Activiteit Nederlandse industrie verder afgenomen

De activiteit in de Nederlandse industrie is in december verder afgenomen. De NEVI PMI kwam in december uit op 46.2, niet veel hoger dan de 46.0 van november. Daarmee was dit de op een na grootste verslechtering in tweeënhalf jaar en was de PMI voor de vierde maand op rij lager dan 50.0.

De NEVI PMI is de samengestelde inkoopmanagersindex die maandelijks een algemeen beeld geeft van de economische activiteiten in de verschillende industrieën. De productieomvang daalde voor de derde maand op rij. Het aantal nieuwe orders daalde opnieuw flink. De export orders namen af, maar minder dan de maand ervoor. De productie-achterstanden namen fors af, de grootste afname in 31 maanden. De werkgelegenheid daalde aanzienlijk, en voor de derde maand op rij. De inkoopactiviteiten namen sterk af. De voorraad ingekochte materialen daalde flink. De daling van de inkoopprijzen was fors en de grootste in 28 maanden. De verkoopprijzen bleven hetzelfde. De levertijden werden korter, de tweede keer in 28 maanden dat dit gebeurde.

Prof. dr. Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven, becommentarieert de ontwikkelingen in de industrie als volgt:
De recessie zet door. Dit is geheel volgens verwachting. Twee opvallende zaken: 1) het aantal orders loopt nog verder terug. Dat geldt vooral voor binnenlandse orders. Exportorders liepen in slechts een zeer geringe mate terug; 2) bedrijven zijn hun investeringen in werkkapitaal aan het terugbrengen. Voorraden in gereed product, onderhanden werk en grondstoffen worden sterk verminderd. Dat is nodig om voldoende financiële buffers voor de komende maanden op te bouwen. Ondernemers handelen in dit opzicht verstandig en ook snel. Men wil het er kennelijk niet op laten aankomen. Ook is men nu al (voor de derde maand op rij) bezig het personeelsbestand te reduceren. Inkoopprijsverlagingen worden niet direct doorvertaald in de vorm van lagere verkoopprijzen. Ook dat lijkt verstandig; je kunt afhankelijk van wat de markt verder gaat doen je verkoopprijzen altijd nog naar beneden bijstellen. Hoe doen Nederlandse industriële bedrijven het ten opzichte van het buitenland? Goed, ben ik van mening. De Duitse PMI laat eenzelfde beeld zien als in ons land. Beide landen doen het beter dan gemiddeld in de Eurozone. De Italiaanse economie doet het veel slechter dan de onze, maar dat zal niemand verbazen. Voor de komende maanden zullen ondernemers, zoals eerder aangegeven, rekening moeten houden met matige marktomstandigheden. Exportgevoelige bedrijven zullen waarschijnlijk minder hard getroffen worden dan bedrijven die uitsluitend op de Nederlandse markt zijn aangewezen. Mijn rapportcijfer voor deze maand is ongewijzigd: 6.3.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Goed beschermde servoaandrijving

29-06 De elektronica van de Acopos P3 is door een speciale coating standaard nog beter…

Materialen

Samenwerking voor draagarm levert nieuwe staalsoort op

29-06 Een draagarm is een stalen arm in de vorm van een driehoek, die deel…

Bedrijf en Economie

Kabinet steekt 30 miljoen euro extra in digitalisering maakindustrie

29-06 Hierin wordt regionaal samengewerkt aan het toepassen van innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie, robotica,…

Verbinden

MicorMIG-reeks van Lorch is een lassende allrounder

29-06 Staal, RVS, aluminium? MIG-MAG, TIG of elektrode? Met zijn upgrade-vermogen, de beproefde lasprocessen en…

3D

Additive Industries blijft grenzen verleggen in F1

29-06 Sauber Technologies gebruikt het MetalFAB-platform van Additive Industries sinds 2017 voor additive manufacturing en…

Verspanen

Eenvoudig meerdere nulpuntplaten tegelijk spannen

29-06 Met de uitbreidbare modulaire platen, die flexibel kunnen worden aangepast aan elke machinetafel, kunnen…

Toeleveren

Rubix breidt aanbod aandrijftechniek uit met Belgische overname

29-06 Vermeire is een familiebedrijf dat zijn hoofdkantoor in Verviers en een vestiging in Gent…

Toeleveren

Kanthal: “De staalindustrie moet elektrificeren”

29-06 Staal blijft een van ’s werelds meest bruikbare en meest gevraagde grondstoffen, maar de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X