Atlas Copco brengt energieverbruik compressoren verder omlaag

0

Tijdens de Hannover Messe heeft Atlas Copco zijn meest energie-efficiënte compressor geïntroduceerd. Deze drietraps olievrije turbocompressor ZH 350+ is ontworpen voor de farmaceutische, elektronica, vliegtuig- en automobielindustrie en andere industrieën die noodzaak hebben aan een hoge kwaliteit olievrije perslucht.

De compressor is uitgevoerd met hogesnelheidsmotoren zonder tandwielkast. Atlas Copco noemt deze turbocompressor het neusje van de zalm voor persluchtgebruikers die willen investeren in optimale compressorprestaties ten aanzien van energiezuinigheid en betrouwbaarheid. De ZH 350+ is zo’n 4% meer energie-efficiënt dan Atlas Copco’s beste olievrije compressoren. Het lage energieverbruik van deze nieuwe turbocompressor is toe te wijzen aan vijf belangrijke ontwerpkeuzes.

Ten eerste: met het drietraps ontwerp kan grote thermodynamische efficiëntie en een laag energieverbruik kan worden verkregen.

Ten tweede: de ZH 350+ heeft geen tandwielkast en daardoor zijn er geen overbrengingsverliezen.

Ten derde: de ZH 350+ is uitgerust met titanium impellers die niet alleen betrouwbaarder zijn, maar ook een snellere load-unload cyclus mogelijk maken. Deze snelheid levert minder vermogensverlies op in situaties waarin de luchtbehoefte laag is.

Ten vierde: koelers van optimale grootte reduceren de drukval waardoor meer stabiliteit wordt verkregen bij wijzigingen in de compressie. Het koelerontwerp zorgt ook voor verbeterde warmteoverdracht.

Ten vijfde: het systeem blaast af vóór de nakoeler met als gevolg een minimum aan persluchtverlies als de persluchtvraag toeneemt.