Resato verhuist naar Assen

Na een periode van 25 jaar in Roden, verhuist Resato International, producent van hoge druk oplossingen, waaronder waterstraalsnijmachines, naar Assen. Vanaf 23 mei wordt er gewerkt op het nieuwe adres Duitslandlaan 1 in Assen.

De verhuizing is noodzakelijk om de groei-ambities waar te kunnen maken. In Roden had Resato de beschikking over een ruimte van 3000 vierkante meter. Maar daar moest gewoekerd worden met de ruimte. Er was een tweede verdieping gebouwd in de montagehal (capaciteit 50 á 70 units per jaar, afhankelijk van de omvang van de machines) om alle spullen goed kwijt te kunnen, en het verkoopteam was verhuisd naar de overkant van de straat. Het nieuwe gebouw in Assen heeft een oppervlakte van 7700 vierkante meter, waarvan in eerste instantie 6000 vierkante meter zal worden gebruikt. Daarmee is er voldoende ruimte om verder te groeien.

In het noorden blijven
Het is een bewuste keuze van Resato om in het noorden van Nederland te blijven. “Het is ons menselijk kapitaal dat ons uniek maakt en dat ons onderscheidt van de concurrentie”, zegt CEO Rob Castien. “We willen onze mensen behouden en ontwikkelen. Onze wortels liggen in het noorden en we hebben onze mensen beloofd dat we bij de noodzakelijke verhuizing binnen een straal van 20 kilometer van het oude pand zouden blijven.”

Resato wil de medewerkers een plek bieden waar het leuk is om te werken. “We willen een plek die er aantrekkelijk uitziet, waar onze staf zich comfortabel voelt en waar de luchtkwaliteit uitstekend is. We promoten een open cultuur, wat betekent dat we willen werken in open ruimten. We willen meer samenwerking en interactie hebben. In ons nieuwe onderkomen hebben de operationele en de kantoor medewerkers meer contact met elkaar. Vanaf de kantoorvloer is er visueel contact met de productievloer.”
De efficiency van de interne en externe logistieke processen wordt vergroot dankzij meer ruimte in en buiten het gebouw. Door een herinrichting van het gebouw konden meer processen worden geïntegreerd met als gevolg meer efficiency. Ook zijn de opleidingsfaciltieiten voor klanten verbeterd.  Twee demoruimtes bevinden zich nu vlak bij de vergaderkamers voor klantbezoeken. Zo wordt de beleving van het product veel beter en kunnen vragen direct aan de machine worden beantwoord.

Resato houdt in het nieuwe pand ook rekening met het milieu. Grondwarmte wordt benut om het gebouw te verwarmen, er zijn oplaadpunten voor elektrische auto’s en er is een milieuvriendelijk luchtbehandelingssysteem.

Sterke groei wereldmarkt
Resato gaat volop mee in de groei van de wereldmarkt voor waterstraalsnijmachines. Deze  groeit momenteel met zo’n 15 procent per jaar en zal naar verwachting in 2025 een omvang hebben van 2 miljard euro (500 miljoen euro in 2014). Deze ontwikkeling betekent ook voor Resato een groei van 15 à 20 procent per jaar. Overigens niet alleen dankzij de waterstraalsnijmachines, want Resato bestaat uit twee onderdelen: Resato High Pressure bouwt hoge druk systemen, pompen, gasboosters, afsluiters en fittingen voor met name de olie- en gasindustrie. Resato Waterjet Technology bouwt waterstraalsnijmachines en -pompen.
Het zijn vijf à zes bedrijven die mondiaal in de waterstraalsnijtechniek de dienst uit maken. Resato, marktleider in eigen land, rekent zichzelf daar ook toe. Het bedrijf bouwt alles in eigen huis en is daardoor in staat nauwkeurige en klantgerichte systemen te bouwen en een leercurve met de klant in te gaan om de machine snel rendabel te krijgen.

Het bedrijf wordt geleid door Managing Director Rob Castien en Director of Operations & Finance Ton Driessen, die het in 2009 met behulp van beleggingsmaatschappijen hebben overgenomen van de oprichters. Het duo heeft gezorgd voor een goed fundament onder Resato en is vooral gaan sleutelen aan de cultuur van het bedrijf: een technisch vaardige organisatie, die prachtige producten en goede oplossingen maakte, maar zeer gesloten was, is helemaal open gegooid. De efficiency in de productie is sterk opgevoerd. “Dat moest ook wel vanwege de groei die ons voor ogen stond”, aldus Ton Driessen vorig jaar in een interview in PlaatBewerkingsNieuws. “Ooit werd elke machine als een project gebouwd, maar dat is in het veld niet te onderhouden. We zijn modulair gaan bouwen en hebben de procesvoering er omheen gestandaardiseerd.  Daarmee is de productiecapaciteit vergroot en de service makkelijker geworden. Was het streven ooit een doorlooptijd van 14 weken, die nooit werd gehaald, nu is die gegarandeerd maximaal 7 weken.”

In 2014 bedroeg de groei van Resato 20 procent. Dat was ook het jaar waarin de Verder Groep via de Pindustry divisie aandeelhouder is geworden van Resato. De visie is om tot 2025 met 18 procent per jaar te groeien. Driessen heeft scherp op het netvlies staan hoe Resato er tegen die tijd bij staat: “In 2025 hebben we een omzet van 100 miljoen euro, 350 à 400 medewerkers,  en zijn we sterk internationaal gericht met diverse verkoopkantoren op de wereld. Tegen die tijd zullen we ook een overname hebben gedaan. We hebben alle kansen om te groeien, omdat we een grote kennis hebben van hogedruktechniek. Daarmee kunnen we goed geld verdienen in onze bestaande markten en bovendien zijn er diverse markten waar we nog niet actief zijn.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Featured

Resato wint Erasmus Innovatie Award

20-11 Resato International in Roden, producent van onder meer waterstraalsnijmachines, is op basis van de…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV