VDL Groep overweegt overname Siemens Hengelo

0
0

VDL Groep wil de activiteiten van Siemens Hengelo overnemen. Het industriële familiebedrijf heeft daartoe een intentieovereenkomst ondertekend met Siemens Nederland.

De circa 470 vaste medewerkers van Siemens Hengelo zijn vorige week geïnformeerd over de intentieovereenkomst. Onderdeel van de deal zijn meerjarige werkgaranties, zodat ten minste 400 medewerkers voor in ieder geval vier jaar na de beoogde overname werk behouden. Tot een jaar na de voorgenomen overname zal in eerste instantie de orderportefeuille van Siemens worden uitgeleverd.

Gasturbines en compressoren
Na de transitieperiode van een jaar zal de grootste groep medewerkers gasturbines en compressoren blijven assembleren en onderdelen daarvan blijven produceren die aan Siemens zullen worden toegeleverd. Een andere aanzienlijke groep medewerkers zal binnen het hightech-cluster van VDL ETG engineeringswerkzaamheden gaan verrichten voor ASML en andere klanten van VDL. Een jaar na de overnamedatum kunnen in ieder geval 400 medewerkers hun baan behouden. “We hebben de intentie om iedereen aan het werk te houden, dus alle ongeveer 470 medewerkers”, aldus Willem van der Leegte, president-directeur van de VDL Groep. “Uiteraard gaan we hard ons best doen om nieuw werk, zoals andere productmarktcombinaties, voor de overige ongeveer 70 medewerkers te creëren. Een andere mogelijkheid is dat wij hen elders bij VDL proberen onder te brengen. De komende periode moeten we diverse belangrijke stappen zetten, maar als alles loopt zoals we verwachten dan is het fantastisch dat voor de hoogwaardige maakindustrie in Nederland zoveel vakmanschap behouden kan blijven. Door de combinatie van hoogwaardig vakmanschap enerzijds en robotisering en automatisering anderzijds blijft VDL kansen zien om onze industriële activiteiten ook in Nederland uit te breiden.”

Vakmanschap
Met de beoogde overname van de activiteiten van Siemens Hengelo ziet VDL kansen om innovatieve en hoogwaardige producten te maken en de samenwerking met de partners Siemens en ASML verder te intensiveren. “Wij hebben met voldoening kennis genomen van het voornemen van onze partner VDL en steunen deze beoogde overname door de meerjarige werkgarantie die we hebben afgegeven”, zegt Peter Wennink, CEO van ASML.
VDL wil met de overname van Siemens Hengelo een bredere rol gaan spelen in slimme mobiliteit en energietransitie. “Met deze intentieverklaring is een belangrijke stap gezet richting een nieuw toekomstperspectief voor onze medewerkers in de regio Twente”, zegt Hans Winters, CEO Siemens Nederland. “Verantwoordelijk werkgeverschap stond voor Siemens in dit proces voorop. Met deze voorgenomen overname is de werkgelegenheid voor de overgrote meerderheid van onze medewerkers op langere termijn gewaarborgd. Ik heb er alle vertrouwen in dat onze goed opgeleide en gekwalificeerde medewerkers bij VDL een gezonde toekomst tegemoet gaan en een positieve bijdrage zullen leveren aan het succes van VDL en voor haar partners ASML en Siemens.” Ook FVN-bestuurder Hans Zebel zegt vooralsnog blij te zijn over het nieuws dat VDL mogelijk Siemens Hengelo overneemt: “Als het gaat zoals het er nu uitziet, blijft er een behoorlijke pluk werkgelegenheid behouden voor Twente. VDL laat zien dat zijn filosofie werkt: maakindustrie kan ook in Nederland. Ze doen het én ze presteren goed.”

Feiten- en boekenonderzoek
Voordat de overname rondgemaakt kan worden, moet de due diligence (feiten- en boekenonderzoek) positief worden afgesloten en moeten ondernemingsraden, vakorganisaties en mededingingsautoriteit akkoord zijn. De verwachting van VDL is dat in het laatste kwartaal van 2018 de uitkomst hiervan bekend zal worden. In de komende periode, waarin de diverse overleggen zullen worden opgestart, zullen beide partijen verder geen mededelingen doen.

Siemens Hengelo

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein