ABN Amro: maakproductie kan perfect in Nederland

Maakproductie kan perfect plaatsvinden op eigen bodem. Sterker: bedrijven met een omzet tot 20 miljoen euro doen er verstandiger aan zich niet te wagen aan eigen productie in lagelonenlanden als China. Dit stelt ABN AMRO in haar ‘Visie op Industrie’.

In deze visie doet het bankconcern de uitspraak dat Nederlandse bedrijven binnen de industrie een zeer groot onderscheidend vermogen hebben dat zij stelselmatig onderschatten: de Nederlandse werknemer met zijn actieve, meedenkende mentaliteit. Die mentaliteit compenseert de relatief hoge loonkosten én zorgt voor permanente innovatie. Alles draait om het concept van ‘best cost leverancier’ en daarin blijken wij heel succesvol te zijn.

“Producenten zouden de integrale kostprijs van hun product eens moeten doorrekenen, in plaats van alleen te kijken naar de kosten van arbeid en materiaal”, aldus David Kemps, sector banker Industrie bij ABN AMRO. Te vaak wordt er eenvoudig geconstateerd dat productie in China veel goedkoper is. Daarmee gaan bedrijven voorbij aan het feit dat de huidige lage loonkosten onder hoge druk staan. In maart zijn bijvoorbeeld de minimumlonen in Beijing en Guangdong wederom verhoogd met 20% omdat de overheid zich wil richten op industrie met een hogere toegevoegde waarde. Bovendien brengt productie in China veel risico’s met zich mee: lagere flexibiliteit, veel kwaliteitsissues en verzendingen die te laat, kapot of helemaal niet aankomen; boetes als gevolg daarvan, ontevreden klanten of klanten die boos weglopen. “Die risico’s moet je wel kunnen dragen en ook meewegen in het totale kostenplaatje”, aldus Kemps.

Goed is goed genoeg
Wereldwijd zijn er in 2010 alleen al 350 toeleveranciers in de automotive sector failliet gegaan. Grote, mondiale toeleveranciers hebben in verhouding de grootste verliezen geleden, omdat hun marges flinterdun waren. “Produceren in lagelonenlanden vraagt nogal wat schaalgrootte, terwijl de meeste maakbedrijven in Nederland niet boven 20 miljoen euro omzet uitkomen. Dan is productie op eigen bodem veel interessanter”, aldus Kemps. “Wij adviseren ondernemers dan ook een keuze te maken: ga voor een regionaal bedieningsmodel of kies voor brede samenwerking zodat je mondiaal kan acteren. En zorg ervoor dat je geen ‘low cost’, maar ‘best cost’ leverancier wordt: produceer de kwaliteit waar je afzetmarkt om vraagt.” Consumenten zijn immers nog altijd terughoudend in hun uitgaven. Kemps: “Ga niet voor een 10 als je klant eigenlijk maar een 7 of een 8 vraagt en daarvoor ook alleen maar bereid is te betalen. In feite zou je kunnen spreken van de trend ‘goed is goed genoeg’.”

Waarom?
‘Best cost’ leverancier impliceert ook: een goed georganiseerd, competitief en dichtbijgelegen toeleveranciernetwerk bieden. Daarbij komt de Nederlandse werkethos goed van pas. Kemps: “Werknemers in Nederland werken efficiënt en denken ook nog eens goed mee. Bij de uitvoering van hun werk, stellen ze zich de vraag ‘waarom’ ze het zo zouden doen; kan het niet beter of makkelijker? Bovendien hebben wij als Nederlander de instelling om dan ook proactief met alternatieve oplossingen te komen.” Chinese werknemers stellen die vraag niet, maar volgen veelal klakkeloos op. Kemps: “De ‘waarom-mentaliteit’ gaat zich ook nog wel aandienen in China. Maar dat duurt nog wel een generatie. Dat geeft ons dus nog heel wat jaren voorsprong die we moeten benutten.”

Download hier de volledige Visie op Industrie van ABN Amro

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

ZIE verbindt maakindustrie Zuid-Holland

07-11 Met zijn 30.000 maakbedrijven en toeleveranciers in de lucht- en ruimtevaart, tuinbouw, scheepsbouw en…

Bedrijf en Economie

MKB-maakbedrijven digitaal veiliger

12-10 Metaalunie heeft hiertoe een partnercertificaat ondertekend met MKB-Nederland en IVBB (Instituut voor Verenigingen, Branches…

Bedrijf en Economie

Metaalunie: kabinetsplannen zijn recept voor zware tijden voor MKB-maakbedrijven

21-09 “Het kabinet gaat de uitdagingen te lijf met een aanzienlijk pakket aan maatregelen om…

Toeleveren

Netwerk- en kennisevent D2M biedt alles voor het nieuwe maken

12-09 D2M is de nieuwe naam van de beurzen Prototyping en MNE. In 2020 besloten…

TechnishowNieuws

Belang maakindustrie neemt fors toe

30-08 De maakindustrie draagt jaarlijks voor 18% bij aan de Nederlandse economie en toont de…

Plaatbewerking

Plaatwerk webshop voor elke toeleverancier

17-08 Veel – met name grote en middelgrote – plaatwerkbedrijven zijn op zoek naar een…

TechnishowNieuws

Vol gas richting TechniShow en ESEF Maakindustrie

08-08 Dat betekent onder meer dat onze nieuwsbrieven – die vanaf nu weer iedere dinsdag…

Bedrijf en Economie

Omslag industrie door prijsstijgingen, toeleveringsproblemen en afkoelende economie

11-07 Na een sterk 2021 verliest de industriële activiteit vaart. De volumegroei was in de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen