Nieuwe Cyber Security Scan

0
77

Om de weerbaarheid van bedrijven tegen cyberaanvallen te vergroten, heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in samenwerking met Smart Industry, TNO en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de Cyber Security Scan ontwikkeld.

Digitalisering biedt de Nederlandse technologische industrie veel kansen. Maar digitalisering kan bedrijven ook kwetsbaarder maken voor cybercrime. Het aantal cyberincidenten neemt sterk toe en recente incidenten laten zien hoe groot de gevolgen kunnen zijn. Het gaat dan niet alleen om verlies van waardevolle data of concurrentiegevoelige kennis, maar ook om impact op de bedrijfsvoering en productieprocessen binnen de productieomgeving.

Om bedrijven weerbaarder te maken tegen cybercrime, is de Cyber Security Scan ontwikkeld. Met deze scan krijgt een ondernemer inzicht in de cyberveiligheid van zijn bedrijf en tips om de digitale weerbaarheid te vergroten. De scan richt zich op de productieomgeving (operationele technologie domein) en geeft gericht advies op de onderwerpen organisatie en management, interactie met systemen en technologie om de digitale weerbaarheid te vergroten. Het kabinet onderstreept het belang van een goede cyberweerbaarheid en lanceert binnenkort de website van het Digital Trust Centre. Het Digital Trust Centre faciliteert kennisdeling en samenwerking op het brede terrein van cybersecurity om de digitale veiligheid van het niet-vitale bedrijfsleven te versterken.

Voorbeeld Promolding
Steeds meer bedrijven nemen cyberveiligheid serieus, zoals ook Promolding, ontwerper en producent van hightech kunststofproducten. Directeur Jac Gofers weet dat zijn onderneming ; ‘super afhankelijk’ is van ICT: “Ligt het netwerk eruit, dan staat letterlijk alles en iedereen stil. We zijn daarom zeer alert op onze digitale veiligheid. Een paar maanden geleden ben ik zelf gehackt, ondanks alle voorzorgsmaatregelen. Tijdens een tussenstop op een buitenlandse luchthaven logde ik in op ons bedrijfsnetwerk. Binnen twee minuten had ik onze systeembeheerder aan de lijn: of ik wist dat vanuit mijn account grote activiteit op het netwerk gaande was. In no time werden ruim 10.000 bestanden vergrendeld door ransomware. Uiteindelijk bleek de schade minimaal. De bestanden zijn binnen ons netwerk gebleven en we konden de back-up van de vorige dag terugzetten. De cybersecurity scan vind ik verrassend to the point. Binnen tien minuten kreeg ik een beter inzicht in onze kwetsbaarheden en wat we daaraan kunnen doen.”

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein