AWL maakt met laserlassen indruk op automotive

0

AWL uit Harderwijk heeft een leidende positie verworven in laserlassen. Op de vakbeurs Laser World of Photonics beurs in München van 23 – 26 mei wist AWL vooral een sterke indruk te maken op de automotive industrie.

De focus lag voor AWL tijdens deze beurs op systeemintegratie waarbij de configuratie van de laserlasmachine het hoofdthema was. Door een keuze te maken voor een laserlassysteem, een logistiek systeem en aanvullende zaken, zoals air-flow, mallen, veiligheid en flexibiliteit, wordt een klantspecifieke machine samengesteld. Met een groot aantal van haar leveranciers, ook aanwezig op de beurs, kon een goed beeld geschetst worden van de mogelijkheden die AWL te bieden heeft op het gebied van laserlassen.

Op de stand was tevens een demo te zien van één van de laserlassystemen, de ‘fixed focussing optics with robots’. In de getoonde opstelling zijn twee robots met vaste optieken gekoppeld aan slechts één laserbron. Als één robot last, positioneert de andere robot zich in de volgende laspositie. Wanneer de ene robot klaar is met lassen, wordt de laser geswitched en kan de andere robot direct beginnen met lassen. Dit scheelt kostbare tijd en dus geld. Met deze methode wordt het gebruik van de laser geoptimaliseerd.

AWL kan bogen op een grote installed base in laserlassystemen en een groot aantal orders in de portefeuille. “Sinds 2010 heeft laserlassen een enorme vlucht gehad” zegt AWL-directeur Piet Mosterd. “Steeds meer bedrijven zien het als dé lastechnologie, die past binnen hun productiefilosofie en bijdraagt aan een kostenefficiënte productie.”

Op de stand van AWL werd tevens de aandacht gevestigd op de opbouw van een laserlasmachine. Door een zorgvuldige afweging van het lassysteem, het logistieke systeem en de aanvullende wensen en eisen bouwt AWL een klantspecifieke oplossing.