Anvil Industries bundelt productiecapaciteit vijf toeleveranciers

Bestaande klanten ontmoeten, nieuwe relaties aangaan en verder werken aan het vergroten van de naamsbekendheid. Dat zijn de voornaamste doelstellingen van
Anvil Industries bij de deelname aan TIV Gorinchem.

Anvil Industries is een relatief jonge groep van vijf toeleveranciers in de regio Eindhoven: Rols Machineonderdelen, Lacom Machinefabriek, Thepa Verspaning, V.D. Boomen Machinefabriek en LC Hydraulics. Deze bedrijven, die samen 150 medewerkers in dienst hebben, vervaardigen mechanische onderdelen en samenstellingen middels verspanen, plaatbewerken, lassen, assembleren en testen. Ze opereren zoveel mogelijk zelfstandig en zijn verantwoordelijk voor hun eigen resultaat. Anvil Industries streeft ernaar de specialisatie van de vijf bedrijven verder op te voeren en bundelt hun krachten om de klanten een breed pakket van mogelijkheden aan te bieden en zoveel mogelijk technische en commerciële synergie te behalen. De vijf vullen elkaar goed aan. Thepa is vooral sterk in de prototypes, Rols produceert de grotere aantallen en repeat orders, V.D. Boomen de kleine series en kits (repeat kleine series) en Lacom grote delen in kleine tot midden series. LC Hydraulics is de cilinderfabriek, die de cilinders monteert en test, die binnen de groep worden geproduceerd.

Lacom Machinefabriek
Op TIV Gorinchem zal Lacom het meest in de schijnwerpers staan. De vier zusterbedrijven van de in Budel gevestigde machinefabriek zijn vooral sterk in het fijnmechanische werk. Zij leveren aan hightech OEM’ers zoals ASML en Philips, die de crisis al weer ver achter zich hebben gelaten. Hierdoor hebben Rols, Thepa, V.D. Boomen en LC Hydraulics het jaar 2010 kunnen afsloten met een mooie winst.
Lacom is nog niet zover en heeft in 2010 break-even gedraaid. “We hebben de weg omhoog weliswaar al gevonden, maar zijn nog steeds bezig om uit de crisis te komen”, zegt technisch directeur Driek Lammers. “Wij zijn actief voor klanten in onder meer transport, recycling, food en de kranenbouw. Met name de bouwgerelateerde sectoren waarvoor we werken zitten nog in een dip en gelet op de vooruitzichten voor de bouw, zal dat in 2011 nog wel zo blijven.”
Niettemin is Lacom al weer flink aan het groeien. Het jaar 2009 was het slechtste uit de geschiedenis, maar door de overuren te schrappen en afscheid te nemen van parttimers en uitleenkrachten, wier contracten afliepen, konden alle vaste medewerkers in dienst blijven. Sinds afgelopen september wordt er weer met twee ploegen in een overlappende dienst gewerkt. Ook zijn er al weer nieuwe medewerkers aangenomen. “We halen steeds meer uren uit de fabriek”, aldus Lammers. “Dat is natuurlijk een goede ontwikkeling, want daardoor kun je qua prijzen scherper de markt in.”

Automatisering freesbanken
Lacom kan draaien tot rond 1 meter en frezen tot 3 meter lengte. Net als de overige bedrijven van Anvil Industries is productietechnisch alles goed op orde. “We werken met lasrobots, nulpuntspansystemen en 5-assige machines”, aldus Lammers. “Werkstukken tot 180 kilo kunnen we onbemand handelen op de draaimachines.”
De volgende stap is de verregaande automatisering van de 5-assige freesbanken. “We gaan hier een 700 kilo robot met palletisering bij zetten. Het wordt een station met twaalf pallets en een laad- en losstation. Dit moet in augustus gerealiseerd zijn. Vanaf dat moment kunnen we werkstukken van een kubieke meter onbemand 5-assig frezen. Overdag doen we dan de enkelstuks en de kleine series, ’s avonds en ’s nachts het wat grotere seriewerk.”

Nieuwe producten
Lacom moet wel verder gaan met het automatiseren van de productiecapaciteit. Het bedrijf beschikt over een breed klantenbestand. Er is in de crisis geen enkele klant weggegaan, maar ze hebben wel allemaal hun orders teruggeschroefd. “Zodra de markt echt aantrekt zitten we gelijk tot de nok toe vol”, weet Lammers. Daar komt bij dat de Budelse machinefabriek diverse nieuwe producten aan het opstarten is. Dat is een gevolg van de grote acquisitie-inspanningen, die in de afgelopen periode zijn gedaan op nieuwe markten zoals de food, de revalidatietechniek en de medische sector. En dat begint nu vruchten af te werpen. Lammers: “We zetten daarbij vooral in op het re-design van bestaande producten, waarbij we met name de maak-technische aspecten onder de loep nemen. Daarmee brengen we niet alleen de kostprijs omlaag, maar kunnen we producten tevens een moderner uiterlijk geven en winst boeken op aspecten als duurzaamheid en betrouwbaarheid door andere materialen (bijvoorbeeld lichte hoogwaardige staalsoorten) te gaan gebruiken. Dat nemen we allemaal mee.”
Sommige van deze nieuwe producten worden al seriematig geproduceerd, zoals onderdelen voor een machine voor het snijden van vlees en onderdelen voor MRI-scanapparatuur. Andere nieuwe producten bevinden zich nog in de prototype-fase, zoals een lift om mensen in een rolstoel in een wagen te tillen. “Al deze producten hebben met elkaar gemeen dat ze voor ons veel potentie hebben qua aantallen en omzet”, aldus Lammers.

Net als de zusterbedrijven binnen Anvil Industries werkt Lacom voor andere toeleveranciers die extra productiecapaciteit nodig hebben, maar vooral voor grotere OEM’ers, die wel eigen producten en eigen engineering hebben, maar geen eigen productiecapaciteit. “Daar schuiven wij onze productiecapaciteit zo in”, aldus Lammers. “We zorgen voor de materialen, maken en testen de producten en doen het voorraadbeheer, zodat we altijd just in time kunnen leveren.”

LC Hydraulics vervaardigt klantspecifieke hydraulische cilinders. De seriegrootte varieert hierbij van kleine series tot eventueel duizenden stuks. LC richt zich met name op de engineering, inkoop/uitbesteding, assemblage, testen en reparatie/revisie van complete cilinders. Deze worden volgens aangeleverde specificaties vervaardigd, maar LC kan ook cilinders re-designen of nieuwe cilinders ontwerpen.

Rols Machineonderdelen vervaardigt mechanische onderdelen en complete samenstellingen in series van 100 tot 50.000 stuks. Rols beschikt over een modern machinepark van CNC machines, plaatwerk- en lasapparatuur en investeert continu in nieuwe machines, automatisering en manarm produceren.

Thepa Verspaning vervaardigt klantspecifieke onderdelen door middel van verspanende bewerkingen. De kracht ligt in het leveren van prototypes en kleine series in zowel draai- als freeswerk. Uitgaande van tekeningen of digitaal aangeleverde bestanden worden uiteenlopende delen zowel in ferro als non-ferro metalen en kunststoffen vervaardigd.

V.D. Boomen Machinefabriek vervaardigt producten door middel van verspanende bewerkingen van metalen en technische kunststoffen aan de hand van vooraf gestelde voorwaarden en specificaties. Met een veelheid aan bewerkingsmethodes levert het bedrijf en grote diversiteit aan onderdelen en halffabrikaten. De seriegrootte varieert hierbij van stukswerk tot eventueel duizenden stuks.

Lacom Machinefabriek levert mechanische producten en onderdelen voor grotere constructies. Het bedrijf wordt veelal ingezet om deelproducten te leveren, maar tekent ook voor complete projecten: inclusief constructie, verspaning en montage. Die dienstverlening wordt onder meer geleverd aan de hydraulische industrie, offshore, wegtransport en machinebouw.

Anvil Industries
TIV Gorinchem 2011 standnummer 225

 Vraag hier uw GRATIS toegangskaart aan!

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Nauta reduceert snijtijden met 22kW Bodor laser

03-02 Het leven is keuzes maken en dat geldt ook voor zakelijke beslissingen. Zo stond…

Verspanen

‘Groeien met gereedschappen en plezier’

02-02 De benoeming van de ervaren Lenting sluit aan op de nieuwe strategie van Van…

Plaatbewerking

Van Kerkhof versterkt snijcapaciteit met 30kW laser

01-02 Eigenlijk had Leon van Kerkhof, die het bedrijf samen met mede-eigenaar Pieter Fleuren runt,…

3D

ZEISS introduceert compacte T-SCAN hawk 2 3D-laserscanner

01-02 De nieuwe T-SCAN hawk 2 wordt geleverd met een eenvoudige en aangename gebruikersbegeleiding: intuïtief…

Verspanen

Horn beheerst kogelbaanfrezen met SX-gereedschap

01-02 Volgens Horn bereikt het SX-systeem zelfs bij hoge voedingen productietoleranties in het micronbereik. De…

Toeleveren

Circular Supply Power: Wat zijn de circulaire kansen voor toeleveranciers?

01-02 Deze bijeenkomst – op donderdag 9 februari bij MAAK Haarlem – is interessant voor…

Plaatbewerking

Zware Haco kantbank maakt Mesken nóg veelzijdiger

01-02 Mesken levert technisch werk op maat en is een begrip in Drenthe en omstreken.…

Columns

Gozert

01-02 De kinderen studeerden en gingen vlot door alle tentamens. Zijn vrouw werkte drie dagen…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen