Balk-, staaf- en stripstaal duurder

Wat gaan de staalprijzen doen in 2012? De metaalmarkten kenmerkten zich in de laatste maanden van 2011 door een dalende vraag bij eindgebruikers en prijzen die onder druk stonden. Maar bij aanvang van het nieuwe jaar zijn de eerste prijsverhogingen al weer gesignaleerd.

Zo heeft Reesink Staal uit Zutphen per 2 januari voor een aantal productgroepen de bruto verkoopprijzen verhoogd met 30 euro per ton. Deze prijsverhoging betreft de productgroepen balkstaal, staafstaal en stripstaal. Bovendien is voor de bewerkingen een verhoging van 4 % doorgevoerd. Tevens is per 2 januari een nieuwe prijslijst voor buizen en profielbuizen ingegaan. Hierin zijn de bruto prijzen aangepast, met als gevolg dat de met klanten afgesproken kortingen zijn gewijzigd.

Collega-metaalhandel Thyssen Krupp Materials Nederland zag zich door de veranderende marktsituatie eveneens genoodzaakt om de prijzen van de balken, profielen, staf en strippen met 30 euro per ton te verhogen. Hetzelfde geldt voor Tata Steel Vlietjonge, dat per 4 januari eveneens een nieuwe prijslijst voor balkstaal, staf en stripstaal en koudgewalste profielen hanteert.

Reesink Staal zegt dat de prijsverhoging is gebaseerd op een stijging van de productie- en de schrootkosten bij de producenten, die aan de handelaren wordt doorberekend. Reesink stelt bovendien dat de recente prijsontwikkelingen in de staalmarkt aanleiding geven om te veronderstellen dat ook voor andere productgroepen op korte termijn prijsverhogingen te verwachten zijn. Ook Tatasteel Vlietjonge gaat er vanuit dat de staalprijzen in het hele eerste kwartaal van 2012 een stijgende lijn zullen laten zien.

Noviostaal uit Nijmegen, dat belangstellenden via een maandelijks verschijnende nieuwsbrief op de hoogte houdt van de marktontwikkelingen, voorspelt dat er in de komende weken een interessant schouwspel te zien zal zijn in hoeverre de staalfabrieken er in zullen slagen door hun maatregelen van capaciteitsreductie het evenwicht tussen vraag en aanbod te herstellen en daarmee het prijsniveau te stabiliseren. Kenners zijn hierover in hun mening verdeeld, aldus Noviostaal.

MCB is in december gestart met het uitgeven van een nieuwsbrief die maandelijks per assortimentsgebied (koolstofvlakstaal, aluminium, lange producten en RVS) de ontwikkelingen in de markt schetst. De huidige markt voor staalplaat is zeer afwachtend. “Men koopt alleen de werkelijke behoefte”, zegt MCB in de eerste nieuwsbrief. “De huidige prijzen liggen op een laag niveau en zullen naar verwachting licht stijgen in Q1 2012 vanwege de hogere ertsprijzen.”

De vraag naar aluminium plaat bij de eindgebruikers noemt MCB ‘redelijk’. “Bij de producenten zien we momenteel een wisselend beeld: op dunne platen zijn de levertijden zeer kort en staan de omwerkingsprijzen sterk onder druk, in het dikkere bereik (vanaf 6/8 mm) zien we de levertijden oplopen en de omwerkingsprijzen waarschijnlijk stijgen.”

De vraag naar lange producten was de laatste maanden zwak. De voorraadspositie bij de producenten is te hoog, levertijden uit walsingen zijn kort. Vanuit de ontwikkeling van de grondstofprijzen en de verwachte ‘restock’ hebben producenten een verhoging van 30 a 35 euro per ton aangekondigd voor leveringen begin 2012. Bij blankstaal en speciaal staal is een ander beeld te zien, de voorraadspositie bij de producenten en handel is relatief laag en de vraag vanuit sectoren zoals machinebouw en verspaning is redelijk tot goed. De verwachting hier is dat de prijzen begin van het jaar zullen stijgen en de beschikbaarheid onder druk komt te staan. De prijs van roestvast staal blijft volgens MCB onder druk staan door verder verval van de nikkelprijs.

Klik hier voor een overzicht van de staalprijzen op MetaalNieuws

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Daling staalprijzen houdt aan

16-11 Daarmee is de voorspelling die het StaalJournaal in de vorige editie al min of…

Materialen

Staalprijzen blijven dalen

17-10 Immers veel grondstoffen zijn in prijs gestegen en over het algemeen zijn energieprijzen en…

Materialen

Hogere staalprijzen aanstaande?

15-07 De Europese economie bevindt zich in een lastige situatie. De effecten van de Oekraïne-oorlog…

Materialen

Druk op staalprijzen lijkt blijvend

22-06 Feit is echter dat importprijzen voor coils laag zijn en nog steeds een neerwaartse…

Materialen

Chaos is voorbij, maar staalmarkt blijft instabiel

13-04 Het StaalJournaal zet in haar april-editie enkele factoren op een rij, die effecten op…

Materialen

Nieuwe Europese milieuregels gaan import ijzer, staal en aluminium duurder maken

23-03 Mr. Robert Hardy, advocaat bij Greenberg Traurig, LLP te Amsterdam, legt uit wat er speelt…

Materialen

Chaos op staalmarkt door Oekraïne-crisis

16-03 De export van Russisch en Oekraïens materiaal staal is (bijna) helemaal stil gevallen. Hierdoor…

Materialen

Licht stijgende trend staalprijzen

16-02 Daarvan is als eerste te noemen de enorm duur geworden energie. De prijsverhoging van…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen