Schunk klauw compenseert centrifugale krachten en trillingen

179

De hydraulische compensatieklauwen van Schunk, producent van grijpsystemen en spantechniek, zetten een nieuwe norm voor hydraulische compensatieklauwen voor het vervormingsvrij spannen van werkstukken.

Voor het eerst is het Schunk gelukt om compensatieklauwen voor het spannen van werkstukken te combineren met compensatie van centrifugale krachten, trillingsdempende eigenschappen en een µ-nauwkeurige rondloop. Centraal kenmerk is een geïntegreerd oliekamersysteem waarop twee pendelende spanelementen voor het spannen van ruwe of afgewerkte delen worden bevestigd. Omdat deze zich aan het werkstuk aanpassen, worden vormtoleranties bij bijvoorbeeld gegoten elementen betrouwbaar gecompenseerd. Vergeleken met een gewone 3-puntsspanning verdubbelt het aantal spanpunten. Dit vermindert de vervorming van het werkstuk en de haalbare rondheid neemt duidelijk toe.

Automatische compensatie centrifugale kracht
Bij hoge toerentallen compenseert het hydraulische spansysteem automatisch de centrifugale krachten, zodat de spankracht altijd constant is. Om vervorming van het werkstuk te minimaliseren, kan de spankracht vergeleken met vorige systemen duidelijk worden verminderd zonder de procesveiligheid te beperken. Voor maximale nauwkeurigheid van het component is ook de rondloop µ-nauwkeurig op de spanklauw in te stellen. Daarnaast dragen de trillingdempende eigenschappen van het oliekamersysteem bij aan de oppervlaktekwaliteit van het werkstuk en de levensduur van het gereedschap. De hydraulische compensatieklauwen zijn geschikt voor het vervormingsvrij spannen op de buitendiameter van ronde ruwe en afgewerkte onderdelen en verkrijgbaar voor alle klauwplaatgrootten en -vertandingen.

Facebook Comments