Tuwi levert Durma fiberlaser en kantbank aan Van Alphen Metaal

0
767

Met de komst van een fiberlasersnijmachine en een kantbank van Durma heeft Van Alphen Metaal in Drunen een flinke moderniseringsslag gemaakt. Beide machines zijn geleverd door Tuwi.

Van Alphen Metaal is het bedrijf van de broers Cor en Ronnie van Alphen. Zij en hun tien medewerkers zijn gespecialiseerd in het snijden en kanten van staal en RVS, maar ze kunnen ook kleinschalige machinebouw compleet verzorgen vanaf de engineering tot en met de assemblage. “Onze kracht is vooral de snelle levering”, zegt Cor. “Klanten die ’s morgens bellen voor een order, kunnen deze vaak dezelfde dag nog afhalen.”

Dun materiaal
Zoals zoveel metaalbewerkers in Brabant is ook Van Alphen Metaal begonnen met een kleine gebruikte kantbank uit een faillissement. Het snijwerk werd in eerste instantie uitbesteed.  Maar met het groeien van het bedrijf ontstond ook de wens om alle bewerkingen in eigen huis te kunnen doen en zo is het machinepark geleidelijk aan uitgebreid.  Om zelf te kunnen snijden is een kleine tien jaar geleden een waterstraalsnijmachine gekocht. “Daar zagen we toen de meeste kansen in”, aldus Cor. “Want voor de laser was er destijds al veel concurrentie. En bovendien kun je met water zowel dik als ook dun materiaal snijden.”
Maar op zeker moment zat de waterjet zo vol, dat het snijden van dun plaatmateriaal weer allemaal werd uitbesteed. Daarom zijn Cor en Ronnie vorig jaar opnieuw gaan nadenken of een laser toch niet rendabel zou zijn. De fiberlaser is immers in opmars en daarmee is lasersnijden voor veel meer bedrijven financieel haalbaar geworden. “We voorzagen dat we met de komst van een fiberlaser meer dun materiaal zouden gaan snijden en dat moet ook worden gekant.  Onze bestaande kantbank schoot daarvoor qua nauwkeurigheid en snelheid tekort. We hadden dus ook een nieuwe kantbank nodig en hebben besloten om die hele investering maar in één keer te doen.”

Fiberlaser
Van Alphen is hiervoor in zee gegaan met Tuwi, de machineleverancier in Winterswijk. “We hadden van hun onder andere al een tapmachine en een bandzaag en zijn erg tevreden over hun service en de deskundigheid die ze uitstralen.”
Tuwi heeft machines geleverd van het Turkse fabricaat Durma. De fiberlaser heeft een formaat van 3×1,5 m. Hij is voorzien van zijbelading, wat het een mooi compact geheel maakt. De machine is uitgerust van een 3 kW laserbron. Van Alphen snijdt hiermee staal tot 10 mm en RVS tot 5 mm. Binnenkort wordt er echter een stikstoftank geplaatst en dan kan RVS tot 8 mm worden gesneden.

MetaalNieuws-van-alphen-fiber
De fiberlaser heeft een formaat van 3×1,5 m. Hij is voorzien van zijbelading, wat het een mooi compact geheel maakt. De machine is uitgerust van een 3 kW laserbron.

De machine is eind vorig jaar geplaatst. Omdat lasersnijden een nieuwe bewerking is voor Van Alphen Metaal heeft Tuwi eerst Ronnie en Cor en daarna ook de operators – veel uitgebreider – goed geïnstrueerd. “Eigenlijk loopt het van meet af aan goed”, zegt Cor. “Het is natuurlijk een leerproces. Door de ervaring die je opdoet weet je op zeker moment wat je moet doen als een snede niet helemaal mooi is. Tuwi heeft daarbij ook goede adviezen gegeven: probeer eens een andere nozzle of pas de gasdruk aan. Zo hebben we de eerste maanden steeds verder kunnen finetunen. Dat is allemaal achter de rug. De machine snijdt nu optimaal.”

Kantbank
De Durma kantbank is al iets eerder geïnstalleerd, inclusief een compleet nieuwe gereedschappenset van Rolleri. Deze bank is 4 meter breed en de perskracht is 220 ton. De bestaande bank, die is blijven staan, heeft maar 150 ton perskracht. Qua dikte kan Van Alphen nu dus meer. De machine heeft een grote daglicht opening en belangrijk zijn ook de Wila hydraulische klemmingen boven en onder. Van Alphen maakt veel kleine series van 1 tot 5 stuks en moet dus snel de gereedschappen kunnen wisselen. De machine is daarnaast voorzien van de gebruiksvriendelijke DA66 Touch besturing van Delem. “We willen in de toekomst offline gaan programmeren en deze besturing is daar op voorbereid.”

Bij de kantbank bleek eens te meer dat de keuze voor Tuwi als leverancier een goede is geweest. De bovenopname was van binnen niet gehard en daarmee eigenlijk niet geschikt voor de zware gereedschappen. Cor en Ronnie van Alphen voorzagen hiermee op termijn problemen. “Tuwi heeft een hoogwaardiger bovenopname geplaatst. Binnen vier weken was alles kosteloos omgesteld en ingeregeld. Daar was geen enkele discussie over. Dat maak je wel eens anders mee.”

De omzet in dunne plaat is door de investeringen al flink toegenomen. De klantenkring wordt breder en Van Alphen Metaal doet ook meer voor bestaande klanten. “Zo was er een klant die  het snijwerk aanleverde en wij mochten dat dan kanten en lassen. Nu snijden we het materiaal ook voor hem”, zegt Cor van Alphen tevreden.

GEEN REACTIES

Nieuw op MetaalPlein