Verspanen verandert

0
503

Met ‘Verspanen verandert’ publiceert OOM een boekje voor verspanende bedrijven in het MKB-metaal die willen weten hoe zij het vakmanschap in hun bedrijf met de technologische ontwikkelingen kunnen laten meebewegen. Het boekje wordt binnenkort verspreid onder alle verspanende MKB-metaalbedrijven.

Afgelopen zomer organiseerde OOM twee expertbijeenkomsten Verspanen. Deskundigen uit de branche bogen zich over de vraag wat er speelt op de markt, in de technologie en het vakmanschap. Dat leverde interessante informatie op, die nu in het fraai vormgegeven boekwerkje wordt gepubliceerd.

De verspaner 4.0
Automatisering en digitalisering zijn in de verspanende industrie niet meer weg te denken en de technologie ontwikkelt zich razendsnel. Dat kan niet alleen grote gevolgen hebben voor de verspanende bedrijven, maar ook voor de verspaners zelf. De inhoud van functies zal hoe dan ook veranderen, er zullen functies verdwijnen en nieuwe ontstaan. Van een klassieke vakman ontwikkelt de nieuwe verspaner zich bijvoorbeeld meer naar de rol van procesengineer. Daarvoor blijft bepaalde technische basiskennis belangrijk, maar er zijn ook andere vaardigheden nodig, die uitgebreid worden beschreven in Verspanen verandert.

Leercultuur
Sommige verspanende bedrijven zijn al verder dan andere als het gaat om het toepassen van nieuwe technologieën. Elk klein en middelgroot bedrijf kan vanaf morgen beginnen de eerste stappen te zetten naar Industrie 4.0, en daarmee de productiviteit al flink verhogen. Dat begint met het formuleren van een ondernemingsstrategie: waar wil je naartoe en wat is ervoor nodig om daar te komen? Daarnaast kunnen bedrijven starten met het stroomlijnen van hun processen en het creëren van een leercultuur. Op die manier worden medewerkers uitgedaagd een nieuwsgierige en ondernemende houding aan de dag te leggen die hen helpt zich te ontwikkelen naar hun nieuwe rol.

Zoeken naar de nieuwe vakman
Interessant aan de ontwikkelingen is dat er kansen ontstaan voor groepen op de arbeidsmarkt die eerder buiten beeld bleven. De nieuwe vakman hoeft niet per se meer iemand te zijn met veel technische kennis, het zou ook iemand kunnen zijn die veel weet van dataverwerking of procesmanagement. De basale technische kennis kan dan later worden bijgebracht. Dit geeft bedrijven de mogelijkheid om makkelijker aan nieuw, goed gekwalificeerd personeel te komen. In Verspanen verandert staan hiervoor verschillende suggesties.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein