Machinefabriek Boessenkool wint de Nederlandse Innovatie Prijs 2018

0
679

Tijdens een live uitzending van het nieuwe televisieprogramma De wereld van morgen is de winnaar bekend gemaakt van de Nederlandse Innovatie Prijs 2018. In het Kurhaus in Scheveningen overhandigde André Kuipers de prijs aan Eelco Osse, directeur van Machinefabriek Boessenkool.

De Nederlandse Innovatie Prijs is tot stand gekomen op basis van de resultaten van de Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor. Het onderzoeksinstituut Erasmus Center for Business Innovation van de Erasmus Universiteit is verantwoordelijk voor dit onderzoek, waaraan circa 10.000 bedrijven uit een breed scala aan sectoren waren uitgenodigd om deel te nemen. Op basis van de deelgenomen bedrijven aan dit onderzoek, deskresearch en interviews met het management van bedrijven waren KPN, Machinefabriek Boessenkool en Youwe genomineerd als kanshebber op de prijs.

De jury had de bedrijven genomineerd, omdat zij zich op een brede reeks van innovatie-indicatoren onderscheiden. Hierbij valt te denken aan investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D), in informatie- en communicatietechnologieën (ICT), productinnovatie, procesinnovatie, en sociale innovatie. Sociale innovatie omvat innovatieve manieren van organiseren, managen, werken, en samenwerken. De vakjury bestond uit Lotte de Bruijn (Directeur Nederland ICT), Thomas Grosfeld (Specialist Innovatie en Topsectorenbeleid van VNO-NCW), Mariëtte Hamer (Voorzitter van de Sociaal-Economische Raad), Geert Huizinga (Manager industriebeleid FME), Paul de Krom (Voorzitter Raad van Bestuur en CEO TNO), Bertholt Leeftink (Directeur-Generaal Bedrijfsleven en Innovatie, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat), Piero Overmars (Bestuurslid Goldschmeding Foundation), Frans Van Den Bosch (Hoogleraar Management Wisselwerking tussen Organisaties en Omgeving aan de Rotterdam School of Management) en Henk Volberda (Hoogleraar Strategisch Management & Ondernemingsbeleid aan de Rotterdam School of Management).

Passie voor nieuwe technologieën
De vakjury benoemde uiteindelijk Machinefabriek Boessenkool tot de meest innovatieve onderneming op basis van de Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor 2018. Dit bedrijf ontving dan ook de Nederlandse Innovatie Prijs 2018 uit handen van André Kuipers. “De drie genomineerde bedrijven hebben reeds een eerdere strenge voorselectie doorstaan”, aldus Henk Volberda, eindverantwoordelijke voor dit onderzoek en tevens juryvoorzitter: “Het was een lastige opgave voor de jury om één winnaar aan te dragen. De genomineerde bedrijven hebben gemeen dat ze alle drie een passie hebben voor nieuwe technologieën, investeren in menselijke talenten, er veel ruimte is voor creativiteit en nieuwe ideeën, er wordt samengewerkt met verschillende partners en innovatie topprioriteit heeft bij het management. Desondanks is de jury tot een oordeel gekomen.”

Vernuftige oplossingen
Machinefabriek Boessenkool is gericht op het ontwerpen en fabriceren van vernuftige oplossingen die met precisie equipment te realiseren zijn. Een voorbeeld van een nieuwe oplossing is de Emergency drone waarbij gewonde soldaten uit een gevaarlijk gebied gehaald kunnen worden zonder dat andere levens direct in gevaar komen. Een ander voorbeeld betreft de ontwikkeling van een soort vliegwiel waarmee pieken en dalen uit het elektriciteitsnet gehaald kunnen worden. Verder heeft het Almelose bedrijf ook een recyclingmachine ontwikkeld waarmee spuitbussen (inclusief inhoud) op een milieuvriendelijke manier ontmanteld en volledig hergebruikt kunnen geworden. De technologie die ten grondslag ligt aan de oplossing is niet altijd compleet nieuw (bijvoorbeeld drones en vliegwielen). De nieuwheid zit meer in de nieuwe toepassing van een bepaalde technologie waarop wordt voortgebouwd. Om diverse uitdagingen het hoofd te bieden is de organisatie wel verschoven richting het bieden van meer integrale machines en producten (in plaats van componenten) en meer richting een dienstverlener. Verder is het businessmodel aangepast waarbij klanten voor bepaalde nieuwe oplossingen niet meer gefactureerd worden voor de aanschaf van een oplossing, maar betalen op basis van de output van de oplossing. Tevens wordt het bedrijf gekenmerkt door samenwerking met een verscheidenheid aan externe partijen, een platte organisatiestructuur en tal van initiatieven om interne kennisdeling te bevorderen alsmede om vaardigheden van medewerkers te bevorderen.

Toonbeeld van een innovatief bedrijf
De jury was zeer te spreken over de combinatie van verschillende eigenschappen die aanwezig zijn bij Machinefabriek Boessenkool. Zo waardeert de jury de omslag die het bedrijf heeft gemaakt “van een fabriek naar een probleemoplosser en dienstverlener”, waarbij ze – ondanks haar leeftijd – in staat is gebleken om voorop te lopen met product- en dienstinnovaties. Bewoordingen als “een echt ondernemend familiebedrijf” en een “parel van de Nederlandse maakindustrie” kwamen daarbij ook naar voren bij de jury. Tevens roemde de jury het vernuft van het bedrijf om nieuwe toepassingen te bedenken en te realiseren voor bepaalde technologieën waarbij aandacht voor kennisdeling, vaardigheden en coaching van medewerkers een prominente plaats geniet. Al met al is de winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2018 een toonbeeld van een innovatief bedrijf.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein