METAV verbindt klassieke metaalbewerking en innovaties

0
243

De eerste grote vakbeurs in het nieuwe jaar die ook voor Nederlandse metaalbewerkers interessant is, vindt plaats vlak over de grens in Düsseldorf. Daar wordt van 20 tot en met 24 februari de twintigste editie gehouden van METAV, vakbeurs voor productietechniek.

De kern van  METAV wordt gevormd door de klassieke thema’s van de metaalbewerking zoals werktuigmachines, productiesystemen, precisiegereedschap, geautomatiseerde materiaalstroom, computertechnologie, industriële elektronica en toebehoren. Naast alle geweldige innovaties binnen de productietechnologie blijven deze onderwerpen het hart van de beurs.  Enquêtes over de afgelopen METAV wezen uit dat de interesse van bezoekers met afstand vooral naar verspanen uitgaat. Twee derde van de bezoekers interesseerde zich voor de bijbehorende werktuigmachines.

Klassieke metaalbewerking en innovaties zijn op METAV uiteraard geen tegenstrijdigheden. Op de beurs zijn zowel de nieuwste technologieën in traditionele vervaardigingstechnieken als actuele oplossingen voor de industrie 4.0 te vinden. Met het kernsegment richt METAV zich daarnaast tot talrijke verwerkende branches, waaronder de automobiel- en toeleveringsindustrie, machinebouw, medische technologie en vliegtuigbouw, elektrotechniek en elektronica, maar ook de ijzer-, plaatstaal- en metaalverwerkende industrie.

Vier area’s
Dit hart van de beurs staat in veelvoudige verbinding met de zogenoemde Area’s, die met het nieuwe METAV-concept in 2016 zijn ingevoerd. Twee area’s zijn gewijd aan speciale thema’s van de productietechnologie (Quality en Additive Manufacturing), twee andere zijn gericht op specifieke branches (Moulding en Medical). De Quality Area biedt de bezoekers een overzicht op de gehele bandbreedte van meet- en controletechniek en tevens op de QM- en analysesystemen.

De Additive Manufacturing Area is op METAV geen losstaand deel, maar een aanvulling op de traditionele metaalbewerking. Men ziet er de gehele bandbreedte van de additieve processen, materiaal en dienstverlening rondom de 3D-print. In het totale beeld van de beurs wordt ook de verbinding met andere productiestappen van de metaalbewerking duidelijk, en dan met name CAD en simulatie, afwerking, productiemeettechnologie en kwaliteitsbewaking.

Moulding, oftewel de werktuig-, vormen- en modelbouw is een gerenommeerd toepassingsgebied van de metaalbewerking – en daarom een logische keuze voor een van de op de gebruikers gerichte Area’s.  Welke eisen er gesteld worden en hoe deze met innovatieve productietechnologie ingewilligd kunnen worden, is een centraal thema van de Moulding Area – maar ook een kernthema van METAV.
Ook de tweede op de gebruikers afgestemde area van METAV voor het segment ‘Medical’ stelt hoge kwaliteitseisen aan de productie. De medische technologie is om twee redenen een logische keuze, aldus de beursorganisatie. Enerzijds is ze met de hoge eisen en het geweldige innovatiepotentieel een drijfkracht voor technologische vooruitgang binnen de productietechnologie.  Anderzijds is ze het segment met uitstekende, duurzame marktvooruitzichten. De demografische ontwikkeling van de wereldbevolking wakkert de behoefte aan, en dan met name de stijgende gemiddelde leeftijd in de industrielanden en de groeiende levensstandaard in talrijke jonge industrielanden.

Events
METAV 2018 als innovatietentoonstelling beperkt zich niet alleen tot exposanten, maar biedt tevens een omvangrijk informatief programma rondom productietechnologie. Op het programma staan onder meer: Themapark industrie 4.0: sluit aan op de trends; Internationale conferentie ‘Inside 3D Printing; Workshops over kwaliteitsbewaking; 7de Dortmunds Slijpseminar; VDMA-forum Verspaningstechnologie; Gebruikersforum Zaagtechniek en de VDW-technologiedag.

In de derde uitgave van Metaalnieuws in het nieuwe jaar (verschijningsdatum 13 februari) besteden we uitgebreid aandacht aan METAV.

 

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein