Paul Meijering terug op volumemarkt voor standaard RVS buismateriaal

0
310

Paul Meijering, leverancier van RVS halffabrikaten, gaat zich feller profileren op de markt voor standaard RVS buismateriaal. “We gaan de volumemarkt op met marktconforme prijzen en willen onze klassieke klantenkring van groothandel en tussenhandel terugveroveren”, zegt directeur/eigenaar Paul Meijering, die spreekt van de belangrijkste ontwikkeling in de historie van zijn nu 20 jaar bestaande bedrijf.

Op de foto:  Paul Meijering levert wereldwijd uit grote voorraad RVS halfabrikaten. De RVS-specialist in Zaltbommel richtte zich tot dusverre voornamelijk op bijzondere materialen, maar begeeft zich nu ook op de markt voor standaard RVS buismateriaal.

De in Zaltbommel gevestigde RVS-specialist levert wereldwijd uit grote voorraad RVS halffabrikaten, waaronder grote gelaste en naadloze (dikwandige) buizen tot 1100 mm. Paul Meijering heeft een positie veroverd door een hoog service- en kennisniveau. Maar de standaard markt (zoals voor de gelaste buis tot 219.1 en kokerprofielen 20/20 tot 100/100) is tot dusverre onbereikbaar gebleven. Meijering had te weinig volume om de laagste inkoopprijzen bij zijn leveranciers te bedingen. “Ik heb jarenlang het gevoel gehad dat we niet goed inkochten. Concurrenten waren aan het aanbieden tegen onze inkoopprijs. We kregen wel vragen van klanten naar standaard materiaal, maar dat knapte vaak af op prijs.”
Om die reden is Meijering 5 jaar geleden begonnen met export. Een groot deel van de omzet, tot wel 70 procent, behaalt hij nu in het buitenland. Maar onlangs heeft hij de toezegging van zijn leveranciers gekregen dat ze hem volledig gaan steunen bij de levering van standaard materiaal. “Dat geeft ons een enorme kans op de Nederlandse markt. Ik kan in de basis mee met de rest en doe daar onze service en kennis bovenop. Dat moet gewoon een succes worden.”

Certificaat per mail
Waaruit bestaat die service dan? Meijering somt op: “Vóór 16.00 uur bestellen betekent de volgende dag geleverd. Afhalers worden direct geholpen. We leveren ook kleine hoeveelheden; we halen onze neus niet op voor een meter buis. Verder hebben we een grote en brede voorraad, ook in fittingen. 7500 artikelen liggen hier op voorraad. Voor het materiaal hier weggaat krijgt de klant de bijbehorende certificaten via de mail toegestuurd. Klanten worden ook geholpen als ze vragen om materiaal dat we zelf niet hebben. Dan zorgen we er voor dat het komt. Ook als er een toevoeging op een certificaat nodig is, regelen we dat. De klant krijgt de certificering, zoals hij die wil. Daar zijn we goed in. Deze service in combinatie met standaard buismateriaal is uniek.”

Warehousemanagement
Grote vraag is natuurlijk of Paul Meijering dat serviceniveau kan handhaven als het volume fors toeneemt Meijering zelf is er van overtuigd dat dit kan. Sinds begin dit jaar is zijn bedrijf optimaal geautomatiseerd. Er is veel energie gestoken in de ontwikkeling van ERP en WMS. “We zijn de eerste in deze handel, die met een volledig Warehouse Management Systeem werkt.”
Verantwoordelijk voor de ontwikkeling daarvan is Eric van Berlo. Een bestaand pakket voor de staalhandel is door hem samen met de leverancier aangepast voor RVS. “Met name het prijzensysteem werkt bij RVS heel anders dan bij staal”, legt Van Berlo uit. “Staal werkt met bruto prijslijsten en daar krijg je kortingen op. Bij RVS is het precies andersom. Daar werk je met basisprijzen en toeslagen, bijvoorbeeld voor de kwaliteit of het slijpen van een buis. Dat zit nu allemaal in ons systeem. Komt één van onze leveranciers met een nieuwe prijslijst, dan hebben we in 5 minuten alles aangepast.”
De hele voorraad van Paul Meijering, inclusief de zaagstukken, is nu goed geadministreerd. In het magazijn hebben de medewerkers bovendien een geautomatiseerd liftsysteem tot hun beschikking, dat snel de juiste producten tevoorschijn haalt. Het gevolg van dit alles is dat bijvoorbeeld het aantal foute orderpicks tot een minimum is gereduceerd. De juiste certificering – in de RVS-branche zo belangrijk – kan direct bij de materialen worden geleverd.

Het voordeel van deze verbeterslag is dat de medewerkers van Paul Meijering nu veel efficiënter werken en daardoor meer tijd hebben om de klant te helpen. Alle gegevens over de klanten zelf zijn nu bovendien ook direct inzichtelijk. Binnenkort wordt zelfs een module geïnstalleerd waardoor de medewerkers op het display van hun telefoon kunnen zien of er een offerte loopt bij de klant die belt. “Doordat de organisatie goed is kunnen we tot het einde van de dag orders innemen”, aldus Meijering. “En nu onze leveranciers ons vol steunen kunnen we de standaard producten voor concurrerende prijzen aanbieden. Gecombineerd met onze service, ben er van overtuigd dat we daardoor gaan groeien.”

Uitbreiding
Vooruitlopend daarop heeft Meijering zijn voorraad sterk vergroot. Om alle materialen kwijt te kunnen is de bestaande magazijnruimte uitgebreid met een loods van 2500 vierkante meter, waarin tot 5 meter hoog kan worden opgeslagen.
Maar daar zal het niet bij blijven. Op een steenworp afstand, op een terrein dat hij reeds in eigendom heeft, gaat Meijering een tweede vestiging bouwen. Daar zullen alle exotische materialen (hoog nikkel legeringen, hittevast en alle fittingen) een plek krijgen, terwijl de standaard kwaliteiten RVS worden geconcentreerd op de bestaande locatie.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein