ABN Amro: maakproductie kan perfect in Nederland

Maakproductie kan perfect plaatsvinden op eigen bodem. Sterker: bedrijven met een omzet tot 20 miljoen euro doen er verstandiger aan zich niet te wagen aan eigen productie in lagelonenlanden als China. Dit stelt ABN AMRO in haar ‘Visie op Industrie’.

In deze visie doet het bankconcern de uitspraak dat Nederlandse bedrijven binnen de industrie een zeer groot onderscheidend vermogen hebben dat zij stelselmatig onderschatten: de Nederlandse werknemer met zijn actieve, meedenkende mentaliteit. Die mentaliteit compenseert de relatief hoge loonkosten én zorgt voor permanente innovatie. Alles draait om het concept van ‘best cost leverancier’ en daarin blijken wij heel succesvol te zijn.

“Producenten zouden de integrale kostprijs van hun product eens moeten doorrekenen, in plaats van alleen te kijken naar de kosten van arbeid en materiaal”, aldus David Kemps, sector banker Industrie bij ABN AMRO. Te vaak wordt er eenvoudig geconstateerd dat productie in China veel goedkoper is. Daarmee gaan bedrijven voorbij aan het feit dat de huidige lage loonkosten onder hoge druk staan. In maart zijn bijvoorbeeld de minimumlonen in Beijing en Guangdong wederom verhoogd met 20% omdat de overheid zich wil richten op industrie met een hogere toegevoegde waarde. Bovendien brengt productie in China veel risico’s met zich mee: lagere flexibiliteit, veel kwaliteitsissues en verzendingen die te laat, kapot of helemaal niet aankomen; boetes als gevolg daarvan, ontevreden klanten of klanten die boos weglopen. “Die risico’s moet je wel kunnen dragen en ook meewegen in het totale kostenplaatje”, aldus Kemps.

Goed is goed genoeg
Wereldwijd zijn er in 2010 alleen al 350 toeleveranciers in de automotive sector failliet gegaan. Grote, mondiale toeleveranciers hebben in verhouding de grootste verliezen geleden, omdat hun marges flinterdun waren. “Produceren in lagelonenlanden vraagt nogal wat schaalgrootte, terwijl de meeste maakbedrijven in Nederland niet boven 20 miljoen euro omzet uitkomen. Dan is productie op eigen bodem veel interessanter”, aldus Kemps. “Wij adviseren ondernemers dan ook een keuze te maken: ga voor een regionaal bedieningsmodel of kies voor brede samenwerking zodat je mondiaal kan acteren. En zorg ervoor dat je geen ‘low cost’, maar ‘best cost’ leverancier wordt: produceer de kwaliteit waar je afzetmarkt om vraagt.” Consumenten zijn immers nog altijd terughoudend in hun uitgaven. Kemps: “Ga niet voor een 10 als je klant eigenlijk maar een 7 of een 8 vraagt en daarvoor ook alleen maar bereid is te betalen. In feite zou je kunnen spreken van de trend ‘goed is goed genoeg’.”

Waarom?
‘Best cost’ leverancier impliceert ook: een goed georganiseerd, competitief en dichtbijgelegen toeleveranciernetwerk bieden. Daarbij komt de Nederlandse werkethos goed van pas. Kemps: “Werknemers in Nederland werken efficiënt en denken ook nog eens goed mee. Bij de uitvoering van hun werk, stellen ze zich de vraag ‘waarom’ ze het zo zouden doen; kan het niet beter of makkelijker? Bovendien hebben wij als Nederlander de instelling om dan ook proactief met alternatieve oplossingen te komen.” Chinese werknemers stellen die vraag niet, maar volgen veelal klakkeloos op. Kemps: “De ‘waarom-mentaliteit’ gaat zich ook nog wel aandienen in China. Maar dat duurt nog wel een generatie. Dat geeft ons dus nog heel wat jaren voorsprong die we moeten benutten.”

Download hier de volledige Visie op Industrie van ABN Amro

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Kabinet steekt 30 miljoen euro extra in digitalisering maakindustrie

29-06 Hierin wordt regionaal samengewerkt aan het toepassen van innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie, robotica,…

Automatisering

Netwerk voor data uitwisseling SCSN in zee met KPN

27-06 Data wordt steeds crucialer in de bedrijfsvoering. De uitdaging daarbij is niet alleen het…

Automatisering

Nieuw directieteam CAD & Company

20-06 CAD & Company ondersteunt en begeleidt implementatieprocessen, innovatie- en digitaliseringstrajecten, biedt trainingen en deelt…

Automatisering

Unieke schakel tussen industrie en onderwijs

20-06 Hij vervolgt: “In 2007 hebben mijn vader en ik samen besloten het familiebedrijf op…

Verspanen

Nieuwe generatie brengt verse knowhow in familiebedrijf

16-06 Om een antwoord op die vragen te krijgen spraken we met Maurits en David…

Bedrijf en Economie

Mkb-booster stimuleert productie-innovatie

01-06 Dit is de belangrijkste conclusie van een in opdracht van Koninklijke Metaalunie door Berenschot…

Automatisering

Drie scenario’s voor gebruik smart glasses

30-05 Dynabook zet drie concrete toepassingen van AR en VR in combinatie met smart glasses…

Toeleveren

HELUKABEL, partner voor de maakindustrie

11-05 Vanuit het Duitse logistieke centrum in Hemmingen-Stuttgart is HELUKABEL in staat om zeer korte…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X