BalkenLasMachine voor gerobotiseerd aflassen van stalen balken

0

Na jaren van ontwikkeling presenteren ProduLAS Oosterhout en Reijrink Staalbouw uit Esbeek/Someren de BalkenLasMachine (BLM) voor het gerobotiseerd aflassen en manipuleren van stalen balken: Dat gebeurt tijdens een open dag bij ProduLAS op 13 november.

Volgens Anton Flipsen van ProduLAS en Willem Reijrink is deze machine een revolutie in de staalbouwsector. De modulaire BalkenLasMachine is volgens hen geschikt voor de MKB-bedrijven in de staalbouw.

Anton Flipsen: “In de laatste fase van ontwikkeling is de kennis en ervaring van meer dan 40 jaar van Reijrink Staalbouw van groot belang geweest. In staalbouwbedrijven is het aflassen van lippen, schotten, schetsplaten en kop- en voetplaten momenteel nog een handmatige actie. Met deze machine is dat verleden tijd; alle laslijnen uit de 3D tekening van de te lassen constructiebalken worden direct vertaald naar robotinstructies. In de werkvoorbereidingsoftware en de HMI (human machine interface) van de BalkenLasMachine wordt de volgorde van de te lassen balken bepaald en wordt tevens de lasrobot en manipulator automatisch aangestuurd. De machine is dan ook meer dan een gerobotiseerde lasrobot. Ook het logistiek gedeelte, zoals het manipuleren en aan- en afvoeren van de balken, is een integraal onderdeel. De Balkenlasmachine kan daardoor met slechts één operator volcontinu produceren.”

0 Fouten
Hij vervolgt: “Bij het lassen met deze installatie zijn aanbouwfouten, mits de tekening klopt natuurlijk, volledig uitgesloten. Dat wil zeggen: geen balken meer die op de bouw niet blijken te passen, of lippen, of schetsplaten die verkeerd zitten, waardoor er ter plekke handmatig kostbare aanpassingen moeten worden gedaan; dat is allemaal verleden tijd”. Ook Willem Reijrink beaamt dat hierdoor veel kosten bespaard kunnen worden: “Het is een geruststellende gedachte dat de gelaste balken, die naar de bouw worden getransporteerd, gegarandeerd zullen passen, waardoor er geen oponthoud meer is tijdens het bouwen.”

Werking
Balken tot een lengte van 18 meter, worden, na het samenstellen, geplaatst op het aanvoertransport van de BalkenLasMachine. Sensortechnieken worden gebruikt om de balk te positioneren en voor het vinden van de juiste lasposities. De balk wordt na het lassen automatisch gekanteld en gepositioneerd. De lasrobot zoekt automatisch de lasnaden op en last de balk met de reeds eerder aangehechte platen in één keer af. Na het lassen, wordt de balk afgevoerd en gebufferd. Twee lasrobots op het track, waarbij de lengte afhankelijk is van de wensen van de klant, zijn ook mogelijk waardoor de BalkenLasMachine een multifunctionele machine wordt: ‘of twee robots lassen aan een balk’ of ‘een robot is in actie voor de BalkenLasMachine en de andere voor het aflassen van bijvoorbeeld, hekken of balusters’.

Presentatie aan de staalbouwmarkt
Anton Flipsen: “Wij bouwen in Oosterhout een proefopsteling op waar we voor Reijrink Staalbouw als proeffabriek gaan functioneren. Op 13 november wordt aan de hele staalbouwmarkt in Nederland de BalkenLasMachine gepresenteerd. Iedereen die belangstelling heeft is welkom. Wij richten ons voornamelijk op het midden- en kleinbedrijf, dat voor een beperkt budget het lasproces wil automatiseren. Door onze modulaire opbouw zijn wij uiterst flexibel en kan de BalkenLasMachine gefaseerd groeien”. Willem Reijrink: “Uit de eerste proeftesten bleek al gauw de enorme voordelen die de BalkenLasMachine te bieden heeft: een foutloze continue lasproductie waarbij de las(loon)kosten aanzienlijk worden gereduceerd”.

De BalkenLasMachine is ontwikkeld met subsidiegeld van de Europese unie en gefaciliteerd door het Op-Zuid programma.