Nieuwe importheffingen voor staal in aantocht?

0
646

Het grote gespreksthema in de staalwereld op dit moment is de importbeperkende maatregelen die de Verenigde Staten genomen hebben en ook voor de EU zijn gaan gelden. In het Staaljournaal van Noviostaal staat dat een heffing van 25% voor de Europese staalmakers betekent dat men enerzijds bang is minder naar de VS te kunnen gaan leveren en tegelijkertijd de vrees heeft dat andere landen, die naar de VS exporteren, zich gaan richten op andere afzetmarkten.

Het Staaljournaal constateert dat de EU de meest aantrekkelijke afzetmarkt is vanwege een grote prijsstabiliteit en interessant prijsniveau. Ondanks de ingevoerde importheffingen is het totale volume geïmporteerd staal behoorlijk gegroeid, terwijl de export juist minder hard toegenomen is. Nog meer geïmporteerd staal zou daarmee een grote bedreiging voor de EU-staalfabrieken gaan vormen. De Europese Commissie is zich van die bedreiging bewust en zinspeelt daarom op aanvullende importheffingen. Enerzijds natuurlijk als reactie op de Amerikaanse stappen en anderzijds ter bescherming (Safeguard) van de eigen staalindustrie. Verwacht wordt dat de EU deze maatregelen eind juni of begin juli bekend zal maken en ook verwacht men een quotasysteem per land gebaseerd op levering per kwartaal met als referentiepunt de importcijfers van de laatste drie jaar. De angst van de Europese staalfabrieken is niet onterecht, want met het min of meer verdwijnen van Chinese import als gevolg van de ingevoerde heffingen verschenen tegelijkertijd diverse andere exporteurs op de Europese markt. Vooral Turkije, maar ook Japan, Taiwan, Egypte en Zuid-Korea voerden hun export naar Europa fors op, waarbij Zuid-Korea zich redelijk terughoudend opstelde.

De vrees dat de Europese fabrieken minder naar de VS zouden kunnen leveren is op korte termijn echter niet geheel juist. Het prijsniveau in de VS voor bijvoorbeeld warmgewalste coils ligt namelijk beduidend hoger dan in Europa, waardoor gemakkelijk de 25% heffing gecompenseerd kan worden. Zo waren de prijzen medio juni voor dit materiaal rond de $ 980-1.000 (ca. € 840-860) terwijl die in Europa rond de € 570-590 lagen. Op langere termijn kan die situatie zich echter anders gaan ontwikkelen, onder meer als gevolg van een veranderende koersverhouding Dollar versus Euro. De hoge staalprijzen in de VS hebben overigens ook tot gevolg dat aldaar de consumptieprijzen behoorlijk gestegen zijn, waardoor ook een groei van de inflatie verwacht wordt. Los van de algemene vraag wat President Trump wil bereiken met deze importheffing is deze maatregel ook nog eens merkwaardig te noemen wanneer het specifiek om de staalsituatie gaat. De Amerikaanse fabrieken kennen dit kwartaal een capaciteitsbezetting van tussen de 80-85%, wat optimaal te noemen is. De Amerikanen zullen bij aanhoudende economische groei daardoor wellicht weer oudere fabrieken gaan herstarten, maar op korte termijn juist genoodzaakt zijn staal te importeren. In de EU bestaat vervolgens ook de vrees dat op de binnenmarkt de staalprijzen fors zullen gaan stijgen vanwege het verdwijnen van importen. Het Staaljournaal meldt dat hen de berichten bereiken dat sommige fabrieken voor levering in Q3 of H2 – 2018 een prijsverhoging willen hebben van circa € 20-30. Echter, naar verluidt zijn de meeste fabrieken op het moment van het verschijnen van het Staaljournaal nog niet in de markt voor prijsafspraken. Er wordt gewacht op de beslissing over de importmaatregelen door de EU, die binnenkort dus verwacht wordt. Contacten van het Staaljournaal hebben echter gemeld, dat die mogelijke heffing geen aanleiding zal zijn de prijzen fors te laten stijgen. Staal moet wel betaalbaar blijven, zo luidt het credo. Per saldo verwacht Noviostaal voor het komende kwartaal geen drastische wijziging van de huidige prijzen.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein