Superharde wisselplaten voor boren in aluminium

0
178

Om de uitdagingen van spaanvorming en spaanverwijdering het hoofd te bieden bij het boren van non-ferrometalen, heeft Sandvik Coromant zijn nieuwe CoroDrill 880 CVD diamantgecoate wisselplaat-hardmetaalsoorten GCN124 en GCN134 onthuld.

De superharde eigenschappen van de diamantcoating zorgen voor een lange standtijd. De combinatie van de innovatieve spaanbreker en geometrieontwerpen garandeert topprestaties bij het boren van materialen zoals aluminium. “Gaten maken in aluminium kan soms een lastige klus zijn,” legt Patrik Pichler uit, Global Product Manager, Indexable Drilling Tools bij Sandvik Coromant. “Door de buigzaamheid en zachtheid is het materiaal constant en langdurig in contact met de snijkanten van de wisselplaat. Het gevolg is dat het aluminium zich aan de snijkant hecht en snijkantsopbouw (BUE) veroorzaakt die de spaanvorming en spaanverwijdering belemmert.”

Lange standtijd
GCN124 en GCN134 diamantgecoate wisselplaat-hardmetaalsoorten zijn ontworpen voor de laagste kosten per gat in de meeste ISO-N materialen, wat te danken is aan de lange standtijd van de wisselplaat en/of de grotere productiviteit. De toename in productiviteit is enerzijds het resultaat van de hogere snijgegevens en anderzijds van de afname van de machinestilstand doordat er minder wisselplaatwisselingen nodig zijn. Andere voordelen voor de klanten zijn het gemak tijdens de productie door de grote betrouwbaarheid en langere standtijd van de wisselplaten en de betere oppervlakte-afwerking in het gat, die het gevolg is van de verminderde snijkantsopbouw en smerende effecten.

Voordelen voor automobielfabrikanten treden op bij het boren en kotteren in aluminium componenten zoals cilinderblokken, cilinderkoppen, fusees, behuizingen, remklauwen, regelarmen, transmissiekasten, stuurkolomkappen en jukken. Maar de diamant gecoate wisselplaten verbeteren ook de concurrentiepositie van elk bedrijf dat ISO-N onderdelen produceert, en bij het werken in composiet nichetoepassingen zoals het boren van GFRP rotors/bladen voor de windturbine-industrie.

Sandvik CoroDrill

Om het potentieel van de nieuwe hardmetaalsoorten duidelijk te maken bij het boren van een 22 mm diameter blind gat tot een diepte van 84,1 mm in een cilinderkop van 6061-T6 aluminium (90-100 HB), zorgde CoroDrill 880 met de nieuwe N124 (perifere) en N134 (centrale) wisselplaten voor een standtijdverbetering van 700 naar 3024 werkstukken; een toename van 332%. Met de nieuwe wisselplaat was een hogere snijsnelheid mogelijk, waardoor de productiviteit kon stijgen met 33%. In totaal werd zo’n 300 uren aan productietijd bespaard, terwijl de totale kosten per gat werden verlaagd met 23%.

Vergelijkbare successen werden behaald bij het boren van doorlopende gaten (22,5 mm diameter) in 20 mm dikke voordraagarmen van auto’s gemaakt van AISi1Mg-T6 aluminium (150 HB). Hier hielpen de nieuwe CoroDrill 880 diamantgecoate wisselplaten de standtijd te verbeteren van 3.000 naar 30.000 werkstukken. De productiviteit verbeterde ook met 10% doordat er minder machinestilstand was voor het wisselen van de wisselplaten, terwijl de kosten per gat afnamen met 17%.

De standaard CoroDrill 880-reeks omvat wisselplaatboren met een diameter van 12 tot 84 mm (0,472–3,307 inch) en een boorlengte van 2, 3, 4 en 5×D. Met het Tailor Made-aanbod van Sandvik Coromant is het mogelijk om tussenliggende diameter- en lengtecombinaties te bestellen. Dat geldt ook voor verschillende opspantypen en groottes, zoals HSK, Coromant Capto of een cilindrische schacht. Een van de Tailor Made-opties is de mogelijkheid om aangepaste getrapte en afschuinboren te ontwerpen voor specifieke componenten.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein