2,5D snijkop Resato maakt waterstraalsnijden breder inzetbaar

Resato presenteert een nieuwe 2,5D snijkop, die in staat is om met een precisie van ±0,1° hoeken te snijden tot een schuinte van 45°. De maximale verstelhoek bedraagt 55°. In beide richtingen is verdraaiing over het gehele bereik van 360° mogelijk.

De in Roden gevestigde fabrikant van waterstraalsnijsystemen heeft de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om de prestaties van de snijkop verder te verbeteren. Twee doelstellingen stonden voorop: verhoging van het bedieningsgemak en verbetering van de oppervlaktekwaliteit van de snede. Het resultaat is de nieuwe 2,5D snijkop. Deze wordt aangedreven door twee nauwkeurig positionerende servomotoren, die worden bestuurd door een hoogwaardig regelcircuit. Resato benadrukt ook dat de snijkop eenvoudig te programmeren is vanuit de snijsoftware.

Met de 2,5D snijkop – op zichzelf geen nieuw fenomeen in de waterjettechnologie – speelt de Drentse hogedrukspecialist in op een algemene trend om het waterstraalsnijden breder inzetbaar te maken. Door de snijkop niet alleen aan te sturen in X-, Y- en Z-richting maar ook in twee haaks op elkaar staande rotatie-assen is het mogelijk om schuine kanten aan te brengen (‘bevelling’). Met een vijfassig snijsysteem kunnen zo plaatranden direct van lasnaden worden voorzien, maar er zijn ook andere toepassingen denkbaar; zo wordt in de natuursteenindustrie veel onder een hoek gesneden. Het zeer exact onder een hoek snijden van uiteenlopende materialen zal daarnaast tot geheel nieuwe design-mogelijkheden leiden, zo is de verwachting.

Resato heeft bij de ontwikkeling van de 2,5D snijkop hoog ingezet op kwaliteit, hetgeen bijvoorbeeld bij de productie van lasnaden direct van invloed is op de laskwaliteit. Daarbij gaat het niet alleen om een hoge oppervlaktekwaliteit van de snede, maar ook wordt het ’taper’-effect effectief bestreden. De twee vrij programmeerbare servo-assen zorgen voor een volledige compensatie in het micronbereik. Als gevolg van deze fundamentele verbetering hoeft bijvoorbeeld de snelheid niet meer te worden verlaagd om dezelfde snedekwaliteit te bereiken.

De 2,5D snijkop markeerde de introductie medio 2010 van Resato’s vijfassige ACM-waterjettechnologie (ACM = Advanced Cutting Machine), de opvolger van de R-LCM technologie (Resato Linear Cutting Machine). Inmiddels heeft Resato vele tientallen ACM-snijsystemen verkocht, in de Benelux maar ook daarbuiten. De kop kan ook achteraf op bestaande snijsystemen worden ingebouwd. Resato bouwt zijn systemen zodanig modulair dat de klanten van start kunnen gaan met een instapmodel en later modules kunnen toevoegen of vervangen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

De Cromvoirtse vergroot watersnijcapaciteit

16-01 De leverancier van snel metaal op maat zag een aantal jaren geleden in haar…

Plaatbewerking

Beter waterstraalsnijden

31-08 Waterstraalsnijden is moeilijk onder de knie te krijgen omdat de waterstraal tijdens het bewerkingsproces…

Plaatbewerking

De Cromvoirtse voortaan één bedrijf met twee vestigingen

05-03 De Cromvoirtse presenteert zich vanaf 17 maart als één bedrijf met twee vestigingen. Het…

Verspanen

Oplossingen voor diepe boringen

11-06 Met twee nieuwe GL25-schroefdraadsnijkoppen voor Steadyline draaibaren en kotterbaren van Seco Tools kan bij…

Plaatbewerking

‘Volop mogelijkheden met waterstraalsnijden’

09-10 Ondernemer Mark aan de Stegge kwam in het verleden in aanraking met waterstraalsnijden toen…

Plaatbewerking

Defensie gaat waterstraalsnijden

23-08 Resato International levert in oktober een nieuwe ACM-3015 waterstraalsnijmachine aan Defensie. Deze machine wordt…

Featured

247watersnijden snijdt superstrak tandwielen

14-05 Nog geen jaar na de komst van de tweede machine heeft 247watersnijden in Pijnacker…

Plaatbewerking

Resato met ACM-2010 op Blechexpo

18-10 Resato zal op de Blechexpo in Stuttgart haar waterstraalsnijmachine ACM-2010 uit de ACM-serie demonstreren.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen