‘Making and Metal’ levert bijzondere kunstwerken op

0
213

In het gemeentehuis in Arnhem is een overzichtstentoonstelling te zien van acht jonge kunstenaars, die hun kunstwerken met diverse ambachten hebben vervaardigd. Ze hebben hiervoor de masterclass ‘Making and Metal’ gevolgd bij Smederij Cornelis Pronk in Andelst.

Hierbij werden eerst de ambachten in basis uitgelegd en daarna ontwierpen de kunstenaars hun kunstwerken, gebruik makend van deze technieken. In de smederij waren diverse ambachtslieden aanwezig om hen te ondersteunen. Daarnaast werden ook moderne technieken als 3D printen niet geschuwd. Dit resulteerde in enkele unieke objecten, die iedereen nu kan zien. 

De Masterclass vond plaats bij Smederij Cornelis Pronk. Een aantal deelnemers bezocht  Royal Lovink Technocast in Terborg, waar de moderne technieken van het gieten werden getoond. Veel van deze technieken zijn uitgeprobeerd tijdens het gieten van producten bij de smid van Oude IJsselstreek. Stichting ‘from Craft to Art’ en Smederij Cornelis Pronk namen het lokale ijzer en de historie van de streek als uitgangspunt voor een week lang intensief werken en bewerken van metaal. Doelstelling is dat zowel oude ambachten als nieuwe technieken tot unieke combinaties kunnen leiden. De stichting wil daarom jonge creatieve kunstenaars deze combinaties in de praktijk laten maken. Zo leren kunstenaars en ambachtslieden van elkaar.

Ambacht overdragen en actualiseren
Dit initiatief wordt ondersteund door Crafts Council Nederland, het overkoepelend platform voor het hedendaagse creatieve ambacht. Het is de plek waar het ambacht overgedragen en geactualiseerd wordt en waar kunst, mode, design, erfgoed en vakmanschap samenkomen. Als verbinder, als conceptontwikkelaar en als aanjager bouwt Crafts Council Nederland aan een infrastructuur voor de opkomende maakcultuur en maakeconomie: om het immaterieel erfgoed van de creatieve ambachtelijke technieken future-proof te maken.

 

Smidsvak levend houden
Smederij Cornelis Pronk zelf is opgenomen in het Nationale Inventaris immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. De smederij houdt niet alleen het ambacht actief, maar draagt deze kennis in de vorm van masterclasses en opleidingen actief uit. Doelstelling is niet alleen tot een museaal ingerichte smederij te komen, maar het smidsvak actief, modern en levend te houden. Deze masterclass is daar een goed voorbeeld van. Tijdens de masterclass liepen de kunstenaars bij diverse ambachtslieden, zoals smeden, gieters, emailleerders, graveurs, ciseleerders, et cetera een korte opleiding, waarbij ze eigen ideeën samen met de ambachtslieden tot proef producten uitwerkten. De kunstenaars ontwierpen allen een of meerdere kunstobjecten, die gedurende de rest van de week in samenwerking met de ambachtslieden werden vervaardigd.

Al deze objecten zijn in de overzichtstentoonstelling te zien. Indrukwekkend is om te zien dat zowel oude als nieuwe technieken gebruikt werden om een bepaald doel te bereiken. De masterclass is alle betrokkenen dermate goed bevallen, dat getracht gaat worden deze minimaal eenmaal per jaar te organiseren. ‘Making and Metal’ editie 2017 werd ondersteund door Fonds voor Cultuurparticipatie en de Provincie Gelderland. Doordat de Smid van Oude IJsselstreek ook partner is bij de European Iron Academie, een Erasmus+ project waar de Ring van Europese IJzer Steden ook deelnemer van is, wordt er zo voor gezorgd dat er contacten gelegd worden met de lokale ondernemers binnen de gemeente Oude IJsselstreek.

GEEN REACTIES

Nieuw op MetaalPlein