Zware Haeusler platenwals vervormt koud 140 mm dik staal

0
421

Plaatwalserij Purmerend is toeleverancier van plaatwalswerk van 10 tot en met 300 mm.
Het bedrijf heeft onlangs geïnvesteerd in een nieuwe Haeusler platenwals met een capaciteit van 4 meter werkbreedte bij een maximale plaatdikte van 140 millimeter St.52.3-N, die de machine koud kan vervormen.

“Natuurlijk kan de wals ook dikkere plaat verwerken, maar dan is de werkbreedte minder groot. Met de capaciteit van deze machine, die een werkdruk heeft van 3000 ton, kunnen we de groeiende behoefte in onze markt naar steeds zwaardere walsproducten invullen”, aldus directeur Henk Breman. “Concurrentie is er altijd, maar voor dergelijk zwaar walswerk moet je bij onze concurrenten lang wachten, terwijl ons sterke punt is dat wij snel en flexibel op de vraag kunnen inspelen.”

“Oorspronkelijk hadden we deze wals bij Plaatwalserij Purmerend willen plaatsen als uitbreiding van het bestaande machinepark met walsen van 10 tot 210 mm dikte, maar uiteindelijk hebben we ervoor gekozen de machine bij Breman Machinery te Genemuiden te installeren, omdat wij daar, na het walsen en lassen, de mogelijkheid hebben om nog meerdere bewerkingen uit te voeren, zoals frezen, kotteren, draaien en ook conserveren. Dit geeft logistiek enorme besparingen en we kunnen korte doorlooptijden realiseren.
In Genemuiden moest wel een nieuwe hal worden gebouwd met, speciaal voor deze wals, een zware fundatie van 6 meter diep. In de hal zijn bovenloopkranen geplaatst met een hijsgewicht van 240 ton geheel afgestemd op het efficiënt verlopen van het walsproces”, aldus Breman.

Bijzonder werk
De machine in actie is werkelijk een spectaculair gezicht: een plaat van 16 meter lang met een dikte van 150 mm en een gewicht van 43 ton, die in relatief korte tijd wordt rondgebogen; in koude toestand!
Naast de wals liggen nog 80 platen van 12 ton per stuk op het buigproces te wachten. Deze moeten elk op de millimeter nauwkeurig met een radius worden gewalst. Verder liggen er een aantal platen van 110 millimeter dik in S 690 materiaal, die ook moeten worden vervormd en waarvan de laskanten inmiddels rondom zijn gefreesd op een portaalfreesmachine van Breman Machinery.
Henk Breman legt uit: “De eerste opdrachten die wij nu in uitvoer hebben, zijn veelbelovend en dat geeft ons het nodige vertrouwen voor de toekomst, want mede deze investering bepaalt de kracht van ons kunnen en doen. We zijn in staat met deze machine de uitloopeinden van de plaat, die bij een walsproces normaliter recht zijn, tot een minimum beperken. De onderste twee rollen kunnen we zijwaarts verplaatsen zodat de hartlijnen dicht bij elkaar komen. Het resultaat is, een nagenoeg ronde walsvorm tot op de uiteinden”.

Grote werkstukken
Het familiebedrijf Breman Machinery in Genemuiden, opgericht in 1863, is een toeleveringsbedrijf met circa honderd medewerkers. Plaatwalserij Purmerend is in 1983 overgenomen en telt twintig medewerkers. De bedrijven houden zich bezig met de productie van grote, tot zeer grote onderdelen, constructies en lassamenstellingen ten behoeve van uiteenlopende industrieën; dit zijn werkstukken met een hoge nauwkeurigheid, waaraan hoge eisen worden gesteld ten aanzien van maatvoering en afwerking.
De combinatie levert wereldwijd aan machine- en apparatenbouw, offshore industrie, chemie, lucht- en ruimtevaart en defensie.
“Natuurlijk schuwen we ook kleinere onderdelen niet”, gaat Breman verder. “Misschien zijn we in de markt wat minder bekend als het om kleinere, nauwkeurige en complexe producten gaat, maar ook daar zijn we erg sterk in. Onze productie is vooral ingericht voor enkelstuks en kleine series”.

GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Nieuw op MetaalPlein