A3Vgroep legt met OPDIC-methode fundament voor ERP

ERP-projecten bij productiebedrijven willen nog wel eens geheel of gedeeltelijk mislukken door te veel knelpunten in de werkwijze en onvoldoende voorbereiding. Om dit te voorkomen heeft de A3Vgroep de praktische methode OPDIC ontwikkeld.

OPDIC staat voor Organisatie, Processen, Discipline, Informatievoorziening en Communicatie. Het is de methode van de A3Vgroep om een ERP systeem in een bedrijf optimaal te laten functioneren.

Adrie Vink, oprichter en algemeen directeur van de A3Vgroep in Gouda, weet waarover hij praat. Hij heeft ruime ervaring opgedaan in diverse management- en directiefuncties bij ICT- en klantorder gestuurde productiebedrijven en weet waar de organisatorische en administratieve knelpunten bij bedrijven in de maakindustrie zitten. “Het komt vaak voor dat er een ERP systeem wordt aangeschaft dat niet, of maar ten dele aan de verwachtingen voldoet. Het bedrijf zadelt zichzelf dan op met een te kostbaar of te complex ERP systeem. Ervaring leert dat hier al heel wat ellende uit is voorgekomen en er bijna geen weg meer terug is. Voordat er überhaupt aan automatiseren wordt gedacht, zal de hele organisatie zo optimaal mogelijk moeten functioneren, waarbij het belangrijk is dat de veranderingen in werkwijze door alle medewerkers gedragen wordt. Zij staan daarom in OPDIC centraal. Alleen met voldoende draagkracht kan OPDIC en dus ook het ERP systeem een succes worden”.

Hoe werkt het:

“Het oplossen van administratieve en organisatorische knelpunten is van primair belang voor een soepele implementatie van een ERP systeem. ERP is niet het smeermiddel voor een stroef werkend bedrijf; de praktijk wijst uit dat veel ERP projecten mislukken. Uit eigen ervaring weet ik waar de schoen wringt en daarom heb ik deze praktische methode ook ontwikkeld. Ik voer dan ook zelf de analyse uit,” aldus Vink. “Indien knelpunten opgelost moeten worden werk ik samen met mensen de praktische ervaring en kennis hebben om deze knelpunten om te buigen naar verbeterpunten. Zij ondersteunen en trainen medewerkers bij veranderingstrajecten en verbeteren het teamwork bij de implementatie van het ERP systeem. De belangrijkste succesfactor hierbij is draagvlak te vinden bij het personeel; juist daarop zijn de ondersteuningstrajecten sterk gericht.”

Knelpunten:

“Ach, de gevolgen van de knelpunten in een bedrijf zijn ons wel bekend: te veel indirecte uren, hoge faalkosten, te hoge druk op de sleutelfiguren, onvoldoende draagkracht en motivatie van het personeel. Al met al een enorme kostenpost die de winstmarge aardig onder druk zet. De resultaten van OPDIC leiden er toe dat er rust en overzicht in het bedrijf ontstaat waarna de voordelen van ERP beter gebruikt kunnen worden en echt aan kostenreductie kan worden gedaan”, besluit Vink zijn betoog.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Halloy lanceert nieuwe ERP-software voor metaaltoelevering

21-06 De medewerkers van Halloy in Hengelo hebben samen tientallen jaren ervaring met de ontwikkeling…

Automatisering

Digitaliseringsvraagstukken voor maakindustrie staan centraal op Business Software Event

02-05 Digitaliseren als antwoord klinkt simpel, maar is in de praktijk voor veel bedrijven complex.…

Toeleveren

Technohub Ketenintegratie wil echte doorbraak realiseren

23-03 “We willen een echte doorbraak creëren, waarbij bedrijven in de keten lange termijn relaties…

MetaalNieuws Extra IM

De complete gids voor ERP-software voor de metaalindustrie

01-03 Dit is op zich al een enorme uitdaging, maar fabrikanten worden geconfronteerd met nog…

Plaatbewerking

JWM Metaalservice versnelt offerteproces

15-02 JWM Metaalservice wil de klanten zoveel mogelijk ontzorgen en toegevoegde waarde bieden en heeft…

Plaatbewerking

Steeds meer efficiency

20-10 “80 procent van de doorlooptijd van een order komt voor rekening van niet-productieve neventijden”,…

MetavakNieuws

ERP moet goed navigatiesysteem hebben

27-09 Maar wat nou als het navigatiesysteem niet op de hoogte is van de laatste…

Automatisering

Innovatieve gebruiksvriendelijke oplossingen voor plaatbewerking

23-06 De ontwikkelingen in de plaatbewerking zijn de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt en…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X