Activiteit Nederlandse industrie verder afgenomen

De activiteit in de Nederlandse industrie is in december verder afgenomen. De NEVI PMI kwam in december uit op 46.2, niet veel hoger dan de 46.0 van november. Daarmee was dit de op een na grootste verslechtering in tweeënhalf jaar en was de PMI voor de vierde maand op rij lager dan 50.0.

De NEVI PMI is de samengestelde inkoopmanagersindex die maandelijks een algemeen beeld geeft van de economische activiteiten in de verschillende industrieën. De productieomvang daalde voor de derde maand op rij. Het aantal nieuwe orders daalde opnieuw flink. De export orders namen af, maar minder dan de maand ervoor. De productie-achterstanden namen fors af, de grootste afname in 31 maanden. De werkgelegenheid daalde aanzienlijk, en voor de derde maand op rij. De inkoopactiviteiten namen sterk af. De voorraad ingekochte materialen daalde flink. De daling van de inkoopprijzen was fors en de grootste in 28 maanden. De verkoopprijzen bleven hetzelfde. De levertijden werden korter, de tweede keer in 28 maanden dat dit gebeurde.

Prof. dr. Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement TU Eindhoven, becommentarieert de ontwikkelingen in de industrie als volgt:
De recessie zet door. Dit is geheel volgens verwachting. Twee opvallende zaken: 1) het aantal orders loopt nog verder terug. Dat geldt vooral voor binnenlandse orders. Exportorders liepen in slechts een zeer geringe mate terug; 2) bedrijven zijn hun investeringen in werkkapitaal aan het terugbrengen. Voorraden in gereed product, onderhanden werk en grondstoffen worden sterk verminderd. Dat is nodig om voldoende financiële buffers voor de komende maanden op te bouwen. Ondernemers handelen in dit opzicht verstandig en ook snel. Men wil het er kennelijk niet op laten aankomen. Ook is men nu al (voor de derde maand op rij) bezig het personeelsbestand te reduceren. Inkoopprijsverlagingen worden niet direct doorvertaald in de vorm van lagere verkoopprijzen. Ook dat lijkt verstandig; je kunt afhankelijk van wat de markt verder gaat doen je verkoopprijzen altijd nog naar beneden bijstellen. Hoe doen Nederlandse industriële bedrijven het ten opzichte van het buitenland? Goed, ben ik van mening. De Duitse PMI laat eenzelfde beeld zien als in ons land. Beide landen doen het beter dan gemiddeld in de Eurozone. De Italiaanse economie doet het veel slechter dan de onze, maar dat zal niemand verbazen. Voor de komende maanden zullen ondernemers, zoals eerder aangegeven, rekening moeten houden met matige marktomstandigheden. Exportgevoelige bedrijven zullen waarschijnlijk minder hard getroffen worden dan bedrijven die uitsluitend op de Nederlandse markt zijn aangewezen. Mijn rapportcijfer voor deze maand is ongewijzigd: 6.3.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Als de klik er niet is…

05-12 Men maakte niets zelf. Alles werd uitbesteed aan partijen in Turkije. Heel af en…

Automatisering

Robots staan meer dan ooit in de belangstelling

05-12 Certhon, dat slimme technologie combineert met landbouwoplossingen, scoort het best in de categorie operationele…

Personeel en Opleiding

Fanuc stimuleert jong robot-talent

05-12 Het doel is om jonge talenten te stimuleren die een beroep willen beginnen op…

Bedrijf en Economie

Tien energie-efficiënte acties voor de industrie

05-12 Het richt zich op volwassen, algemeen beschikbare technologische oplossingen die snel resultaat en ROI…

Verspanen

Sandvik werkt aan ISO-standaarden voor gedigitaliseerde industrie

05-12 Het is een relevant moment om digitale standaarden te overwegen. Volgens MarketsAndMarkets werd de…

Verspanen

Een exclusief kijkje in de productievestigingen van Ceratizit

04-12 Om dit te realiseren heeft Ceratizit de afgelopen twee jaar veel nieuwe gereedschapsontwikkelingen op…

Verspanen

Verspanen vanuit een economisch perspectief

03-12 Tijdens het social media live event ‘Machining economics’ presenteerde Patrick De Vos van Seco…

3D

3D-printer maakt gepersonaliseerde vingergewrichtsimplantaten dankzij AI

02-12 Wanneer vingergewrichten inflexibel worden, bijvoorbeeld na een sportongeval of als gevolg van reumatoïde artritis,…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen