ADK brengt lasrobots naar Belgische markt

ADK Techniek biedt lasrobots aan, die vanaf een CAD-tekening het volledige productieproces alleen kunnen uitvoeren. Ondernemer Daniël Schoenmakers is benieuwd naar mogelijkheden om meer uit deze innovatie te halen en zijn afzetmarkt te vergroten. En dan niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland.

Hij riep de hulp in van Syntens. Schoenmakers: “Ik kende Syntens vanuit eerder werk en heb veel gehad aan deze samenwerking. Ik vroeg Yvette om mee te denken over de kansen en mogelijkheden van mijn bedrijf.” Innovatieadviseur Yvette Diepenhorst–De Zeeuw was onder de indruk van de ambities van de ondernemer en wees hem op de ‘Leren van elkaar’-kring voor groeibedrijven. Schoenmakers werd hier begeleid tijdens het groeitraject van zijn bedrijf en kwam in contact met ondernemers met vergelijkbare ambities. “Deze ondernemers spreek ik zo nu en dan nog steeds. Het is fijn om onze successen te delen, maar ook om te sparren over hobbels die we tegenkomen”, aldus Schoenmakers.

Nieuwe verbindingen
Een actieplan met heldere actiepunten benadrukt na de uitgevoerde innovatiescan vervolgens het belang van uitgebreider marktonderzoek. Concreet advies, stelt Schoenmakers, en Diepenhorst legt direct contact met het Ondernemerscentrum van Avans Hogescholen. Twee studenten kloppen aan bij ADK Techniek om een onderzoek naar de marktkansen van de lascellen uit te voeren. Die zijn er volop, zo blijkt, want de link die het bedrijf legt tussen de lasrobot en het CAD-tekenprogramma is nieuw. Daardoor wordt het voor de sector kostentechnisch aantrekkelijk om voor meerdere productieprocessen, ook bij kleine badges, robots in te zetten.

Belgische kansen
Ook België toont interesse voor de lasrobots, waardoor de ondernemer zich bewust is van de grensoverschrijdende kansen. Om daar iets mee te doen had hij even een zetje in de goede richting nodig. Diepenhorst begeleidde hem bij het omzetten van zijn ideeën in een concreet internationaliseringsplan. Eind oktober stond ADK-Techniek met de lasrobot op de Belgische Welding Week. Diepenhorst is blij dat ze de ondernemer heeft kunnen ondersteunen, maar vindt dat hij het meest aan zichzelf te danken heeft: “Daniël is een gedreven ondernemer met een plan. Ik trad voornamelijk op als spin in het web, gooide lijntjes uit. Hij greep die vervolgens met beide handen aan.”

Vooruitzichten
De zaken gaan goed voor Schoenmakers. In de eerste negen maanden van 2010 werd er dubbel zoveel geïnvesteerd in robotisering als het jaar ervoor en ook tot 2014 zijn de vooruitzichten rooskleurig. Naar verwachting investeert de markt de komende twee jaar in vernieuwing van hun productiemachines. Een mooie kans voor het innovatieve bedrijf van Schoenmakers: “We verwachten met de lasrobots een omzetstijging van 30 procent voor de komende twee jaar te realiseren. De winst stijgt waarschijnlijk iets minder hard omdat groei en innovatie nou eenmaal altijd gepaard gaan met investeringen, maar een stijging van 15 tot 20 procent moet haalbaar zijn. Bovendien zal de internationalisering uiteindelijk leiden tot drie extra arbeidsplaatsen bij ADK Techniek.”

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Digitalisering haalt nog meer potentieel uit geautomatiseerde productie

30-03 Het lijkt bijna te simpel om waar te zijn: neem een moderne, verregaand geautomatiseerde…

Bedrijf en Economie

Maref breidt uit met nieuwbouw in Geldrop

17-02 Maref Metaalbewerking heeft door de groei van afgelopen jaren besloten een tweede pand te…

Plaatbewerking

DelwiGroenink verbetert efficiëntie dankzij nieuw bedrijfsconcept

11-02 Machinefabriek DelwiGroenink in Enschede heeft recent een nieuw bedrijfsconcept ontwikkeld en ingevoerd. De wensen,…

Featured

TechniShow Innovation Award versnelt marktbekendheid innovatie

12-12 TechniShow 2020 komt steeds dichterbij en zo ook de bekende TechniShow Innovation Awards. Deelnemen…

Verbinden

Het nieuwste van het nieuwste in lasrobots en cobots

23-10 Rolan Robotics laat haar bezoekers kennismaken met het nieuwste van het nieuwste op het…

Beurzen

Demoplein Lijmtechniek op NIL Verbindingsweek

06-08 Met de introductie van het Demoplein Lijmtechniek is er dit jaar op NIL Verbindingsweek…

Verbinden

Kemppi opent centrum voor lasrobotica in China

20-12 Om zijn activiteiten op het gebied van lasrobotica te ondersteunen en de groei in…

Verbinden

Gunnebo verbetert robotlassen sterk

22-11 Geheel zelfstandig hebben het management en de medewerkers van de lasafdeling van Gunnebo binnen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X