KMWE spreekt meettechnisch één taal

0
605

In de wereld van de Nederlandse metaalbewerking behoeft KMWE nauwelijks introductie. De Eindhovense onderneming die achter deze vier letters schuilgaat, behoort onbetwist tot de voorhoede van de verspanende toeleveranciers in ons land, en ontplooit overigens een steeds belangrijker deel van haar activiteiten in het buitenland, met productievestigingen in Turkije en Maleisië. KMWE levert precisiecomponenten en -systemen aan internationale afnemers in sectoren als de lucht- en ruimtevaartindustrie, de defensie-industrie, de medische technologie, de halfgeleiderindustrie en industriële automatisering. Afnemers van precisieproducten die zich alleen door hooggekwalificeerde medewerkers op geavanceerde CNC-machines laten vervaardigen. En op nog nauwkeuriger, snelle meetmachines laten controleren. Onlangs leverde Mitutoyo KMWE een zesde 3D-coördinatenmeetmachine .

Fijnmechanische verspaning is de rode draad in de ruim 55 jaar KMWE-geschiedenis. In die periode groeide de onderneming uit tot twee samenwerkende divisies. De ene, Precision Components, is gespecialiseerd in de grotendeels geautomatiseerde productie van kleine series complexe onderdelen. Dat loopt van zeer nauwkeurige microverspaning tot hogesnelheidsverspaning van grote structuurdelen, zoals omvangrijke vliegtuigcomponenten die uit één blok aluminium worden gefreesd. De andere, Precision Systems, houdt zich bezig met de assemblage van mechatronische modules, wat niet zelden in een cleanroom gebeurt. De vestigingen die onder deze divisie vallen, zijn gespecialiseerd in ‘Just in Time’-levering van complete, geteste systemen voor bijvoorbeeld positioneer- of handlingmodules, koelsystemen en dergelijke.
“De laatste vijf jaar is voor miljoenen geïnvesteerd in het machinepark,” zegt Ronny Moors, operational director van KMWE Components. “Met de nadruk op automatisering en vijfassige simultane bewerking. Een groot deel van de productie gebeurt nu manloos, zeven dagen per week, 24 uur per dag. Precision Components levert daarbij 15 à 20% aan onze andere divisie, die systemen en modules maakt. Deze aanpak hebben we twee jaar geleden ook in onze Maleisië-vestiging doorgevoerd, en dat proberen we nu, soms met vallen en opstaan, in Turkije. De hoofdactiviteit blijft de zo economisch mogelijke productie van precisiecomponenten.”

Partnership
De relatie met Mitutoyo dateert al van ver voor de eeuwwisseling. Vanuit Veenendaal, thuisbasis van de Nederlandse vestiging van de Japanse fabrikant, wordt KMWE voorzien van het gehele spectrum aan meetmiddelen, van schuifmaten en meetklokken via profielprojectoren  en ruwheidsmeters tot  3D-coördinatenmeetmnachines (cmm’s).
Peter van Lierop, Hoofd van de Meetafdeling Components: “Toen we in 1999 de derde meetmachine van Mitutoyo in bedrijf stelden, kwam aan beide kanten de wens naar voren om nauwer samen te werken. Dat is ook gebeurd: onze relatie is, op meettechnisch gebied, een partnership geworden. Sinds 2003  is een belangrijke ontwikkeling het meten van producten aan de hand van een CAD-model. Vroeger zat je je met een gereed product en een lap van een tekening te haasten om de productie zo kort mogelijk te laten wachten. Op teach-in basis maakte je dan een controleprogramma, van meetpunt tot meetpunt. Nu zijn we met de meetsoftware van Mitutoyo in staat om – zonder tekening, alleen met het CAD-model – programma’s voor de meest complexe producten op te stellen. Dat gebeurt hier in Eindhoven niet aan de machines, maar op drie externe programmeerstations. Aan de hand van het model en een lijst van kritische maatvoeringen wordt het offline-meetprogramma opgesteld en naar de betreffende meetmachine gestuurd. Wat de programmeur op zijn beeldscherm ziet, is hetzelfde als dat wat op de computer bij de meetmachine verschijnt. We hebben deze aanpak, op basis van de Mitutoyo-software MCosmos, uniform doorgevoerd binnen het hele bedrijf, inclusief de buitenlandse vestigingen, zodat meettechnisch gezien één taal wordt gesproken. We hebben recent bijvoorbeeld voor onze Turkse vestiging al een groot aantal meetprogramma’s opgesteld. Voor ons is belangrijk dat Mitutoyo een op meettechnisch gebied een totaalpakket levert. Dan heb ik het niet alleen over de hardware – de meetmachines en de handmeetmiddelen – en de software, maar ook over het uitgebreide pakket aan trainingen op verschillende niveaus, en de ondersteuning die we van onze leverancier mogen verwachten.”

Dubbelgekromde oppervlakken
KMWE heeft tot dusverre niet minder dan zes cmm’s van Mitutoyo afgenomen; één daarvan doet inmiddels dienst in de Turkse vestiging. De machines worden op alle niveaus van inspectie ingezet: vrijgave-, tussen- en eindcontrole. Eén cmm staat, overeenkomstig de klanteneis op dit gebied, in de cleanroom van KMWE opgesteld.

Meest recente aanwinst: een Crysta Apex C, een van de meest geavanceerde machines uit het programma, met een werkbereik van 1200 x 3000 x 1000 mm en een scannend tastersysteem. De achtergrond van deze investering, laat Moors weten, is het toenemende aantal grotere producten, vaak met dubbelgekromde oppervlakken. Die kunnen dan in één opspanning gemeten worden. Dat is wel zo handig, want vaak moet ieder onderdeel van een serie afzonderlijk gecontroleerd worden, vooral bij de aerospace-componenten is dit het geval. De Crysta Apex C is uitgerust met verschillende wisselrekken voor tactiele tasters én met een scannende taster, die met name dienst doet bij de controle van (dubbel-)gekromde oppervlakken. Met de nieuwe software is deze scannende taster exact aan te sturen. “Het laserscannen zal in de toekomst verder toenemen,” zegt Peter van Lierop van KMWE. “Er komen steeds meer onderdelen met ‘vrije vormen’. Je kunt met een scannende taster in zeer korte tijd tienduizenden meetpunten in kaart brengen en dit resultaat vergelijken met een 3D-model. Deze nieuwe meetmachine biedt ons precies de goede veelzijdigheid voor het meten van zeer uiteenlopende onderdelen. “

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER