Plaat en buis snijden in één geïntegreerd systeem

386

De LC5 van BLM Group is meer dan een plaatsnijsysteem dat ook buizen kan snijden. En trouwens ook meer dan een buissnijsysteem dat ook platen kan snijden.

Met de creatie van het LS5 systeem bedient BLM Groep, producent van machines voor buisbewerking, de markt nu ook met oplossingen voor het lasersnijden van vlak plaatmateriaal. Hiermee worden volgens de Italiaanse producent onverwachte configuraties mogelijk. Een automatische lijn voor het bewerken van buismateriaal kan bijvoorbeeld worden verbonden met de LS5. Dit resulteert in een LC5, een krachtig systeem voor het snijden van plaat- en buismateriaal. Zowel de LS5 als de LC5 worden gekenmerkt door een modulair concept, compacte layout, gebruiksgemak, verregaande automatisering en de nieuwste technologie.

Beide systemen zijn compact omdat de elektronische componenten in de machine zijn geïntegreerd. Daardoor hebben ze relatief weinig plaats nodig en zijn ze snel geïnstalleerd. De grote werkruimte is makkelijk toegankelijk en er is een hele serie optionele modules beschikbaar om de systemen precies op maat van de klant te configureren.

Industrie van de toekomst
Met hun vermogen om in productieprocessen te communiceren met andere systemen en het productiemanagement, hun hoogontwikkelde processensoren – deze besturen en bewaken de verschillende  functies van de installatie – en hun geavanceerde besturingssoftware voegen de LS5 en de LC5 zich volgens de producent bij de sleuteltechnieken die de maakindustrie richting Industrie 4.0 duwen.

Dat de installatie zo’n hoge automatiseringsgraad heeft en makkelijk is te integreren, is vooral te danken aan de modulaire opbouw. Zo kan het systeem meegroeien met de productiebehoeften van de klant. Onder andere  de automatische laad- en ontlaadmodules en de platenmagazijnen bieden interessante mogelijkheden. De buisbewerkingslijn kan naderhand worden geïnstalleerd om de productiecapaciteit en de autonomie van de installatie verder op te voeren.

Plaat
Voor het snijden van vlakke plaat zijn de LS5 en de LC5  beschikbaar in meerdere versies van 1500×3000 mm tot 2000×6000 mm. Het palletwisselsysteem kan naar keuze in de lengterichting of dwars op de machine worden geplaatst. Een complete pakket automatiseringssystemen, inclusief laad- en ontlaadsystemen en opslagtorens voor pallets, is beschikbaar voor alle varianten. Vooral de configuratie met een geïntegreerd platenmagazijn dat zich boven het palletwisselniveau bevindt,  is volgens BLM interessant en efficiënt. De installatie die hieruit voortvloeit heeft  een praktisch onbeperkte autonomie, met slechts de afmetingen van een eenvoudig geautomatiseerd laad- en ontlaadsysteem.

De LC5 bewerkt buizen met diameters tot 120 mm. Net als andere buislasers van BLM kan het systeem de buizen automatisch van bundels in de machine laden en het ontladen van de onderdelen na de bewerking gaat eveneens automatisch.

Eén lasersnijkop
Zowel de lijn voor de buisbewerking als de lijn voor de plaatbewerking werkt automoom, maar ze delen de lasersnijkop. De buisbewerkingslijn beschikt over een eigen bedienterminal, waarmee de complete buisbewerking wordt gestuurd. Dankzij twee bedieningsterminals kan de totale installatie eenvoudig worden bediend en is een snelle orderwissel mogelijk.

Combisystemen
Lasersystemen die zowel buizen als platen kunnen snijden, maken het mogelijk om met slechts één installatie te opereren in twee verschillende markten. Metaalverwerkende bedrijven kunnen potentiële nieuwe klanten benaderen, terwijl OEM-fabrikanten voor de productie van prototypes en hun producten niet langer hoeven te zoeken naar andere leveranciers. Maar de LC5 is meer dan een plaatsysteem dat buizen kan snijden en omgekeerd. Het systeem onderscheidt zich door de mogelijkheid om bij het verwerken van opdrachten snel tussen beide bewerkingstechnieken te kunnen wisselen, de hoge automatiseringsgraad, de hoge capaciteit en de nauwkeurigheid/kwaliteit. Het is een systeem met twee fysiek gescheiden snijsystemen, die zich als combisysteem de lasersnijkop delen en deze zodanig sturen dat zowel bij het snijden van platen als bij het snijden van buizen topprestaties worden bereikt.

Techniek
De LS5 en de LC5 zijn naar keuze met een CO2-laserbron tot 4,5 kW of met een fiberlaserbron tot 6 kW vermogen verkrijgbaar. Een omvangrijke databank met snijparameters, gebaseerd  op de praktijkervaring van BLM garandeert hun betrouwbaarheid en snijkwaliteit.
De 6 kW laserbron is beschikbaar met een zoom-kop, waarmee de eigenschappen van de laserstraal zich aanpassen aan de eisen van verschillende materialen en het potentieel van de machine maximaal kan worden benut. Is een hoog automatiseringsniveau noodzakelijk en worden palletmagazijnen voor de manloze bewerking ingezet, dan is het volautomatische nozzle wisselsysteem nuttig. De eenvoudig te bedienen en betrouwbare centreerhulp maakt het de machinebestuurder eenvoudiger om de hoogste nauwkeurigheid te bereiken bij de besturing van de nozzlecentrering voor maximale snijkwaliteit.

Facebook Comments