Nieuwe snelle buislaser Zantech voor kleine bereik

0
430

Plaatbewerkingsspecialist en toeleverancier Zantech in Oss heeft onlangs zijn buislaser voor ‘het kleinere spul’ ingeruild voor de nieuwste Adige LT7 buislaser van de BLM Group. Deze machine is iets sneller, gebruiksvriendelijker qua bediening en bovendien uitgerust met een 3D snijkop, net als alle andere buislasers van Zantech.

Qua structuur is de LT7 een kleine LT8, die de BLM Group al langer op de markt brengt en waarvan er reeds drie bij Zantech in bedrijf zijn. De beweegbare delen van die machine zijn min of meer gekopieerd, maar sommige delen zijn wat lichter uitgevoerd, waardoor de LT7 sneller snijdt. “We zetten hem net als onze oude machine, die we zelf van de hand hebben gedaan, in voor het bereik van 20 tot 60 mm”, zegt Zantech-directeur Bart van der Zande. “80 procent van het materiaal dat we hierop snijden is RVS.”

Snel en gebruiksvriendelijk
Voor de grotere series is de machine aan achterzijde voorzien van automatische bundelbelading. Aan de voorzijde is de machine erg toegankelijk voor handbelading, wat handig is als er tussendoor een spoedje moet worden gesneden. Hiervoor kunnen eenvoudig de schuifdeuren naar achteren worden geschoven. De bediening is gebruiksvriendelijk dankzij een groot TFT scherm met touchscreen. Ook de twee camera’s in de machine zijn erg handig. Hierdoor hoeft de operator niet meer om de buislaser heen te lopen om te kijken of de bundelbelader het materiaal precies goed op de rollen legt. Dat kan hij dankzij de camera’s nu zien op zijn beeldscherm. Een voordeel is ook dat als er een probleem is, de Adige onlineservice kan inloggen en dan ook beelden erbij heeft.
Met de nieuwe LT7 beschikt Zantech nu ook voor de kleinere delen over een 3D kop, wat de snijmogelijkheden vergroot. “We misten dat niet gigantisch, maar het is natuurlijk wel een mooie aanvulling”, aldus Van der Zande. “Al onze buislasers hebben nu een 3D kop.”

Zantech
Bij de nieuwste BySort uitsorteerunit van Bystronic krijgt Zantech de mogelijkheid om zelf grippers uit plaatwerk te maken.

Uitbreiding productieruimte
Zantech beschikt nu over vijf buislasers en nummer zes is reeds in aantocht. Daar komt binnenkort ruimte voor want Bart van der Zande heeft het bedrijfsterrein van de achterbuurman aan kunnen kopen. Het pand dat daar staat wordt bij de productieruimte getrokken en tevens wordt op het achterliggende terrein een nieuwe bedrijfshal van 900 vierkante meter gebouwd. Zo krijgt Zantech 1500 vierkante meter extra productieruimte. Dat is niet alleen voldoende om eind dit jaar, begin volgend jaar de zesde buislaser te kunnen installeren, maar ook om de lasafdeling te verplaatsen. Zantech beschikt momenteel over een lasafdeling van 100 vierkante meter, wat eigenlijk veel te klein is. Dat wordt straks 450 vierkante meter, met daarbij 150 vierkante meter opslagruimte voor de nog te lassen delen. “We maken onze lasserij professioneler met nieuwe afzuiging, nieuwe lastafels en heftafels om op hoogte te kunnen werken. Dat betekent niet alleen prettiger werken voor onze lassers, het is ook noodzakelijk omdat we steeds meer samengestelde producten gaan maken. De vraag naar complete producten neemt toe.”

Zantech
Zantech zet de LT7 in voor het bereik van 20 tot 60 mm. “80 procent van het materiaal dat we hierop snijden is RVS”, zegt Zantech-directeur Bart van der Zande.

Nieuw uitsorteersysteem
Om een doorgang te kunnen maken naar de nieuwe bedrijfshal is inmiddels een van de Bystronic vlakbedlasers met beladingsinstallatie verplaatst. Deze laser (4×2 meter) wordt komende zomer voorzien van de nieuwste BySort uitsorteerunit van Bystronic. Dat wordt dan al de derde versie uitsorteersystemen van de Zwitserse machinebouwer, die Zantech gaat gebruiken. “De eerste hadden we al in 1995, die is acht jaar in bedrijf geweest voor grote series.” De tweede generatie, bedoeld voor kleinere en meer gevarieerde series plaatuitslagen, kwam een jaar of zes geleden, maar die raapte maar 50 procent van de producten uit. Te weinig in de ogen van Van der Zande en daarom weer terzijde geschoven. Voor deze derde generatie, eveneens bedoeld voor grote en kleine series met veel variatie, is de doelstelling 80 procent. Wat daarbij gaat helpen is dat Zantech de mogelijkheid krijgt om zelf grippers uit plaatwerk te maken. Dankzij de software van Bystronic kan dat vrij eenvoudig. “Je probeert natuurlijk wel eerst om te sorteren met de grippers die standaard in de bibliotheek zitten. Maar de clou is vooral dat je met het uitruimgebeuren de laser voor blijft. Om dat te realiseren kunnen we straks bijvoorbeeld een raamwerkje maken waarmee je vier uitslagen tegelijk kunt afrapen in plaats van één. Toch zullen er altijd producten overblijven die te klein, te zwaar of te lastig zijn om lekker te sorteren. Maar dat gaan we zien. Je moet er een gevoel bij krijgen wanneer het rendabel is om een afstapelprogramma te maken.” Van der Zande en zijn medewerkers zijn in ieder geval heel blij met de komst van het nieuwe systeem. “We hadden hier onlangs een order van 105.000 stuks uitslagen. Dan sta je 60 ton plaatmateriaal met de hand uit te rapen. Dat is voor niemand leuk en eigenlijk niet te doen.”

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein