Micro Lasersystems en Imes-Icore concentreren zich steeds meer op software

Micro Lasersystems uit Elst is dit jaar opnieuw aanwezig op de Blechexpo in Stuttgart op de stand van de Duitse firma Imes-Icore. Beide bedrijven werken al enkele jaren intensief samen, waarbij Imes-Icore zijn CNC-kennis inbrengt en Micro Lasersystems zijn kennis van lasers. “We concentreren ons steeds meer op de software om de bediening van de machines gebruikersvriendelijker te maken”, zegt Ramon Slief van Micro Lasersystems.

“Want je moet in zo weinig mogelijk clicks van een tekening naar een snijprogramma komen”, vervolgt hij. “En eigenlijk moet het zo zijn dat de machine jou vragen stelt, om te voorkomen dat er fouten worden gemaakt. Op dat gebied zijn we momenteel een grote inhaalslag aan het maken.”

Betere procescontrole
De samenwerking tussen Imes-Icore en Micro Lasersystems heeft inmiddels geresulteerd in kwalitatief hoogwaardige lasersystemen; volwassen machines die niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland steeds beter aanslaan. Hadden de machines aanvankelijk een tafel die bewoog, al enkele jaren zijn ze uitgerust met een gantry systeem. Daarbij blijft het product stil liggen en beweegt de laser over het plaatmateriaal. Dat werkt nauwkeuriger. “We hebben de machines ook wat meer gestandaardiseerd, zodat je een betere procescontrole hebt. Dat zijn de grootste stappen die we afgelopen jaar hebben gemaakt”, aldus Slief, die er op wijst dat Imes-Icore de hele machinebouw in eigen hand heeft: de constructie en de elektronische, mechanische en software ontwikkeling vinden allemaal plaats onder één dak.”

Tot 3 mm RVS
De snijmachines kunnen worden geleverd met een breed scala aan laserbronnen, wat mogelijkheden geeft om moeilijk te snijden materialen als aluminium, messing en koper te bewerken. “Voor ons is de markt tot en met 3 mm RVS. Dat is onze grens, voor daarboven zijn er anderen. Wij bouwen voor kleine producties, waarbij de klant de machine nog met de hand wil beladen en dat ook kan, omdat de platen tilbaar zijn.”
Hiermee richten Imes-Icore en Micro Lasersystems zich op een nichemarkt; op kleinere bedrijven, die de machine niet 24 uur per dag nodig hebben, maar die wel even snel wat willen maken. Er staan machines op R&D afdelingen, bij prototypebouwers en machinebouwers. Ook diverse scholen in Nederland hebben een systeem van Micro Lasersystems in gebruik. De standaard machines hebben een werkbereik van 300×400 mm tot maximaal 1500×1000 mm.

Snijden vanaf rol
Een nieuwe ontwikkeling is dat daarbij nu ook vanaf rol (coil) kan worden gesneden. “We kunnen als optie een module in de machine aanbieden, waardoor vanaf rol kan worden gesneden. Zo’n systeem functioneert reeds in de praktijk bij een Duitse verenfabrikant.”

Ook is Slief samen met Imes-Icore voortdurend op zoek naar mogelijkheden waarmee de klant kosten kan besparen, bijvoorbeeld door een lager gasverbruik. “Dat kan door het gebruik van een kleinere nozzle, maar ook door dichter op het materiaal te snijden. Dat moet je dan kunnen bieden in de software. De mogelijkheden hiervoor laten we allemaal zien op de Blechexpo. Zowel het snijden als het lasermarkeren demonstreren we daar live op een werkende machine.”

Imes-Icore, Micro Lasersystems, hal 5, stand 5103

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Chinese invasie

04-03 Jarenlang was de machinemarkt voor de plaatwerkindustrie heel overzichtelijk. Er was een handvol A-merken,…

Plaatbewerking

Van der Sluis legt met Cutlite Penta fiberlaser stevige basis voor plaatwerk-tak

28-02 Plaatwerk is een vrij nieuwe activiteit voor Van der Sluis Technische Bedrijven, dat zich…

Plaatbewerking

Mazak voert vermogen lasernijmachine op naar 20 kW

27-10 De nieuwste Optiplex 3015 NEO is uitgerust met een nieuwe fiberlaserresonator van 20 kW.…

Plaatbewerking

Alle beweging in één compacte lijn

05-07 Want het is voor Van de Brande niet zo zeer de snijsnelheid die van…

Plaatbewerking

De basis van het nieuwe MTU+ is techniek

20-06 In MTU+ kun je direct offertes genereren, met enkele klikken een order plaatsen, zelf…

Plaatbewerking

PWS Almelo kan ‘mooie dingen in metaal’ nu lasersnijden

23-05 PWS Almelo maakt producten voor aannemers vaak als totaalleverancier. Dit kan variëren van een…

Plaatbewerking

MoVer al 30 jaar in de ban van lasersnijden

10-05 Toen Vernooy op 1 april 1993 met MoVer begon, zag het lasersnijden er in…

Plaatbewerking

Goede start Laser-Max met hulp van Fiber Laser Benelux

09-05 Het ondernemen is Max met de paplepel ingegoten. Zijn vader runt samen met een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV