Meesterschap-traject voor vaklieden

0
74

Het ‘Meesterschap-traject’ dat Trainingsbureau Bright new things heeft ontwikkeld, zekert kennis, maakt jongeren sneller inzetbaar en biedt ouderen, als onderdeel van hun ‘derde carrièrefase’, een motiverende coachrol.

Technische bedrijven schreeuwen om ervaren vakmensen. Invulling van onderaf is echter moeilijk omdat het gat tussen theorie en praktijk nog altijd groot is. Aan de andere kant staan veel ervaren vakmensen op punt van pensionering, wat het probleem des te nijpender maakt. Is er bovendien niets geregeld, dan wandelt onderscheidende kennis en ervaring straks zo het bedrijf uit. Juist hier wil Bright new things met het nieuwe traject wat aan doen.

Het wegvloeien van onderscheidende kennis kan op termijn een groot probleem worden. Veel bedrijven danken hun bijzondere (concurrentie)positie immers juist aan die onderscheidende kennis en ervaring. Ervoor zorgen dat deze kennis in huis blijft is één van de pijlers van het Meesterschap-traject. Uitgangspunt bij de ontwikkeling van dit trainingsprogramma was duurzame inzetbaarheid, waarbij oudere werknemers – die ook nog eens langer moeten doorwerken tot aan hun pensioen – een uitdagende ‘derde carrièrefase met coachrol’ wordt geboden. Senioren krijgen daardoor meer plezier in hun werk, terwijl de ’gezellen’ die ze onder hun hoede hebben, sneller de kneepjes van het vak leren. De voor een onderneming zo belangrijke onderscheidende knowhow wordt hierdoor veiliggesteld en de productiviteit gaat omhoog.

Praktijkgericht
Het Meesterschap-traject is een praktijkgericht coachprogramma, waarvan de invulling vooral op de praktijkvloer plaatsvindt en de resultaten direct zichtbaar zijn. De focus ligt bij het trainen van de deelnemers onder meer op het verbeteren van hun vaardigheden in het coachen van hun (veelal jongere) collega’s en op het leveren van specifieke bijdragen aan de organisatie vanuit een expertperspectief. Het systeem dat de trainers van Bright new things daarbij hanteren is onder meer gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van Bateson, Cohn, Blake & Mouton, maar er worden ook creatieve- en ondernemerstechnieken zoals die van COCD en Osterwalder toegepast. Inmiddels zijn de nodige ervaringen opgedaan met pilots van het Meesterschap-traject, onder andere bij NS Reizigers in Utrecht.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein