Software is niet eng

0
373

Widenhorn investeert in opleidingsfaciliteiten en eigen freesbank

Voor Widenhorn is het leveren van CADCAM software al lang geen doel op zich meer. De softwareleverancier uit Rhoon beschouwt het veel meer als een middel om de klanten in de verspaning en de plaatbewerking optimaal te laten produceren op hun machines. “CADCAM is maar één stap in de goede richting” zegt Widenhorn-directeur Anco Euser.

De werkzaamheden bij Widenhorn zijn de laatste jaren verschoven. Euser schat dat hij en zijn medewerkers zeker 50 procent van hun tijd besteden aan het geven cursussen adviezen en het implementeren van de software bij de klanten. Steeds vaker worden ze ingeschakeld voor projecten waarbij de opdracht simpelweg luidt: zorg er voor dat de machine werkt en dat de producten erop gemaakt kunnen worden die we erop willen maken. Met zo’n opdracht gaat Widenhorn dan aan de slag. Met het gecompliceerder worden van de machines waarbij er nauwelijks tijd is om de machine te leren kennen en de juiste software aan te schaffen gebeurt dat steeds vaker in samenwerking met andere partijen die bij de inrichting van de productieprocessen in de maakindustrie zijn betrokken. “Dat werkt veel beter” zegt Euser. “Zo kom je tot oplossingen waar iedereen blij mee is.”

Opleidingen
Widenhorn is er druk mee bezig die samenwerking van haar kant zo goed mogelijk in te vullen. Onder andere door medewerkers in dienst te nemen die ervaring hebben met het werken met software. Die weten wat frezen is en tegen welke problemen je daarbij aan kunt lopen. Die kortom klanten adequaat kunnen helpen als dat nodig is.
Maar het gaat verder. Afgelopen najaar is Widenhorn verhuisd naar een nieuw pand in Rhoon.
Hier zijn optimale mogelijkheden gecreëerd voor het geven van opleidingen. De softwareleverancier neemt hier zijn verantwoordelijkheid door de gebruikers van gereedschapmachines de gelegenheid te geven de kennis te vergaren die nodig is om optimaal te produceren. Ze leren de software onder de knie krijgen en programmeren.
Iedere maand is er een cursuscyclus. Met basiscursussen voor nieuwe gebruikers van de software en vervolgcursussen voor ervaren gebruikers om zich de updates eigen te maken. Iedere maand zijn er ook de zogeheten customer care days. Klanten kunnen dan langskomen voor een gratis advies over bijvoorbeeld een complex onderdeel waar ze zelf niet uitkomen 

Eigen freesbank
Opmerkelijk is de aanwezigheid van de 3–assige Fehlmann freesbank (met de mogelijkheid voor een vierde en vijfde as) in het nieuwe pand van Widenhorn. Euser ziet de komst van deze machine als een mijlpaal. Zijn bedrijf kan zich hierdoor nog meer richten op de praktijk. “Met onze opleidingsmogelijkheden en deze machine kunnen we perfect laten zien dat software niet eng is. Mensen die hier leren programmeren kunnen op de machine zelf het resultaat zien. Aan het eind van de cursus gaan ze met een door hen zelf gemaakt product naar huis. Een tastbaar bewijs hoe makkelijk produceren met goede software kan zijn.”

Vakmensen
Wat ook opvalt is de prachtige ruimte waarin de Fehlmann freesbank staat. Er ligt een keurige kunststof vloer en het ziet er allemaal fris uit. Een bewuste keuze legt Euser uit. “We zien het als een sociale verplichting om te proberen meer mensen in de metaal te krijgen.
Daarom laten we zien dat de metaalsector niet saai maar juist hightech is. We krijgen hier veel scholieren en nieuwe werknemers binnen en die moeten een goede indruk krijgen. Er zijn immers niet zoveel mensen meer die voor het vak kiezen. En vakmensen hebben we wel nodig. Want je kunt niet alles automatiseren. Dat kan gewoon niet. Er zullen altijd mensen nodig zijn die weten wat je aan het doen bent.” 

 

Anco Euser ziet de komst van de 3–assige Fehlmann freesbank als een mijlpaal voor Widenhorn. “Met onze opleidingsmogelijkheden en deze machine kunnen we perfect laten zien dat software niet eng is.”

In het nieuwe pand in Rhoon zijn optimale mogelijkheden gecreëerd voor het geven van opleidingen.

Presentatie op Techni-Show

Naast een aantal CADCAM-systemen – EdgeCAM Partmaker JETCAM PROfirst en AutoPOL levert Widenhorn DNC-systemen (Seiki Systems JETterm WIA DNC) ontwerpsoftware ( LogiTRACE AutoPOL) calculatiesoftware (PROfirst LogiTOLE LogiBARRE) en optimalisatiesoftware ter verificatie van NC-codes (Vericut).

Op de Techni-Show ligt het accent op de CADCAM-systemen. Op de Widenhorn-stand bevinden zich twee units waar EdgeCAM de CADCAM software voor alle verspanende bewerkingen wordt toegelicht. Daarnaast is er een unit voor Partmaker de software voor langdraaien. Tot slot is er een unit waar het plaatbewerkingsprogramma wordt getoond: JETCAM Expert voor elke plaatbewerkingsmachine PROfirst voor snijmachines en AutoPol voor programma’s maken voor ontwerpen en uitslagen maken voor plaatbewerkingsproducten.
Op een groot beeldscherm zijn uitgebreide presentaties te zien van al deze producten.

Widenhorn Industriële Automatisering standnummer 08 A116.

De stand van Widenhorn op de Techni-Show.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein