Sabo Boxtel zwaait Johan van Beek uit

0
765

Tijdens een drukbezochte receptie heeft een zichtbaar geëmotioneerde Johan van Beek samen met zijn vrouw Marijke afscheid genomen van Sabo Boxtel en zijn relaties. Van Beek, die 22 jaar directeur is geweest, heeft zijn bedrijf verkocht. Sabo, specialist in metaalbewerking en inductieharden, is nu een onderdeel van de Halex Group, die vooral goede kansen ziet om internationaal verder te groeien in het inductieharden.

Johan van Beek kwam in 1995 met Sabo in contact, toen hij daar als bedrijfsleider in dienst van een ander bedrijf een opdracht uitvoerde. Dat klikte zo goed, dat hem werd gevraagd of Sabo iets voor hem zou zijn. Van Beek greep zijn kans en ontwikkelde het bedrijf tot de grootste inductieharderij in de Benelux.

Metaalbewerking en inductieharden
Hij laat Sabo Boxtel achter als een moderne machinefabriek met conventionele en CNC-gestuurde machines, waarmee het hele traject van metaalbewerking kan worden uitgevoerd: draaien, frezen, boren en rondslijpen. Sabo beschikt als een van de weinige machinefabrieken over apparatuur voor het boren van smeergaten vanaf 6 mm doorsnede tot een lengte van 475 mm. Daarnaast is het vooral het inductieharden dat in het oog springt. Sabo beschikt over een van de grootste machines hiervoor. En is het product van een klant groter dan deze machine, dan worden innovatieve oplossingen bedacht om het proces omtrent inductieharden aan te passen. Sabo bewerkt en vervaardigt onder andere componenten voor aandrijftechniek; van minuscuul tot giga groot, zowel in kleine als grote series. Het bedrijf is specialist in het bewerken en vervaardigen van hydraulische producten, zoals stangen en zuigers voor brug- en kraanonderdelen en offshore producten. De opdrachtgevers komen voornamelijk uit Nederland, België en Duitsland, met name uit aandrijftechniek, hydraulische industrie, recycling, offshore, scheepvaart, grondverzet-, papier- en landbouwindustrie.

Door crisis geloodst
“Je hebt geweldig werk verricht”, zo sprak burgemeester Mark Buijs van Boxtel Johan van Beek toe tijdens de receptie, waarmee tevens het 70-jarig bestaan van Sabo werd gevierd. “Je hebt enorm geïnvesteerd in innovatie en de ontwikkeling van producten.” De burgemeester roemde ook Van Beeks prestatie in de crisisjaren. “Ondanks een terugval tot 45 procent van de omzet heb je Sabo door de crisis geloodst, waarbij alle medewerkers in dienst zijn gebleven.”

Johan van Beek heeft zijn bedrijf verkocht om het te verzekeren van een gezonde toekomst. Daar waar hij misschien wel belangstelling had verwacht van internationale partijen, daar kwam hij in contact met de in Eindhoven geboren Gert Jan van der Hoeven, oprichter en partner van investeerder H2 Equity Partners in Amsterdam. Binnen 3 maanden was er al een deal. H2 kocht Sabo en heeft het ondergebracht bij de Halex Group. Deze bedrijvengroep is internationaal actief met vestigingen in Italië, Duitsland en nu dus ook Nederland.

In een korte toespraak prees Van der Hoeven Van Beek als persoon én om zijn kennis over inductieharden. Want hij heeft zich precies aan de gemaakte afspraken gehouden. Hij zou langzaam afscheid nemen. Sinds de zomervakantie heeft hij echt gas terug genomen en 1 december is zijn laatste werkdag. “We hopen dat je daarna wilt blijven als adviseur om ons te helpen bij de uitbouw van het inductieharden”, sprak Van der Hoeven.

Johan van Beek is opgevolgd door Franka Seijbel, die sinds 1 maart als general manager van Sabo Boxtel fungeert. Ze heeft het afgelopen half jaar gezien dat Van Beek best wel moeite had om het bedrijf los te laten. Dat bleek ook toen hij de gasten op de receptie geëmotioneerd toesprak. Hij bedankte een aantal mensen persoonlijk en noemde het de belangrijkste mijlpaal in zijn carrière dat zo veel mensen bij zijn afscheid aanwezig waren.
Omdat Johan van Beek erg onder de indruk is van het werk van Warchild, dat zich inzet voor een beter leven van oorlogskinderen, was aan de bezoekers van de receptie gevraagd om als cadeau een bedrag over te maken voor Warchild. Dit leverde het mooie bedrag op van 3225 euro, dat Van Beek tijdens de receptie aan een vertegenwoordigster van Warchild overhandigde.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein