Nieuwe routerfrezen voor composieten

0
113

De nieuwe CoroMill Plura-routerfrezen van Sandvik Coromant zijn dankzij gepatenteerde geometrieën geoptimaliseerd voor (sleuf)frezen in composietmaterialen zoals CFRP (met koolstofvezel versterkte kunststof) en GFRP (met glasvezel versterkte kunststof).

Speciale bewerkingsoplossingen voor specifieke composietmaterialen worden een steeds belangrijkere factor voor fabrikanten die op zoek zijn naar verbeteringen op het gebied van kwaliteit, cyclustijd en kosten. De abrasieve eigenschappen van veel composieten veroorzaken problemen zoals een snelle gereedschapsslijtage, geringe verspaningskwaliteit, hoge temperaturen, trillingen en onstabiele verspaningscondities. Met deze uitdagingen in het achterhoofd, heeft Sandvik Coromant zijn nieuwste CoroMill Plura-generatie ontwikkeld voor het verbeteren van de bewerking van CFRP en GFRP op drie-, vier- en vijfassige CNC-bewerkingscentra, evenals portaaltype CNC-machines en stand-alone robotarmsystemen.

“De geometrieën van deze nieuwe generatie routerfrezen zijn specifiek ontwikkeld om de bewerking van composiet vliegtuigonderdelen te verbeteren, zoals rompen, vleugels, stabilisatoren, versterkingsstrips, spanten, ribben, frames, bodemgroepen, vloerbalken, stutten en drukvloeren”, aldus Aaron Howcroft, Global Product Manager Composites bij Sandvik Coromant. “De routerfrezen bieden een hoge productiviteit en een lange standtijd. Bovendien zijn ze beschikbaar als standaardartikelen voor korte levertijden.”

Spiraalhoeken
Bij het (sleuf)frezen van composietmaterialen, worden de nieuwe routerfrezen primair gebruikt met volradiale insteek en volledige snedediepte. In sommige situaties zijn ook nabewerkingsgangen mogelijk. De spiraalhoeken zijn zorgvuldig ontworpen voor een ideale scherpte en kracht van de snijkant, voor een langere standtijd en een kwalitatief hoogwaardig oppervlak, snijkant en sleufafwerking.

Drie frezen
De serie omvat drie frezen: De CoroMill Plura compressierouter, de CoroMill Plura lage spiraalrouter en de CoroMill Plura getande routerfrees. De CoroMill Plura compressierouter, met zijn dubbele 40° spiraal, werkt het beste met speciaal geweven glaslagen aan beide kanten van de CFRP-componenten. Doordat de gecomprimeerde spaangroeven elkaar overlappen, presteert de routerfrees goed in dunne, platte materialen door het verkleinen van de materiaaltrillingen.

Specifiek ontworpen voor glad en braamloos nabewerken van CFRP-werkstukken, heeft de CoroMill Plura lage spiraal (5°) routerfrees een groot aantal tanden en een coating die ontworpen is om een snelle verspaning te bevorderen en om warmteontwikkeling tegen te gaan. De rechter en linker spiraalopties bieden flexibiliteit in materiaal met uitdagende ondersteuningsomstandigheden, zoals een beperkte bevestigingsmogelijkheid.

Tot slot maakt de CoroMill Plura getande routerfrees, met zijn grote spaangroefvorm, grote verspaningsvolumes mogelijk. De geometrie zorgt ook voor een dubbele snijwerking om delaminatie en trilling tegen te gaan, en vormt zo een ééngangsoplossing voor het minimaliseren van spanningen in composietonderdelen.

Alle drie CoroMill Plura-routerfrezen kunnen met en zonder koelmiddel gebruikt worden.

GEEN REACTIES

Nieuw op MetaalPlein