AWL-Techniek trots op zijn grootste machine ooit

0

AWL-Techniek zet binnenkort de grootste machine die het ooit heeft gebouwd op transport naar een klant in Duitsland. De machine gaat daar per jaar meer dan 850.000 delen produceren.

De machine, een bijzonder stukje vakwerk op het gebied van engineering en systeemintegratie, is verantwoordelijk voor de productie van de rugleuning van de achterbank van een bekend Duits automerk. Vanwege het hoge volume, het beperkte aantal operators en de korte cyclustijd, vereist deze machine een geautomatiseerde logistiek. Hiermee wordt bedoeld dat de inleg en uitname ook geautomatiseerd zijn. Het lasproces is daarom gebaseerd op het zogeheten ‘laser beam switch management systeem’ van AWL, waarbij twee robots gelijktijdig aan één werkstuk werken en samen één lasbron delen. Dit zorgt voor een zeer snelle machine cyclustijd.

In de betreffende machine wordt het beam switch management systeem toegepast in twee cabines, die beide zes robots huisvesten, die dus samen drie lasbronnen gebruiken. Daarnaast wordt in deze productielijn ook het booglasproces toegepast voor extra versteviging en worden delen geperst voor extra stijfheid.

AWL is trots op de ontwikkeling en bouw van deze geavanceerde en hightech machine. “Dit is precies waar we goed in zijn” aldus AWL-directeur Piet Mosterd. “Buiten de bestaande kaders denken en er voor zorgen dat alle processen naadloos op elkaar zijn afgestemd.”

Eind april organiseerde AWL-Techniek in Harderwijk een besloten showcase, waar vrienden, bekenden en familieleden de bijzondere machine konden bewonderen. Zo’n 1500 mensen kwamen daar op af. Tevens werden hier de nieuwe serviceauto’s van AWL gepresenteerd. Deze zijn in een nieuw jasje gestoken waarbij middels afbeeldingen een duidelijk beeld wordt geschetst van de activiteiten van AWL.