorbeeld te voorkomen dat trillingen ontstaan of dat een frees breekt.”
Die strengere eisen vragen ook steeds meer van het meetproces. Het meten geschiedde bij KGS voorheen met optische microscopen, de meetprotocollen werden handmatig ingevuld. Dat was niet alleen arbeidsintensief en tijdrovend, het ontbrak ook aan repeteernauwkeurigheid. Kruissen verklaart: “Als je drie man laat meten krijg je drie verschillende waardes. Want de een vindt de maat precies op het lijntje, de ander er net voor en de derde gaat er net doorheen. Daar wilden we vanaf. We zochten een nieuwe meetoplossing met repeteerbare nauwkeurigheid.”

Groot bedieningsgemak
Hiervoor benaderde KGS diverse leveranciers en producenten. “Maar Zoller was voor ons een openbaring. Hoe makkelijk en snel je daarmee de gereedschappen meet. Het bedieningsgemak is groot. Je zet het gereedschap in de opname en beweegt naar de juiste positie waar de meting moet starten. De nauwkeurigheid van deze Smartcheck is ongekend. De machine biedt een ideale combinatie van handmatig positioneren en meetsoftware waarmee je heel veel opties hebt.”

Efficiencyslag
KGS maakt voor haar specifieke gereedschappen zelf de meetprogramma’s en doet ook zelf de metingen. Dat gebeurt nu in een derde van de tijd die daar voorheen voor nodig was. Bas van der Hoeven: “Je laadt een DXF-bestand, de machine doet een scan, je geeft aan welke elementen je gemeten wilt hebben, drukt op start en het is al klaar. De software zit ontzettend goed in elkaar en heeft dezelfde structuur voor alle functies. Je kunt alles meten en het systeem is heel open. Je kunt terugvallen op de standaard voorzieningen in de software, maar een creatief persoon kan alles meten omdat je de functies vrij kunt interpreteren.” De meetprogramma’s die KGS voor haar gereedschappen maakt en de bijbehorende meetprotocollen worden allemaal opgeslagen. Wil men een gereedschap namaken of herslijpen, dan kan het betreffende programma met protocol eenvoudig worden opgeroepen. Ook dat betekent een grote efficiencyslag. “En het gaat nog verder”, zegt Kruissen. “We moesten bijvoorbeeld onlangs een profielfrees slijpen. Die hebben we eerst geslepen en daarna gemeten op de Smartcheck. Vervolgens hebben we Zoller een correctieprofiel laten genereren. Dat hebben we ingelezen in de slijpmachine, die de frees daarna spatzuiver heeft geslepen. Met een microscoop hadden we dat nooit gekund.”

Handigheid en nauwkeurigheid
KGS gebruikt de Smartcheck niet zo massaal als een willekeurige toeleverancier, waar meestal grote hoeveelheden gereedschappen vooringesteld worden. Maar de gereedschapsmaker profiteert wel van de unieke combinatie die Zoller biedt: de handigheid die bij het voorinstellen is gewenst en de hoge en repeterende nauwkeurigheid die bij het meten noodzakelijk is. Bas van der Hoeven: “We kunnen flexibel een hele mix producten – enkelstuks en kleine series – snel en makkelijk meten. Bovendien kunnen we nu nauwkeuriger meten dan wat we kunnen maken. Dat moet ook want je wilt instaan voor de kwaliteit.” Het gemak en de nauwkeurigheid van de meetmachine geeft KGS de mogelijkheid om werk over te nemen van klanten. “Wij bieden een 100 procent kwaliteitscontrole. De klant hoeft geen ingangscontrole meer te doen, hij kan de gereedschappen gelijk inzetten en tijdens zijn proces valt niks uit.”
KGS gebruikt de Smartcheck voor 90 procent om er de contouren van profielfrezen mee te meten. Maar de mogelijkheden zijn groter. Op de machine zit ook een zwenkbare camera waarmee het gereedschap aan de bovenzijde kan worden bekeken en er onder meer diverse hoeken en breedtes kunnen worden gemeten zoals de spaanhoek, de vrijloophoek en de fasebreedte. Het gemak, de snelheid en de kwaliteit van de Smartcheck bevalt zo goed en levert zo veel efficiencywinst op, dat KGS op het punt staat bij Laagland een Zoller Genius 3.0 te kopen. Deze zal voor eigen en intern gebruik als tussen- en eindcontrole ingezet worden bij zusterbedrijf SCT, dat meer in massa standaard gereedschappen actief is.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein