RP2industrial start serieproductie met 3D printen

262

RP2industrial gaat kleine tot middelgrote series kunststof producten produceren middels 3D printen. Met de nieuwe dienstverlening biedt deze toeleverancier een concurrerend alternatief voor productie met technieken als kunststof spuitgieten en frezen. RP2industrial gaat daarvoor de nieuwe MultiJet Fusion 3D printtechniek van HP inzetten.

“Met deze productietechniek kunnen we goedkoper en sneller leveren tegen dezelfde kwaliteit”, licht Mike de Winter van RP2industrial toe. Verkoop en service voor de MultiJet Fusion 3D printers van HP in de Benelux wordt door Landré verzorgd.

Meer vraag naar seriewerk
RP2industrial is een nieuwe onderneming die Mike de Winter samen met Ron Klauss, naast het bestaande RP2 heeft opgezet om aan een toenemende vraag uit de markt naar seriewerk te kunnen voldoen. Mike de Winter: “RP2, wat staat voor Real Parts/Rapid Production, maakt zowel prototypes als eindproducten in kleine aantallen. De focus ligt vooral op nabewerking, mallen maken en gietwerk. Daarbij zetten we 3D printers in om onder meer moedermodellen voor gietstukken te maken. Zo hebben we al twintig jaar ervaring met Projet, PolyJet en SLA 3D printtechnieken. Met die kennis en ervaring nemen we nu de stap naar serieproductie met 3D printers.”

Zonder matrijzen
“Waar bedrijven voorheen veelal grote series produceerden om uit voorraad te kunnen leveren, is de trend omgebogen naar kleine serie productie op ordervraag. De matrijskosten drukken in dat geval echter nog zwaar op de totale maakkosten. De huidige generatie 3D printers maken het mogelijk om kunststof producten in dezelfde kwaliteit, tegen lagere kosten, sneller en zonder matrijzen te produceren”, vervolgt Mike de Winter. “Daar liggen nieuwe kansen voor de toeleverindustrie. En daar stappen wij nu als één van de eersten in.”

RP2industrial heeft daarvoor geïnvesteerd in een HP MultiJet Fusion 4200 3D printer met een maximaal bouwformaat van 380x284x380 mm. RP2industrial verwacht daarmee enkele honderden tot duizenden stuks in serie te kunnen produceren, afhankelijk van de productvorm en -afmeting. “Het hele traject van offerte en orderverwerking zal via een portal zo efficiënt mogelijk moeten gebeuren en de nabewerking zal zich beperken tot parelstralen en eventueel kleuren. Zodra er handmatig nabewerking bij komt kijken vallen we terug op de diensten van RP2”, besluit Mike de Winter.

RP2industrial en RP2 presenteren zich op de ESEF in hal 1, stand A021.

Facebook Comments